Alue Myllykylän ja Tarsian kulttuurimaisema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  • Kunta:
    Kihniö
    Nimi:
    Myllykylän ja Tarsian kulttuurimaisema
    Alueluokka:
    Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö

Tekstitiedot

  • Kuvaus:
    1. Tarsian pihapiiri

    [Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi]

    Myllykylän kulttuurimaisema, Nerkoo. Nerkoon Myllyjoki on ollut seudun huomattavimpia myllypaikkoja. Vielä pitkälle tämän vuosisadan puolelle on joessa ollut kolme myllyä: Alasen, Keskisen ja Yläsen myllyt. Nykyään toiminnassa on ainoastaan Alasen mylly, Yläsen ja Keskisen myllyn paikalla toimii kalanviljelyslaitos. Alasen myllyn yhteydessä on aiemmin ollut raamisaha. Perinteistä rakennustapaa alueella edustaa Myllyojan tilan rakennusryhmä tien varressa. 1800-luvulla rakennetussa päärakennuksessa on kaksi koristeellista kuistia. Pihapiiriin kuuluu pariaitta 1800-luvulta. Myllykylän tienoilta on säilynyt poikkeuksellisen runsaasti kertomaperinnettä kertojamestari Segei Honkalan tallentamana. Sekä Honkalan synnyin- että kotitalot ovat Myllyjoen varrella.

    Kihniön ulkomuseo. Luonnonkauniin Siltajoen partaalla sijaitsee Kihniön kunnan ulkomuseoalue, joka on perustettu vuonna 1953. Rakennuksista mainittakoon Nerkoon Paloniemestä siirretty savupirtti, Tarsian kala-aitta,Koskelan talon luhtiaitta 1800-luvun alkupuolelta, asumaniemen mallassauna sekä jalkamylly. Myllyä ja kala-aittaa lukuunottamatta rakennusten ryhmittely metsään ei vastaa niiden perinteistä sijaintia pihapiirien tuntumassa.

    Tarsia, Kankari. Tarsianjärven ja Syväjärven välisellä kannaksella sijaitseva Tarsian talo kuuluu Kihniön vanhimpaan kiinteään asutuskerrostumaan. Jo tätä ennen Tarsian kautta kulki tärkeä eräreitti, jota on kutsuttu Kalevaisten tieksi. Mahdollisesti tältä kaudelta on peräisin Tarsian vanha aitta, joka on merkitty vuosiluvulla 1441. Aitassa on myös vuosiluku, joka on tulkittu vuodeksi 1290. Numeroiden muodosta päätellen se ei kuitenkaan ole aito. Perimätiedon mukaan aitta on rakennettu pirkkalaisten veronkantoa varten tai kyröläisten kala-aitaksi. Tarsian päärakennuksen ikä ei ole tiedossa. Ruokakelloineen ja mutterikuisteineen se on säilyttänyt hyvin perinteisen asunsa. Pihapiirin toisella sivulla on uusi tiilirakenteinen asuinrakennus ja sen takana vanha makasiini 1800-luvulta.

    [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Tutkimushankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    KULTTUURIMAISEMAT 2016: Pirkanmaan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat maatalousalueet, inventointi Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
    Maisemahistorian selvitys
    Muu
     
    01.01.2014 31.12.2016

Kartta