Rakennetun ympäristön kohde Lempäälän terveysasema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Lempäälä
    Inventointinumero:
    2020/0008
    Nimi:
    Lempäälän terveysasema
    Osoite:
    Himminpolku 6, 37500 Lempäälä
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    17.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    ARVOT: Historiallinen, rakennushistoriallinen, kaupunkikuvallinen

    Lempäälän terveyskeskus sijoittuu kaupunkikuvallisesti keskeiselle paikalle Kirkkojärven rantaan Keskussaaren alueelle, joka on rakentunut melko voimakkaasti 1970-luvulta lähtien. Terveyskeskus ilmentää myös Lempäälän näihin aikoihin tapahtunutta voimakasta muutosta. Terveyskeskusta ei ole huomioitu vuonna 2006 toteutetussa Lempäälän kulttuuriympäristöohjelmassa.

    Vuosina 1972-75 suunniteltu terveyskeskus edustaa arkkitehtonisesti melko tyypillistä, mutta Pirkanmaan alueella verrattain varhaista kansanterveyslain velvoittamana toteutettua uudisrakentamista. Alkuperäinen terveyskeskusosa on säilynyt ulkoisesti tyylillisiltä yksityiskohdiltaan hyvin ja alkuperäinen rakennusajankohta sekä arkkitehtuuri on edelleen selkeästi havaittavissa. Varsinin järven puoleisella sivulla alkuperäinen rakennusosa nauhajulkisivuíneen on hallitsevana elementtinä. Alkuperäisessä osassa ulkoiset muutokset on toteutettu pääosin alkuperäisilmettä kunnioittaen.1980-luvulla suunniteltu siipi on muuttunut merkittävästi 2010-luvulla toteutetun laajennuksen ja muutoksen seurauksena ja alkuperäinen rakennusajankohta ei ole enää havaittavissa.

    Terveyskeskuksessa 2010-luvulla toteutettu muutos on muovannut koko terveyskeskuksen ympäristöä merkittävästi ja idän puoleisen pääjulkisivun puolelta alkuperäinen terveyskeskus on jäänyt sekä tyyliltä voimakkaasti poikkeavien laajennusosan että 1980-90-lukujen vaihteessa toteutetun vanhainkodin pimentoon. Tämä vaikuttaa myös kohteen kokonaisuarviointiin.

    Arviointi koskee alkuperäistä terveyskeskussiipeä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Lempäälän terveyskeskus sijaitsee kaupunkikuvallisesti merkittävällä paikalla Tampereentien varressa Kirkkojärven Kirkkolahden rannalla. Alun perin vuosina 1972–74 arkkitehti (SAFA) Esa Koivuniemen toimesta suunniteltu terveyskeskus edustaa Pirkanmaan alueella verrattain varhaista kansanterveyslain seurauksena toteutettua uudisrakentamista.

    Nykyinen terveyskeskuksen alue on rakentunut nykyiseen asuunsa pääasiassa kolmessa vaiheessa, ja laajennusosat peittävät rakennuksen alkuperäisosan lähes kokonaan pääjulkisivun puolelta. Merkittävin muutos on ollut 2010-luvulla toteutettu pohjois-eteläsuuntainen uudisrakennus alkuperäisen terveyskeskuksen itäpuolelle.

    Alkuperäinen terveyskeskus edustaa rakennusajankohdalleen tyypillistä varhaisempaa terveyskeskussuunnittelua. Osin kolmekerroksinen, tasakattoinen, massaltaan voimakkaan horisontaalinen ja nauhajulkisivullinen alkuperäinen rakennusosa on säilynyt tyylillisesti pääosin hyvin ja hallitsee järven puoleista julkisivua. Alkuperäisen osan ja 2010-luvulla valmistuneen siiven välissä on 1980-luvulla suunniteltu laajennus, joka on muutettu merkittävästi viimeisen laajennuksen yhteydessä. Terveyskeskuksen pohjoispuolella sijaitsee 1990-luvulla toteutettu vanhainkoti, joka on liitetty terveyskeskukseen linkkiosalla.

