Rakennetun ympäristön kohde Entinen K-valinta Pirinen / Entinen Pispalan kirjasto

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla
 Kuva ei ole julkinen

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Tahmela
    Inventointinumero:
    2012/0094
    Nimi:
    Entinen K-valinta Pirinen / Entinen Pispalan kirjasto
    Osoite:
    Tahmelankatu 14 / Hirvikatu 9
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    kulttuuri
    vapaa-aika
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    6
    Inventointipäivämäärä:
    14.06.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sivistyshistoria
    taloushistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Rakennushistoriallinen arvo – Rakennusperinteinen

    Tahmelankatu 14 on Tahmelan modernia rakentamista edustava kiinteistö. Liikerakennus, nykyinen Pispalan kirjasto on valmistunut 1963 ja säilyttänyt muutoksista huolimatta hyvin alkuperäiset julkisivumateriaalit, muodot ja tyylin.

    Historiallinen arvo – Sivistyshistoria

    Pispalan kirjasto on toiminut tontin liikerakennuksessa vuodesta 2000. Kirjasto toimii myös alueen asukkaiden tapaamispaikkana ja siellä järjestetään näyttelyitä ja pieniä yleisötilaisuuksia.

    Historiallinen arvo – Taloushistoria

    Tontilta puretun puurakennuksen kivijalassa on 1900-luvun alkupuolelta asti ollut liiketiloja. Liiketoiminta jatkui 1963 tontille rakennetussa uudessa liikerakennuksessa, jossa toimi ruokakauppa 1960-1980-luvuilla. Liiketila hahmottuu yhä selvästi Hirvikadun puolisista sisäänkäynneistä ja suurista näyteikkunoista.

    Ympäristöarvo – Maisemallisesti keskeinen sijainti

    Loivasti nouseva tontti ja erityisesti tontin liikerakennus sijaitsevat erittäin näkyvällä paikalla Tahmelankadun ja Hirvikadun kulmauksessa, alueen vilkkaasti liikennöidyn pääliikenneväylän varressa.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Tahmelankadun ja Hirvikadun kulmauksessa sijaitseva, loivasti koilliseen nouseva, suorakaiteenmuotoinen tontti, jolla 1960-luvun alussa rakennettu puolitoistakerroksinen liike- ja asuinrakennus, jossa inventointiaikana 2012 toimii Pispalan kirjasto. Lisäksi tontilla on 1999 rakennettu kaksikerroksinen ajalle tyypillinen rivitalo ja neljä pientä pihavarastorakennusta.
    Historia:
    Tontin rajat mukailevat 1899 palstoitussuunnitelmaa (tontti no: 101), eivätkä ne vaikuta muuttuneen sittemmin merkittävästi. Tontilla on vanhojen valokuvien, 1930 asemakartan ja vuosien 1946 ja -56 ilmakuvien perusteella ollut ensin 1900-luvun alussa kahdessa vaiheessa rakennettu suorakaiteenmuotoinen asuinrakennus ja tontin itäkulmassa pienehkö piharakennus. 1900-luvun alussa rakennettua asuinrakennusta laajennettiin 1930-luvulla jatkamalla runkoa etelään. Asuinrakennus sijaitsi aivan tontin pohjoiskulmassa, pitkä sivu Hirvikadulle päin, kuistit pihan puolella. Rakennuksen asuinkerroksessa oli vuokrattavia hellahuoneita ja kivijalassa liiketiloja, joissa toimi ainakin kioski, kampaamo ja posti. Kioskia piti ainakin jossain vaiheessa P. Keinonen. Vanhat asuin- ja piharakennus on purettu tontilta ilmeisesti vasta 1980-luvulla huonokuntoisina.

    1962 tontille on haettu uudisrakennuslupaa nykyiselle, tontin eteläosassa sijaitsevalle Matti Tammilehdon suunnittelemalle liikerakennukselle. Rakennus on sijoitettu tontille viistoon 1945 asemakaavan mukaisesti, samaan linjaan kuin Tahmelankadun varren saman ikäiset asuinkerrostalot. Liikerakennuksen yläkertaan rakennettiin 1960-luvun puolivälissä 2h+kk asuinhuoneisto. Liiketilassa toimi pitkään K-valinta Pirisen ruokakauppa, Pirisen jälkeen oli muitakin lyhytaikaisempia kauppiaita ja 1990-luvulla tiloissa oli muuta yritystoimintaa (mm. Tähtisen mallipaja). Kunnallinen Pispalan sivukirjasto lakkautettiin 1990-luvulla, minkä seurauksena vuonna 1995 perustettiin Pispalan kirjastoyhdistys. Aluksi Ahojalassa toiminut yhdistyksen kirjasto siirtyi vuonna 2000 tontin liikerakennukseen, jossa se toimii edelleen. Kirjastotoiminnan lisäksi tiloissa järjestetään erilaisia kulttuuritilaisuuksia ja vaihtuvia näyttelyitä.

