Rakennetun ympäristön kohde Karhunkatu 11

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Kaupunginosa:
  Kissanmaa
  Nimi:
  Karhunkatu 11
  Osoite:
  Karhunkatu 11
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Historiallinen tilatyyppi:
  tontti
  Nykyinen tilatyyppi:
  tontti
  Rakennusten lukumäärä:
  1
  Inventointipäivämäärä:
  14.08.2007

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Arvojen perustelu:
  Kohde kuuluu Kissanmaan ensimmäisen asemakaavan jälkeiseen varhaisimpaan rakentamisen vaiheeseen. Kiinteistö on hyvin hoidettu ja asuinrakennus pihapiireineen on säilyttänyt hyvin alkuperäisen ilmeensä. Asuinrakennuksen alkuperäisyys aste on heikentynyt hieman katemateriaalin ja alkuperäisten ovien vaihdon myötä.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Kiinteistön luoteis-kaakkosuuntainen tontti (1385,7m2) on suorakaiteen muotoinen, siten että sen lyhyt kaakkoispääty rajoittuu Karhunkatuun ja kaartuu aavistuksen katulinjan mukaisesti. Tontilla on yksi katuliittymä Karhunkadulle. Liittymäkohdassa on aukko orapihlaja-aidassa sekä nelikulmaisesta metallitangosta hitsattu ja ruskeaksi maalattu kaksiosainen portti. Portinpylväät ovat metalliset ja niiden päissä on metallipallot. Portti pylväineen on arviolta 1970-luvulta. Kadulta tontille johtaa hiekkapintainen ajotie.

  Tontin pinta on tasainen ja pääosin nurmea. Polut on päällystetty liuskekivilaatoin. Tonttia rajaa kadun puolelta kaakosta orapihlaja-aita ja luoteesta muovipintainen metalliverkkoaita. Koillis- ja lounaisrajalla ei ole aitaa, vain joitakin harvoja pensaita ja puita, kuten kaikilla tonttien välirajoilla koko korttelissa 849 Karhunkatu 17:a lukuunottamatta.

  Erittäin vehreällä ja runsaslajisella tontilla kasvaa mm. vanhoja omenapuita, luumupuu, sireeni- ja marjapensaita, ruusuja ja perennoja. Puista mainittakoon suuret pylväskatajat, koivut, kuuset sekä tontin lounaissivulla kasvavat valtavat riippapihlajat. Pääosa lajeista on perinteistä 1950-luvun puutahoille tyypillistä kasvillisuutta.

  Tontilla on yksi asuinrakennus sijaiten luoteis-kaakkosuuntaisesti etäällä Karhunkadun reunasta. Asuinrakennuksen pohjoispuolella puutarhassa on lisäksi kevytrakenteinen lasikasvihuone.

  Historia:
  Kissanmaan kortteli 849 on ns. virkamiesten rivi. Korttelin tontit oli varattu ensisijaisesti kaupungin virkamiehille. Moni kiinteistöjen alkuperäisistä omistajista oli myös henkilökohtaisesti osallistunut Kissanmaan kaavoitukseen tai rakennusten suunnitteluun. Muusta Kissanmaasta poiketen kortelia eivät koskeneet samat rakennusten sijoittelua, kattokaltevuutta ja räystäskorkeutta sääntelevät säännöt. Talot sai rakentaa vapaammin omien suunnitelmien mukaisesti.

  Kiinteistössä sijaitsevan asuinrakennuksen on suunnitellut rakennusmestari Tommi Pyy, joka on vastannut yhteesä 3 kissanmaalaistalon alkuperäisistä rakennuslupapiirrustuksista.

  Kiinteistön ensimmäinen omistaja ja asukas oli kaupungin rakennustarkastaja Allan Aalto perheineen. Nykyiset asukkaat Mikael ja Alice Ojala ovat talon toiset omistajat. He muuttivat taloon vuonna 1966.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Kohteen lähiympäristössä on erilaista rakennuskantaa seuraavasti: koillisessa, kaakossa, lounassa ja lännessä on mittasuhteiltaan kohdetta muistuttavia omakotitaloja, etelässä on kaksikerroksinen rivitalo ja pohjoispuolella on Teiskontietä reunustava puistoalue.
  Kirjalliset lähteet:
  Alkuperäiset rakennuslupapiirrokset sekä myöhemmät mahdolliset muutos- tai laajennuslupapiirrokset. Tampereen kaupunki, Rakennusvalvonnan arkisto.
  Suulliset lähteet:
  Mikael ja Alice Ojala

  Pauli Lehtinen

Kuvat ja media

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Rakennukset

 •  
  Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
    Karhunkatu 11 Karhunkatu 11 asuinrakennus - omakotitalo
   

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
    Kissanmaa Hallinnollinen alue omakotialue
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
  Tampere
   
  Kissanmaa inventointi Muu hanke- tai tutkimusalue kaupunkikortteli
   
  Avaa Tampere
   
    Kissanmaa, Hipposkylä ja Hakametsän jäähalli Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Kissanmaan rakennetun ympäristön inventointi 2007 Tampere
   
    Rakennusinventointi
   
  31.12.2006 30.12.2007

Kartta