    Historia:
    Lempäälän-Vesilahden kansainterveystyön kuntainliiton rakennuttama terveyskeskus rakennettiin Lempoisten alueelle Kirkkolahden rantaan lääkäritalon viereen. Rakennus valmistui erään tiedon mukaan vuonna 1973. (Teivas 2006) Toisaalta piirustuksia on päivätty vielä vuonna 1975 ja rakennusta ei ole vielä merkitty vuoden 1975 peruskarttaan. Valmistumisajankohta on siis mitä ilmeisimmin vuoden 1975–76 paikkeilla. Terveyskeskuksen suunnitteli arkkitehti (SAFA) Esa Koivuniemi. Rakennus oli valmistuessaan pohjamalliltaan suorakaiteen mallinen. Suunnitelmiin oli merkitty myös II ja III rakennusvaihe ja terveyskeskuksen pohjoispuolelle oli varattu laajennusalue vanhainkodille sekä itäpuolelle kahdelle rinnakkaiselle terveyskeskuksen laajennussiivelle, jotka oli kaavailtu päärungon kanssa saman suuntaisiksi, mutta hieman etelämmäksi. Laajennusosat oli merkitty rungoltaan samankokoisiksi kuin alkuperäinen osa. Kokonaisuuden pohjakaava olisi ollut näin toteutuessa kampamainen.

    Alkuperäisen osan valmistuessa rakennuksen lounaispuolella sijaitsi lääkäritalo sekä eteläpuolella aivan vieressä Himmin huvila.

    Vuonna 1989 kuntainliitto haki rakennuslupaa terveyskeskuksen laajennukselle. Laajennusta ei toteutettu alkuperäisen 1970-luvulla esitetyn suunnitelman mukaisesti, vaan arkkitehti Lennart Karvonen suunnitteli vuosina 1988–89 eteläpäähän rungoltaan hieman kapeamman, kaksikerroksisen vinkkeliosan. Laajennuksen tieltä purettiin Himmin huvila.

    Samoihin aikoihin Lempäälän kunta vuokrasi terveyskeskuksen pohjoispuolelta kuntainliitolle alueen vanhainkotirakennusta varten. Vanhainkoti valmistui 1980–90-lukujen vaihteessa ja liitettiin 1990-luvun kuluessa linkkiosalla terveyskeskukseen.

    Vuonna 2009 arkkitehti (SAFA) Pekka Timola (Stenvall / Timola / Varhi Oy) suunnitteli alkuperäisen terveyskeskuksen itäpuolelle kookkaan laajennuksen, jonka jälkeen pohjakaava oli nykyinen U:n mallinen. Muutoksen yhteydessä myös 1980-luvulla suunniteltu laajennus muuttui merkittävästi. Laajennuksen jälkeen terveyskeskus sekä vanhainkoti muodostivat laajan toisiinsa linkitetyn ajallisesti ja tyylillisesti kerroksellisen kokonaisuuden. Laajennus ja remontti valmistui vuoden 2013 aikana. Melko nopeasti laajennusosassa havaittiin sisäilmaongelmia.

    Joko laajennuksen yhteydessä tai melko pian sen jälkeen purettiin terveyskeskuksen lounaispuolella sijainnut lääkäritalo, joka toimi aikanaan myös mm. hammashoitolan ja taloustoimiston tiloina. Paikalla on nykyään sorapintainen paikoitusalue. Hammashoito toimii nykyisin erillisessä rakennuksessa Himminpolun varressa.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Terveyskeskuksen ja vanhainkodin muodostama kokonaisuus sijaitsee Kirkkojärven rannalla keskustasaaren alueella. Rakennuksen alkuperäinen osa muodostaa merkittävän tekijän järven rannan maisemassa, joskin ranta on terveyskeskuksen kohdalla kasvanut melko umpeen. Myös rakennuksen länsisivulla on lähinnä henkilökunnan paikoitusalueita. Pihapiirin lounaislaidalla on sorapintainen paikoitusalue, josta on purettu vanha lääkäritalo. Viereisellä tontilla sijaitsee 1980-90-luvulla toteutettu päiväkotirakennus.

    Lähiympäristön rakennuskanta on ajallisesti kerroksellista. Läheisyydessä järven rannalla on vielä tallella huvila-arkkitehtuuria muistuttavia vanhempia asuintontteja, kun taas terveyskeskuksen itäpuolella on 1960–70-luvulla toteutettuja lamellitaloja. Ympäristö on muuttunut voimakkaasti 1970-luvulta alkaen. Kokonaisuuden itäpuolella on kookas paikoitusalue ja koillispuolella vanhainkodin vieressä oleva hoidettu puisto. Terveyskeskuksen alueen ilme muuttui merkittävästi 2000-luvulla toteutettujen muutosten ja laajennusosan seurauksena.

    Kirjalliset lähteet:
    Teivas, Eija: Teiden varsilla ja vesireiteillä - Lempäälän kulttuuriympäristöohjelma. Lempäälän kunta 2006.

    Lempäälän-Vesilahden sanomat 13.10.2016

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Lempäälän terveysasema Himminpolku 6, 37500 Lempäälä hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta