Rakennetun ympäristön kohde Oriveden terveyskeskus

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Orivesi
    Inventointinumero:
    2020/0012
    Nimi:
    Oriveden terveyskeskus
    Osoite:
    Sairaalantie 6, 35100 Orivesi
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Arvojen perustelu:
    Sosiaalihistoriallisesti merkittävä.

    Oriveden terveyskeskus on valmistunut alun perin 1950-luvulla kunnansairaalaksi, ja tämä erottuu selkeästi myös rakennuksen ulkoasussa, jossa on edelleen havaittavissa aikakauden sairaala-arkkitehtuurin piirteet. Kokonaisuus edustaa myös Oriveden terveydenhuollon kehitystä 1950-luvulta 2000-luvulle.

    1980-luvulla toteutettu muutos terveyskeskukseksi on ollut mittava, mutta sekä tämä että 2000-luvulla tehdyt laajennukset on toteutettu alkuperäisilmettä kunnioittaen. Tämän seurauksena kokonaisuus edustaa edelleen 1950–60-lukujen sairaala-arkkitehtuuria, eikä niinkään 1970–90-lukujen terveyskeskussuunnittelua, joka vaikuttaa myös kohteen arviointiin tämän terveyskeskusinventoinnin yhteydessä. Alkuperäiseltä osaltaan hyvin säilynyt ja osin tyylikkäästi laajennettu kokonaisuus tulee arvioida uudelleen mahdollisen kaavatyön yhteydessä.

    Melko kookas rakennettu kokonaisuus sijaitsee hieman syrjässä vilkkaammilta kulkureiteiltä, ollakseen kaupunkikuvallisesti merkittävä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Alun perin kunnansairaalaksi vuonna 1957 valmistunut rinteessä sijaitseva osittain neljäkerroksinen Oriveden terveyskeskus edustaa ulkoisesti tyylillisesti melko yhtenäistä kokonaisuutta. 1980-luvulla valmistunut terveyskeskuslaajennus sijoittuu rinteen yläosaan ja on yksikerroksinen.

    Kookkaan runkomalliltaan moneen suuntaan risteävän rakennuskokonaisuuden kahteen otteeseen toteutetut mittavat laajennukset on pyritty toteuttamaan alkuperäisen kunnansairaalan ilmettä kunnioittaen. Ainoastaan kokonaisuuden pohjoispäässä sijaitseva nykyisen pääsisäänkäynnin siipi erottuu selkeämmin 2000-luvun arkkitehtuurillaan.

    Sinänsä yhtenäinen kokonaisuus muistuttaa tyylillisesti nykyisin 1950-luvun sairaala- tai koulurakentamista enemmän kuin 1970–80-luvun terveyskeskusrakentamista.

    Historia:
    HISTORIA

    Nykyisen terveyskeskuksen alkuperäinen osa valmistui kunnansairaalaksi arkkitehti Toivo Löyskän suunnittelemana. Vuonna 1974 aloitti toimintansa Oriveden seudun kansanterveystyön kuntainliiton terveyskeskus. Kunnansairaala laajennettiin pääterveysasemaksi vuonna 1982. Laajennus toteutettiin sopimaan rakennuksen alkuperäiseen ilmeeseen ja sen suunnitteli vuonna 1981 arkkitehti Ilkka Mannila / Arkkitehtuuritoimisto Pekka Terävä Oy.

    Rakennuskokonaisuutta on tämän jälkeen laajennettu vuonna 2007 uudella sisäänkäyntisiivellä sekä eteläsivun vinkkeliosalla arkkitehti Mikko Uotila. Tämän jälkeen rakennuksen sisätiloja on remontoitu ja vuodesta 2013 alkaen rakennuksessa on korjattu kosteus- ja sisäilmaongelmia. Orivesi on ollut vuodesta 2015 Sote-yhteistyössä Tampereen kanssa.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Oriveden terveyskeskus sijoittuu Kiikanmäen alueelle Sairaalantien ja Tähtiniemenrannan risteysalueen vieressä olevaan rinteeseen. Kookas rakennuskokonaisuus on sinänsä maisemallisesti merkittävä, mutta alue on hieman syrjässä vilkkaammilta reiteiltä. Lähiympäristön rakennuskanta koostuu pääosin asuinrakennuksista. Tähtiniemessä on sijainnut aikanaan kunnalliskoti, mutta pääosin ympäristö on rakentunut vasta 1980-luvulta lähtien. Sairaalatien eteläpuolella terveyskeskuksesta lounaaseen sijaitsee mitä ilmeisimmin 1960-luvulla valmistunut rungoltaan pitkä mallinen rakennus., ulkoisesti erittäin hyvin säilynyt rakennus, joka on toiminut aikanaan terveystalona.

    Terveyskeskuksen pihapiiri on siisti ja hyvin hoidettu. Piha-alue on muokkaantunut voimakkaasti vuosikymmenten aikana tehtyjen laajennusten seurauksena. Paikoitusalueiden sijainti vastaa pääpiirteissään edelleen vuoden 1981 terveyskeskuslaajennuksen suunnitelmia.

    Kirjalliset lähteet:
    Yle 28.3.2012 https://yle.fi/uutiset/3-5099257

    Yle 10.6.2013 https://yle.fi/uutiset/3-6680568

    Oriveden sanomat 30.4.2020

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Terveyskeskus Sairaalantie 6, 35100 Orivesi hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta