Maakuntamuseon lausunto 61 / 2014 Kangasala, maakaasuputken sijoitus Huutijärvelle

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kangasala
    Dnro / vuosi: 61 / 2014
    Otsikko:
    Kangasala, maakaasuputken sijoitus Huutijärvelle
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Kangasalan Lämpö Oy
    Lausunnon pvm:
    10.03.2014
    Tiivistelmä:
    Linjalta tunnetaan kiinteä muinaisjäännös Huutijärven kivi- ja varhaismetallikautinen asuinpaikka (mj.rek.nro 211010003), joka on osa Sarsan arvokasta muinaismuistoaluetta. Muinaisjäännöksen tarkkaa maanalaista säilyneisyyttä ja laajuutta ei tunneta, joten se voi ulottua arvioitua laajemmalle alueelle. Kiinteän muinaisjäännöksen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen ja muu siihen kajoaminen muinaismuistolain vastaisella tavalla on kielletty. Kiinteään muinaisjäännökseen kuuluu lisäksi suoja-alue, joka on tarpeen muinaisjäännöksen säilymiseksi sekä sen laadun ja merkityksen kannalta välttämättömän tilan varaamiseksi sen ympärille (MML 1 ja 4 §).

    Huutijärven risteyksestä koilliseen sijaitsevan Huutijärven kivi- ja varhaismetalli-kautisen asuinpaikan kohdalla linjalla tulee suorittaa arkeologiset koekaivauk-set, joissa selvitetään koekuopituksella asuinpaikan säilyneisyyttä ja laajuutta. Tämä kohta on merkitty liitekarttaan punaisella. Asuinpaikan läheisyydessä olevalle alueelle on tehtävä tarkkuusinventointi. Tämä kohta on merkitty liitekarttaan vihreällä. Laiska-Jaakontien varressa maakaasuputken linja on tien eteläpuolella toisin kuin kaapelisuunnitelman linja. Molemmissa tapauksissa alueella tulee tehdä tarkkuusinventointi.

    Huutijärven risteyksestä kaakkoon, välittömästi Kisarannantien itäpuolella ja Sahalahdentien eteläpuolella sijaitsee sellaista muokattua tai kaivettua maapohjaa, johon nykyisten tutkimustietojen perusteella voi sijoittaa maakaasuputken/kaapelin ilman rakentamista edeltäviä arkeologisia tutkimuksia, mikäli linja rakennetaan tien viereen. Jos kaapelilinja tehdään muokatun alueen ulkopuolelle, linjalla tulee tehdä arkeologisia koetutkimuksia, joiden tulosten perusteella museo ratkaisee jatkotutkimusten tarpeen. Tämä kohta on merkitty liitekarttaan keltaisella. Heti risteyksen kaakkoispuolella maakaasuputken linja eroaa hieman maakaapelilinjasta ja näyttää menevän koskemattoman maan puolelle. Poikkeava kohta on merkitty liitekarttaan violetilla. Jos linja siirretään tien viereen tuhoutuneelle alueelle, arkeologisia tutkimuksia ei tarvitse tehdä, mutta jos linja pidetään tässä kohdassa, alueella tulee tehdä arkeologiset koekaivaukset.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Kangasala
     
      Huutijärvi Nuorto
     
      211010003 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös kivikautinen