Rakennetun ympäristön kohde Irjala (Toimela)

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kylä:
    Takahuhti
    Nimi:
    Irjala (Toimela)
    Osoite:
    Toimelantie 212
    Kohdetyyppi:
    vapaa-aika
    Historiallinen tilatyyppi:
    kantatalo
    Rakennusten lukumäärä:
    2
    Inventointipäivämäärä:
    23.04.2004

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Arvojen perustelu:
    Toimela -nimellä tunnetulla tontilla on 1920-luvun alun mansardikattoinen huvilarakennus. Rakennus on säilynyt pääpiirteissään alkuperäisessä asussa. Toimela ja naapurissa olevat Kalliola ja Kalliola I muodostavat pienen huvilayhdyskunnan vanhimman osat.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Toimelassa ovat asuinrakennus( ja sauna. Asuinrakennuksessa on länsipäässä lohkotut nurkkakivet/tiilimuuraus ja itäpäässä betonitolpat ja puuristikot. Hirsirunko on vuorattu valkoiseksi maalatulla keilapontatulla vaakalaudoituksella. Ikkunat ovat 6-ruutuiset. Mansardikatto on katettu vihreäksi maalatulla konesaumatulla pellillä. Eteläpuolella on kaksi punaisten pylväiden kannattamaa pulpettikattoista avokuistia, joiden aita on valkoiseksi maalattua lautaa. Portaat ovat betonia. Pohjoispuolella on myös samantyyppinen avokuisti. Kuistien kohdalla on rakennuksessa mansardikattoinen frontoni.

    Historia:
    Toimelan rakennukset kuuluvat Irjalan tilan maihin. Tampereen kaupunki osti Irjalan tilan vuonna 1954. Rakennus on ollut yhteisöjen käytössä mm. kristillinen kansanopisto.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Toimelan huvilarakennus on rakennettu lähelle rantaa kalliolle. Pihapiiri on luonnontilainen koostuen lähinnä kalliosta ja männyistä. Koillispuolella on kapea lahdelma, jonka rannalla huvilan sauna on. Pohjoispuolella on niemen päässä Kalliola ja Kalliola I -tontit, joilla on pienet huvilarakenukset 1900-luvun alkupuolelta.
    Toimenpidesuositukset:
    Toimelantien päässä on pieni kesämökkialue, jonka tontit ja rakennuskanta ovat 1930–1940 ja 1960-luvulta. Vanhin säilynyt kokonaisuus on Toimelan, Kallion ja Kallio I :n tonttien rakennukset, jotka ovat 1930-luvulta. Rakennukset ovat säilyneet pääpiirteissään rakennusaikansa asussa ja materiaaleissa. Rakennukset tulisi säilyttää. Rakennetun ympäristön säilymiseen kokonaisuutena tulee kiinnittää huomioita ja erityisesti huvilat ja niihin liittyvät vanhat talous- ja saunarakennukset tulisi säilyttää. Alkuperäiset rakennusosat tulisi säilyttää ja korjaustoimenpiteissä tulisi käyttää perinteisiä materiaaleja ja rakennustapoja. Uudisrakentaminen tulee korostetun tarkkaan sopeuttaa nykyiseen rakennuskantaan mittakaavan, materiaalien ja värien suhteen.
    Kaava:
    Yleiskaava
    Kirjalliset lähteet:
    Messukylän maarekisteri, Tampereen kaupunkimittauksen arkisto

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kauppi-Niihaman osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöselvitys Tampere
     
      Arkeologinen inventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
     
    01.04.2004 31.05.2004

Kartta