Tutkimushanke Rikalan kanavan länsiosan hoitosuunnitelma 2014

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Lempäälä
    Nimi:
    Rikalan kanavan länsiosan hoitosuunnitelma 2014
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusperinnön hoito
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Rikalan kanava sijaitsee Lempäälän kirkosta 5,2 km etelään. Noin 2 km pitkä ja 20-50 metriä leveä muinaisjäännösalue käsittää Rikalanjärven ja Kortesjärven välisen historiallisen kanavahankkeen alueen. Hoitisuunnitelma kattaa muinaisjäännösalueen länsiosan noin 450 metrin matkalla´. Rikalanjärven rannasta Turuntien 190 tiealueen reunaan. Hoitosuunnitelman rajaus määrittyy kevääseen 2014 mennessä valmistuneen kunnostetun kanavaosuuden mukaan.
    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Lempäälän kunta

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Rikalan kanavahanke on määritelty valtakunnallisesti arvookaaksi muinaisjäännöskohteeksi. Hulauden vesialueen kunnostusyhdistys ry:n toimesta sille on laadittu kunnostussuunnitelma, jonka toteuttaja on Lempäälän kunta. Kunnostushankkeen tavoitteena on järvien tilan parantaminen johtamalla vettä kanavan kautta Vanajaveden korteselältä Rikalanjärveen. Pirkanmaan maakuntamuseo on kunnostushanketta koskevassa lausunnossa edellyttänyt tekemään muinaisjäännösalueelle hoitosuunnitelman, jolla huolehditaan kulttuuriympäristön tilasta jatkossa.

    Hankealue:
    Muinaisjäännöksenä Rikalan kanavahanke on ainutlaatuinen. Kyseessä on keskeeräiseksi jäänyt kanavatyömaa, jota on rakennettu aktiivisesti 1770-1780-luvuilla. Kanavan rakentamisen keskeydyttyä siihen liittyvät materiaalit on ilmeisesti kuljetettu pois ja väliaikaiset rakennukset purettu. Itse kanavakaivanto ja siihen liittyvä louhos Rikalanjärven ranassa on saanut noin 230 vuoden ajan kehittyä pääosin luonnontilaisena lukuunottamatta kanavakaivannon ylittävien maanteiden ja rautateiden ympäristöjä. Muinaisjäännöslaueen lähiympäristö on suunnitelualueella koko ajan ollut peltoa ja niittyä, ja on tälläkin hetkellä viljelyksessä.
    Aikaisemmat hankkeet:
    2002 inventoinit, Timo Jussila / Mikroliitti Oy.

    2007 inventointi, Juha Ruohonen ja Teemu Tiainen.

    2013 arkeologinen valvonta Kirsi Luoto/Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy.

    Menetelmät:
    Rikalan kanavan muinaisjäännösalueen hoidon ensisijaisena tavoitteena on muinaisjäännöksen säilyttäminen ja sen kunnostustyön tulosten turvaaminen. Suunnitelmassa esitettävät keskeiset toimenpiteet ovat eroosiosuojaus maanvieremille alttiilla alueilla sekä kasvillisuuden käsittely (niitto ja raivaus). Suunittelualue on jaettu seitsemään osa-alueeseen, joille on jäljessö määritelty yksityiskohtaiset hoitotavoitteet ja -menetelmät. Myös niiden muinaisjäännösrakenteet sekä tilanne ennen hoidon aloittamista on kuvailtu samassa yhteydessä.

    Hoidon toteutuksessa on erityisesti huomioitava, että ellei toisin mainita kaikki kaadetut puut, raivatut vesat, niitetty heinä ja muu kasvijäte on kuljetettava pois muinaisjäännösalueelta muualla hävitettäväksi, samoin alueelta kerätyt roskat ja ruopattu maa-aines. Palava aines voidaan esimerkiksi polttaa viereisellä pellolla muinaisjäännösalueen ulkopuolella maanomistajan luvalla.

Liitetiedostot

  •  

    Lempäälä_Rikala_hoitosuunnitelma_2014_3.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Lempäälä
     
      Rikalan kanava Rikala/Häihenmatka
     
      1000001953 kulkuväylät
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen
     

Kartta