Alue Korpiniemen-Moltsian-Pakkalanjärven kulttuurimaisema

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 • Kunta:
  Kangasala
  Nimi:
  Korpiniemen-Moltsian-Pakkalanjärven kulttuurimaisema
  Alueluokka:
  Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö

Tekstitiedot

 • Kuvaus:
  1. Moltsian kylä

  2. Laurilan pihapiiri

  3. Haapaniemen pihapiiri

  4. Koulu

  5. Lemolan pihapiiri

  6. Seppälän pihapiiri

  7. Iso-Mattilan pihapiiri

  8. Jokiniemen pihapiiri

  9. Taustilan kylä

  10. Pakkalan kylä

  11. Tursolan kylä

  [Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi]

  Korpiniemi-Moltsia kulttuurimaisema. Korpiniemen ja Moltsian kylät on asutettu keskiajan kuluessa. Maantien molemmin puolin on kaunista viljelysmaisemaa. Tien eteläpuolella sijaitsevat Haapaniemen kartano ja Korpiniemen Iso-Mattila. Tien pohjoispuolella sijaitsee Korpiniemen Laurila, jossa on kaksi vanhaa aittaa sekä kivinavetta vuodelta 1897. Moltsian kylän rakennuskanta on paljolti uusiutunut ja vanhat rakennukset ovat rapistuneet. Arran vanha päärakennus on vuodelta 1870 ja Jaakkolassa on aitta vuodelta 1768.

  Haapaniemen kartano, Haapaniemi. Haapaniemen kartano on muodostunut vuosina 1580-1620 kuudesta tilasta, jotka sittemmin lahjoitettiin Jost van Qvantenille. Myöhemmin kartanosta muodostettiin säteriratsutila. Kartanon puinen, uusrenessanssityylinen päärakennus vuodelta 1892. Neliömäistä pihaa rajaavat vanha pirttirakennus, joka on rakennettu ennen vuotta 1860, tiilinen meijeri vuodelta 1921 ja joukko aittoja. Kivinavetta on vuodelta 1894. Rakennusryhmän ympäristö muodostaa puistomaisen saarekkeen Korpiniemen kylän edustavassa viljelymaisemassa.

  Iso-Mattila, Korpiniemi. Mattilan tilan omistajat tunnetaan vuodesta 1539. Myöhemmin se on jaettu Iso- ja Vähä-Mattilaan. Iso-Mattilan ikivanha päärakennus on rakennettu useassa eri vaiheessa. Vuoraamattoman vinkkelirakennuksen vanhimman osan muodostaa sen luoteispää, joka on muinoin ollut savupirttinä. Tämän rakennusosan kohdalla on säilynyt perinteinen avokuisti. Rakennukse pihamaalta avautuu kaunis näkymä Korpiniemen kylän ja Haapaniemen kartanon viljelyksille.

  Pakkalanjärven kulttuurimaisema. Pakkalanjärven länsirannalla on mielenkiintoista asutusmaisemaa vanhan tien varrella Taustialan, Pakkalan ja Tursolan kylissä. Järven itärannalla on laaja viljelysaukea, jonka keskeltä erottuvat Seppälän ja Kauppilan rakennusryhmät.

  - Taustialan kylässä on kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennuskantaa mm. Möhkölän ja Laurilan tiloilla. Vanha seuratalo on maantien varressa.

  - Pakkalan kylässä on Hampaalan tiilinen päärakennus vuodelta 1930. Tien varressa on vanha luhti.

  - Tursolan kylässä on perinteistä rakennuskantaa Pietilän, Mäki-Hettulan, Sarkalan ja Oinaan tiloilla. Maantien ja järven välillä on Luukinmäen vanha mökkiläisalue.

  [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Tutkimushankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa KULTTUURIMAISEMAT 2016: Pirkanmaan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat maatalousalueet, inventointi Hämeenkyrö
  Ikaalinen
  Juupajoki
  Kangasala
  Kihniö
  Lempäälä
  Nokia
  Orivesi
  Parkano
  Pirkkala
  Punkalaidun
  Pälkäne
  Ruovesi
  Tampere
  Urjala
  Valkeakoski
  Vesilahti
  Virrat
  Ylöjärvi
  Akaa
  Mänttä-Vilppula
  Sastamala
   
      01.01.2014 31.12.2016