Maakuntamuseon lausunto 24 / 2013 TAMPERE, VEHMAINEN, PYSÄKKIKUJA 10, PIENTALOTONTIN JAKAMINEN, ASEMAKAAVAN 8488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Vehmainen
    Dnro / vuosi: 24 / 2013
    Otsikko:
    TAMPERE, VEHMAINEN, PYSÄKKIKUJA 10, PIENTALOTONTIN JAKAMINEN, ASEMAKAAVAN 8488 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön suunnittelu / Maankäytön suunnittelu
    Lausunnon pvm:
    29.01.2013
    Tiivistelmä:
    Tampereen kaupunki pyytää Pirkanmaan maakuntamuseolta lausuntoa Vehmaisten kaupunginosassa, osoitteessa Pysäkkikuja 10, sijaitsevan pientalotontin asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Maakuntamuseo toteaa olevansa osallisena hankkeessa. Hankkeen mittakaavan huomioiden alueen kulttuuriympäristöstä ei ole tarpeen tehdä uusia selvityksiä. Pirkanmaan maakuntamuseo kuitenkin toteaa, että Tampereen kaupungin pientaloalueiden kulttuurihistoriallisia arvoja koskevat selvitysaineistot eivät ole ajan tasalla, mikä vaikeuttaa huomattavasti tämäntyyppisten hankkeiden vaikutusten arviointia..

    Vehmaisten vanhin omakotiasutus on rakentunut 1930-luvulla Vehmaisten aseman ympäristöön. Alueelle on noussut uusia omakotitaloja erityisesti 50–70-luvuilla, mikä tekee Vehmaisten rakennuskannasta heterogeenistä. Vehmaisten tontit ovat pääsääntöisesti olleet pienehköjä, eikä niitä ole juurikaan jaettu. Alue on säilyttänyt perinteisen väljän ja vehreän luonteensa, minkä ansiosta Vehmainen on yleisilmeeltään yhtenäinen pientaloista koostuva puutarhakaupunginosa. Pysäkkikuja 10 sijaitsee kadun päässä, 70-luvun rivitaloalueen vieressä. Tontilla sijaitsee 1939 rakennetut pientalo ja talousrakennus.

    Maakuntamuseo katsoo, että Vehmaisten kulttuuriympäristön arvojen säilyttämiseksi keskeisintä on kiinnittää huomiota alueen puutarhamaisen ja väljän yleisilmeen säilyttämiseen. Maakuntamuseo ei lähtökohtaisesti pidä tonttien jakamista Vehmaisten ympäristön arvoja säilyttävänä ratkaisuna. Pysäkkikuja 10:n tontin kaupunkikuvallinen merkitys on kuitenkin vähäinen. Maakuntamuseo toteaa, että tontin jakaminen on Pysäkkikuja 10:n tapauksessa mahdollista, mikäli uudisrakentaminen sovitetaan ympäristöönsä. Erityistä huomiota kaavoituksessa tulee kiinnittää rakennusalan määrittelyyn ja rakennusoikeuteen, jotta uudet tontit säilyvät väljinä ja vehreinä. Jaettavalla tontilla sijaitsevalla vanhalla omakotitalolla ei ole sellaista historiallista, arkkitehtonista tai maisemallista arvoa, että sen suojeleminen sr-merkinnällä olisi tämänhetkisen tiedon mukaan välttämätöntä. Rakennus on kuitenkin osa alueen varhaisinta rakennuskantaa, joten sen säilyttäminen on suotavaa ja kaavan tulisi tukea tätä tavoitetta.

    Kaavamuutosalueelta ei tunneta arkeologisia kohteita, eikä maakuntamuseolla ole niiden osalta hankkeesta huomautettavaa.

    Kaavaluonnos tulee lähettää lausunnolle maakuntamuseoon.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Avaa Tampere
     
    Pysäkkikuja 10   Vehmainen
     
    Pysäkkikuja 10 asuinkiinteistö