Rakennetun ympäristön kohde Ylöjärven pääterveysasema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Ylöjärvi
    Inventointinumero:
    2020/0018
    Nimi:
    Ylöjärven pääterveysasema
    Osoite:
    Mikkolantie 10, 33470 Ylöjärvi
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    2
    Inventointipäivämäärä:
    21.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    arkkitehtoninen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemakokonaisuus
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    ARVOT: Sosiaalihistoriallinen, rakennustaiteellinen, kaupunkikuvallinen.

    Rakennuksen 1970-luvulla valmistunut arkkitehti Helge Railon suunnittelema alkuperäinen osa sekä vuonna 1988 valmistunut laajennus ovat rakennushistoriallisesti ja sosiaalihistoriallisesti merkittäviä ja ne edustavat aikansa laadukasta terveyskeskussuunnittelua. Ulkoiset muutokset ovat näissä osissa pyritty toteuttamaan alkuperäisilmettä kunnioittaen ja alkuperäinen rakennusajankohta on edelleen havaittavissa.

    2000-luvulla toteutettu kookas kaksikerroksinen laajennus on myös toteutettu pintamateriaaleiltaan sekä aukotukseltaan vastaamaan rakennuksen alkuperäistä osaa, mutta poikkeaa mittakaavaltaan huomattavasti alkuperäisestä osasta. Laajennus hallitsee nykyistä julkisivua ja vaikuttaa siten myös kohteen kokonaisarviointiin.

    Kookas terveyskeskus muodostaa pitkän ja kaupunkikuvallisesti näkyvän kokonaisuuden Mikkolantien varteen. Lähiympäristö on rakentunut voimakkaasti samoihin aikoihin terveyskeskuksen kanssa ja yhdessä terveyskeskuksen iäkkäämmän osan kanssa rakennusajankohdalle tyypilliset piste- ja lamellitalot sekä liikerakennukset muodostavat modernin arkkitehtuurin kokonaisuuden Mikkolantien varteen.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Ylöjärven kookas pääterveysasema sijaitsee Mikkolantien varrella alueella, joka on rakentunut voimakkaasti 1970-luvulta lähtien. Rakennuskokonaisuus on valmistunut kolmessa eri vaiheessa, joista alkuperäinen yksikerroksinen luoteen puoleinen pää valmistui vuonna 1979 arkkitehti Helge Railon suunnittelemana. Rakennusta laajennettiin etelään vuonna 1988 yksikerroksisella osalla, joka toteutettiin vastaamaan ulkoasultaan alkuperäistä terveyskeskusta. Vuonna 2010 rakennus laajennettiin nykyiseen runkomalliinsa kookkaalla kaksikerroksisella laajennusosalla, joka toteutettiin pintamateriaaleiltaan ja osin myös yksityiskohdiltaan sopimaan rakennuksen iäkkäämmän osan kanssa, mutta kokonsa vuoksi myös muutti alkuperäisilmettä sekä mittakaavaa merkittävästi.

    Kokonaisuus käsittää nykyisin terveyskeskuksen sille kuuluvine toimintoineen sekä viimeisessä laajennusosassa toimivan Terveystalon. Rakennuskokonaisuuden itäpuolella on erillinen vinkkelin mallinen ja aumakattoinen, vuonna 1992 valmistunut neuvolarakennus.

    Historia:
    Lääkintöhallitus esitti vuonna 1971, että Ylöjärvi ja Kuru perustaisivat yhteisen terveyskeskuksen ja seuraavana vuonna perustettiin Ylöjärven-Kurun kansanterveystyön kuntainliitto. Terveyskeskuksen sijoituspaikasta käytiin väittelyä ja lopulta tiukan äänestyksen tuloksena uusi terveyskeskus päätettiin rakentaa Vanhan Vaasantien varteen.

    Terveyskeskuksen suunnitteli arkkitehti Helge Railo, joka oli erikoistunut kookkaiden sairaaloiden ja terveyskeskusten suunnitteluun. Pirkanmaan alueella Railo on suunnitellut myös Hämeenkyrön terveyskeskuksen.

    Railo suunnitteli terveyskeskukseen 80-paikkaisen vuodeosaston, jotka jakaantuivat neljään 20 potilaan pienosastoon. Sosiaaliministeriö hyväksyi suunnitelmat syksyllä 1976 ja uusi terveyskeskus valmistui marraskuussa 1979.

    Ensimmäisessä vaiheessa rakennettiin terveyskeskus lääkärien vastaanottotiloineen, laboratorio, röntgen, hammashoitola ja 40 potilaan vuodeosasto.

    Terveyskeskusta laajennettiin vuonna 1988, jonka seurauksena hammashoito, työterveyshuolto, fysioterapia ja avoterveydenhuolto saivat lisätilaa ja lisäksi toteutettiin hallinnolle ja terveysvalvonnalle uudet tilat. Samaan yhteyteen suunniteltiin myös uutta neuvolaa, mutta se rakennettiin erillisenä terveyskeskuksen viereen vuonna 1992.

    Terveyskeskus laajennettiin nykyiseen runkomalliinsa vuonna 2010 arkkitehti Ilkka Mannilan suunnitelmien pohjalta. Laajennus oli siihen mennessä Ylöjärven kaupungin suurin investointi. Laajennusosassa toimii nykyisin myös Terveystalo.

    Inventointihetkellä ei ollut saatavilla kuin rakennuksen alkuperäisen osan sekä vuoden 1988 laajennuksen vuoden 2010 muutospiirustusten pohjapiirrokset.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Ylöjärven pääterveysasema sijaitsee Mikkolantien varrella. Vielä 1960-luvulla maaseutumaiseen lähiympäristöön on rakennettu voimakkaasti viimeistään 1970-luvulta lähtien. 1980-luvun alkuun mennessä lähiympäristöön oli noussut nykyisen terveysaseman alkuperäisen osan lisäksi lounaispuolelle rakennusajankohdalle tyypillisiä piste- ja lamellikerrostaloja sekä Mikkolantien varteen tasakattoisia liikerakennuksia.

    Terveyskeskuksen lounaispuolella sijaitsee myös Noppapuistona tunnettu viheralue. Aivan terveyskeskuskokonaisuuden ja neuvolarakennuksen vieressä on pieni rankorakenteinen teollisuusrakennus.

    Terveyskeskuksen pihapiiri on rakennustyypille tyypillisesti pääosin asfaltoitu ja aluetta rajaa nurmikaistaleet. Runsaista muutoksista ja laajennuksista johtuen rakennuksen alkuperäisestä pihasuunnitelmasta ei ole havaittavissa juurikaan mitään. Paikoitusalueet hallitsevat käytännössä rakennuksen jokaista sivua. Perinteiselle terveyskeskussuunittelulle ominainen ympäriajettava pääsisäänkäynnin edustalla oleva viherkaistale puuttuu ja nykyinen pääsisäänkäynti sijaitsee 2010-luvulla toteutetussa laajennusosassa. Alkuperäisen osan edessä olevalla paikoitusalueella on pieni erillinen viherkaistale. Koko nykyinen terveyskeskus itsessään on käytännössä ympäriajettava.

    Kirjalliset lähteet:
    Honka-Hallila, Helena: Ylöjärvi 1869-1994. Ylöjärven kunta 1996.

    Ihatsu, Sanna: Terveyttä kaikille - Terveyskeskukset 1970-luvulta 1990-luvulle. CasaCo Studio / Museovirasto 2014.

    Suulliset lähteet:
    Kiinteistöpäällikkö Jukka Nurmi

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Ylöjärven pääterveysasema Mikkolantie 10, 33470 Ylöjärvi hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta