Tutkimushanke Cultural Heritage in Action - vertaisoppimistapahtuma

Takaisin
 Kuva ei ole julkinen

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Muu
    Nimi:
    Cultural Heritage in Action - vertaisoppimistapahtuma
    Hankkeen tyyppi:
    Opetushanke
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    EU:n Europa Nostra -järjestön ja Eurocities -verkoston koordinoiman Cultural Heritage in Action -hankkeen tapahtuma. Hankkeeseen kuului Adoptoi monumentti- toiminnan esittelyä videoiden muodossa sekä 10-12.5.2021 järjestetty virtuaalinen seminaari. Tapahtuman vastuutahona ja virtuaaliseminaarin isäntänä toimi Pirkanmaan maakuntamuseo.
    Hankkeen alkupvm:
    08.03.2021
    Hankkeen loppupvm:
    12.05.2021

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Vuonna 2020 EU:n Eurocities -verkosto ja Europa Nostra -ohjelma keräsivät kulttuuriperintöalan toimijoilta esimerkkejä erilaisista käytännöistä kulttuuriperinnön suojelemiseen ja hoitamiseen Euroopassa. Näiden esimerkkien pohjalta järjestettiin vuonna 2021 sarja Cultural Heritage in Action (CHA) -tapahtumia, joissa esiteltiin tarkemmin kymmentä hanketta, projektia tai ohjelmaa eri maista. CHA toteutettiin vertaisoppimisverkostona, jossa kaikki osallistujat toivat oman panoksensa uusien toimintamallien tai käytäntöjen kehittämiseen. CHA:n erityisiä teemoja olivat kulttuuriperinnön turvaaminen osallistamisen kautta, tietoisuuden ja kulttuuriperinnön arvostamisen lisääminen sekä kulttuuriperinnön käyttäminen yhteisöjen ja alueellisen kehityksen resurssina. Pirkanmaan maakuntamuseo sekä Tampereen kaupunki hakivat CHA-hankkeeseen Adoptoi Monumentti -toiminnan perusteella ja Tampereen vertaisoppimistapaaminen järjestettiin 10.-12.5.2021.
    Menetelmät:
    Virtuaalisesti järjestetty seminaari, vertaisoppimistapahtuma sekä tapahtumaa varten tuotetut videot
    Tulokset:
    Tampereen CHA-tapahtuma herätti laajaa mielenkiintoa ja osallistujat olivat aktiivisesti mukana teemakeskusteluissa. Vaikka poliittinen päätöksenteko, kulttuuriperinnön suojelutoimet ja vapaaehtoistyön mahdollisuudet eroavat toisistaan Euroopan eri puolilla, Adoptoi Monumentti -toiminta todettiin kiinnostavaksi ohjelmaksi ja osallistujat olivat innokkaasti miettimässä, kuinka vastaavaa voisi toteuttaa heidän toimintaympäristössään.
    Yhteenveto:
    Tapahtumassa esiteltiin Adoptoi Monumentti toiminnan alkua ja perusteita, vapaaehtoistoimintaa kulttuuriperintökohteiden hoidon parissa sekä erilaisia malleja, joilla kulttuuriperintökohteiden adoptointia toteutetaan Pirkanmaalla ja myös muualla Suomessa. Tapahtumaa varten tuotettiin videoita sekä Tampereen maantieteestä ja historiasta että itse adoptiokohteista ja niistä hoitavista vapaaehtoisista. Videoilla pyrittiin välittämään osallistujille sellaista tietoa, joka täydentäisi heidän virtuaalista vierailuaan Pirkanmaalle. Vertaisoppimistapaamisen keskustelu- ja työpajaosioissa pohdittiin, kuinka toiminta voisi laajentua muualle Eurooppaan ja millaisia mahdollisia kehitystarpeita adoptointitoimilla olisi.

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Kalkku Mustavuori Rahola/Villilä
     
      1000002010 puolustusvarustukset
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Reuharinniemi Niemi
     
      837010003 hautapaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös rautakautinen
     

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Kivikirkon puisto ja Messukylän lainaviljamakasiini   Messukylä
     
    Kivikirkontie 2 a muu
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Urjala
     
    Nuutajärven palokoppi Nuutajärvi
     
      Pruukinraitti 13 palo- ja pelastus