Tutkimushanke Valkeakoski Rapola maalämpökaivoon liitettävän vesiputkilinjan kaivun valvonta Rapolan kartanolla 8.-9.6.2022

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Valkeakoski
    Nimi:
    Valkeakoski Rapola maalämpökaivoon liitettävän vesiputkilinjan kaivun valvonta Rapolan kartanolla 8.-9.6.2022
    Hankkeen tyyppi:
    Valvonta
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Pirkanmaan maakuntamuseo valvoi maankaivutyötä Valkeakoskella, Rapolan muinaisjäännösalueella (908010001) 8.-9.6.2022. Arkeologisen valvonnan tarve on määritelty Pirkanmaan maakuntamuseon antamassa lausunnossa diar. 807/2021. Maanmuokkaus kohdistui Rapolan historiallisen kartanon pihamaalle, jossa koneellista kaivutyötä tehtiin maalämpökaivoon liitettävän vesiputkilinjan vuoksi. Kaivettu linja kulki vanhalta kaivolta kohti kartanon päärakennusta ja oli pituudeltaan yhteensä 27 m. Uusi vesiputkilinja kaivettiin jo aiemmin kaivettujen kaapeleiden kanssa samaan linjaan.

    Valvonnan aikana kartanon päärakennuksen puoleisesta kaivannon päädystä paljastui kiveys. Kiveys löytyi tulevan putken liitoskohtaa etsittäessä, jolloin kaivantoa jouduttiin leventämään lähemmäs päärakennuksen kivijalkaa. Kivirakenne ei kuitenkaan sijainnut tulevalla kaivulinjalla, joten paljastunut osa dokumentoitiin vain niiltä osin, kuin se oli näkyvissä. Dokumentoinnin jälkeen kiveys peitettiin, eikä sitä tutkittu enempää. Varsinaisia arkeologisia löytöjä valvonnan aikana ei tehty, mutta mukaan kentältä otettiin mielenkiintoinen koristetiilen kappale ja työstetyn kiviesineen fragmentti.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Pirkanmaan maakuntamuseo/Kreetta Lesell, Helen Mettälä, Jussi Jusell
    Hankkeen alkupvm:
    08.06.2022
    Hankkeen loppupvm:
    09.06.2022

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Valkeakoski
     
    Sääksmäki
     
    Rapola Rapola
     
      908010001 muinaisjäännösryhmät
     
    kiinteä muinaisjäännös keskiaikainen
    rautakautinen
     

Kartta