Maakuntamuseon lausunto 102 / 2013 Tampere, Vehmainen, Pysäkkikuja 10, pientalotontin jakaminen, asemakaavan muutosluonnos, kaava 8488

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Vehmainen
    Dnro / vuosi: 102 / 2013
    Otsikko:
    Tampere, Vehmainen, Pysäkkikuja 10, pientalotontin jakaminen, asemakaavan muutosluonnos, kaava 8488
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon pvm:
    14.03.2013
    Tiivistelmä:
    Tampereen kaupunki pyytää Pirkanmaan maakuntamuseolta lausuntoa Vehmaisten kaupunginosassa, osoitteessa Pysäkkikuja 10, sijaitsevan pientalotontin asemakaava-muutoksen luonnoksesta. Tontilla sijaitsee 1939 rakennetut pientalo ja talousraken-nus. Maakuntamuseo on hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta antamassaan lausunnossa todennut, että tontin jakaminen on Pysäkkikuja 10:n tapauksessa mahdollista, mikäli uudisrakentaminen sovitetaan ympäristöönsä. Maakuntamuseo totesi, että rakennusalan määrittelyyn ja rakennusoikeuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta uudet tontit säilyvät väljinä ja vehreinä. Lisäksi maakuntamuseo totesi, että jaettavalla tontilla sijaitsevalla vanhalla omakotitalolla ei ole sellaista historiallista, arkkitehtonista tai maisemallista arvoa, että sen suojeleminen sr-merkinnällä olisi tämänhetkisen tiedon mukaan välttämätöntä, mutta koska rakennus on osa alueen varhaisinta rakennuskantaa, sen säilyttäminen on suotavaa ja kaavan tulisi tukea tätä tavoitetta.

    Kaavaluonnoksessa molemmille muodostuville tonteille on osoitettu rakennusoikeutta 180 m² asuinrakennusta varten ja 30 m² talousrakennusta varten. Mahdollinen raken-nusala on laaja. Kaava-alueella nyt sijaitseva asuinrakennus on kooltaan 90 m². Pir-kanmaan maakuntamuseo katsoo, että kaava-alueen rakentamista tulisi ohjata selke-ämmin, samaan tapaan kuin Pysäkkikujalla 2011 laaditussa tontinjakohankkeessa. Nyt esitetty luonnos mahdollistaa esimerkiksi piharakennuksen rakentamisen asuinrakennuksen yhteyteen, mikä johtaa melko suurten rakennusmassojen syntyyn. Kaksinkertainen rakennusoikeus nykyiseen rakennukseen verrattuna ja rakennuksen vapaa sijoittelu tontilla ei myöskään erityisesti tue nykyisen rakennuksen säilyttämistä. Käytännössä rakennusta pystynee laajentamaan vain länteen. Lisäksi Pirkanmaan maakuntamuseo toteaa, että kaavaselostuksen suunnittelualueen kuvaus on suppea. Selostusta tulisi täydentää ainakin 1–2:lla kaava-alueen nykytilaa esittävällä kuvalla, koska esimerkiksi alueen rakennuskanta ja näkymät eivät selviä ainoastaan aineistoon liitettyä ilmakuvaa katsomalla.

    Kaavaehdotus tulee lähettää lausunnolle maakuntamuseoon.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Avaa Tampere
     
    Pysäkkikuja 10   Vehmainen
     
    Pysäkkikuja 10 asuinkiinteistö