    1999 tontille on haettu uudisrakennuslupaa nykyiselle, tontin pohjoisosassa sijaitsevalle kolmiasuntoiselle rivitalolle, liikerakennuksen pohjoispäätyyn lisätylle autokatokselle sekä neljälle pihavarastolle. Rivitalo (rakennus 004) valmistui vuonna 2000. Rivitaloa ja pihavarastoja ei ole inventoitu niiden vielä vähäisen kulttuurihistoriallisen arvon vuoksi.

    Tontilla tapahtuneista runsaista muutoksista johtuen, 1900-luvun alkupuolen historia ei ole enää havaittavissa.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kohteen välittömässä lähiympäristössä on hyvin vaihtelevaa rakennuskantaa: kookkaita 1980-2000-luvun rivi- ja luhtitaloja, 1990-luvulla rakennettu Tahmelan liikekeskus sekä muutamia alueen perinteistä pienimuotoista puutalorakentamista edustavia kiinteistöjä. 1900-luvun puolivälissä Pyynikiltä Tahmelan läpi suunnitellun Valtakunnantien linjaus kulki tontin koillispuolitse. Valtakunnantie jäi toteutumatta, sen tilalla on kapea, hieman polveileva ja vehreä kevyenliikenteenväylä.

    Tahmelankatu 14 tontti nousee loivasti koilliseen. Tonttia on aidattu korkealla, umpinaisella puna-valkoiseksi maalatulla aitaelementeistä koostuvalla lauta-aidalla. Piha on pääosin sorapintainen, kasvillisuutta ei juuri ole. Pihassa on useimpien taloyhtiöiden tapaan mattoteline, pyykkinarut, keinu ja pieni puutarhapöytä tuoleineen. Liike- ja asuinrakennuksen itäpuolen sisäänkäynnin edusta on laatoitettu nelikulmaisin betonilaatoin. Pihan alla olevalle entiselle autosuojalle johtaa Tahmelankadun puolelta asfaltoitu ajoluiska. Luiskan reunat on tuettu betonimuurein.

    Toimenpidesuositukset:
    Pihapiirin ja rakennusten arvojen säilymisen kannalta tärkeää on:

    Liikerakennuksen arkkitehtonisten ratkaisujen, kuten julkisivujen aukotuksen, kattomuodon, runkomuodon ja rakennusajankohdalle ominaisten julkisivumateriaalien ja muotojen säilyminen.

    Liikerakennuksen alkuperäisen käytön säilyminen hahmotettavissa: näyteikkunoiden ja sisäänkäyntien säilyminen.

    Liikerakennuksen sisätilojen alkuperäisten piirteiden, tilanjaon ja materiaalien säilyminen (erityisesti pääkerroksessa).

    Tontin ja erityisesti liikerakennuksen keskeisen aseman säilyminen Tahmelankadun ja Hirvikadun kulmauksessa.

    Lisäksi: Pihan jäsentely ja elävöittäminen liikerakennukseen tyyliin ja aikakauteen sopivasti on suositeltavaa (esim. kulkuväylien laatoittaminen ja pensaiden istutus).

    Kirjalliset lähteet:
    - Ansionkallion palstoitussuunnitelma 1899, Toivo Borgenström; Tampereen kaupunki, Kaupunkimittaus, arkisto.

    - Ilmakuva-aineisto, Tampere 1946, 1956, 1966. Tampereen kaupunki ja maanmittauslaitos.

    - Pohjois-Pirkkala, Pispala, tonttikartta 1930, P.A. Ahomaa (Ahonius); Tampereen kaupunki, Kaupunkimittaus, arkisto.

    - Rakennus- ja muutosluvat, Tampereen kaupunki, Rakennusvalvonnan arkisto.

    - Viistoilmakuvat, http://www.bing.com/maps (Bird’s eye view).

    Suulliset lähteet:
    - Inventoinnin yhteydessä haastatellut pitkään Pispalassa ja Tahmelassa asuneet henkilöt, Muistojeni Ala-Pispala ja Tahmela -tilaisuus Pispalan kirjastolla 22.8.2012.

    - Nykyisten ja aikaisempien tontin asukkaiden ja liiketilan käyttäjien haastattelut ja tutkijalle kirjallisena toimitetut lisätiedot.

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    002 Pispalan kirjasto Tahmelankatu 14 / Hirvikatu 9 liike- ja asuinrakennus
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Tahmela Hallinnollinen alue omakotialue
    kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pispalan - Tahmelan rakennetun ympäristön inventointi 2011-2013 (asemakaavan III-vaihe) Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    01.09.2011 14.03.2013

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 207 2017 11.05.2017 Tampere, Tahmela, Hirvikatu 9, Tahmelan vanhan kirjaston muutossuunnitelmat asuinrakennukseksi, poikkeuslupahakemus Tampereen kaupunki
    Avaa 450 2017 17.10.2017 Tampere, Tahmela, Hirvikatu 9, rakennuslupahakemus rakennuksen käyttötarkoituksen muutokselle Tampereen kaupunki

Kartta