Rakennetun ympäristön kohde Siukola

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Vanha kunta:
    Viiala
    Kylä:
    Haihunkoski
    Nimi:
    Siukola
    Osoite:
    Rautatienkatu 18
    Kohdetyyppi:
    maatalous
    Historiallinen tilatyyppi:
    kantatalo
    Rakennusten lukumäärä:
    5

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Siukolan tilakeskuksessa ovat 1. asuinrakennus (1918), 2. aittarakennus, 3. kuivuri, varastorakennus 4. kalustosuoja ja 5. rehusäiliö. Siukola on Haihunkosken kantatalo. Rakennukset ovat vanhalla kylätontilla. Merkittäviä rakennuksia ovat asuinrakennus (1918) ja vanha aittarakennus, muilla talousrakennuksilla on merkitystä pihapiirin rajaajina ja maiseman osana. Siukolan tilakeskus sijaitsee Haihunkosken kyläkeskustassa, Rautatienkadun varrella. Pihaa rajaavat pohjois- ja itäpuolelta loivasti vesistöön laskevat peltoaukeat. 2000-luvulla pihan itäpuolelle on rakennettu uusia omakotitaloja, jotka kaventavat merkittävästi avautuvaa peltomaisemaa. Pihaa ympäröivä peltomaisema on kaavoitettu vuoden 2004 kaavassa omakotitonteiksi. Siukolan eteläpuolella on tien varressa kaksi 1950-luvulla rakennettua 2- ja 3-kerroksista kerrostaloa. Toisella puolella tietä on Haihunkosken kaksi kansakoulua (1912 ja 1929) ja urheilukenttä. Länsipuolelle on rakennettu 2000-luvulla omakotitalo. Toistaiseksi maisema on säilynyt suhteellisen avoimena.

    1. Asuinrakennus ,n. 12x21 metriä, on rakennettu yhtenäiselle, säännöllisiksi lohkotuista kivistä tehdylle kivijalalle. Myöhemmin kivijalka on maalattu vihreäksi. Hirsirunko on vuorattu keltaiseksi maalatulla peiterimavuorauksella, päädyissä on käytetty panelointia. Nurkka-, vesi- ja ikkunalistat ovat valkoiset. Ikkunat ovat uusittu alumiinirakenteisiksi. Vuorilaudat uusittu samassa yhteydessä, tyyli uusvanha, koristeellinen. Ikkunamalli jäljittelee kömpelösti alkuperäistä. Satulakatton on katettu tiilellä. Molemmilla lappeilla on kookas mansardikattoinen frontoni. Päädyissä ja frontoneissa on tympanonkoriste. Eteläpuolella on kaksi satulakattoista kuistia, umpi ja avokuisti

    2. Aittarakennuksessa on vuoraamaton, maalaamaton hirsirunko ja satulakatto

    Historia:
    Siukola on Haihunkosken kantatiloja. Nykyinen tila on mudostettu 46 hehtaarin kokoiseksi vuonna 1995.

    Siukolan tilakeskusta ympäröivät pellot ovat kaavoitettu omakotitonteiksi vuoden 2004 asemakaavassa. Nykyinen kaavoitus pohjautuu vuonna 1957 laadittuun kaavaan.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Siukolan tilakeskus sijaitsee Haihunkosken kyläkeskustassa, Rautatienkadun varrella. Pihaa rajaavat pohjois- ja itäpuolelta loivasti vesistöön laskevat peltoaukeat. 2000-luvulla on pihan itäpuolelle on rakennettu uusia omakotitaloja, jotka kaventavat merkittävästi avautuvaa peltomaisemaa. Pihaa ympäröivä peltomaisema on kaavoitettu vuoden 2004 kaavassa omakotitonteiksi. Siukolan eteläpuolella on tien varressa kaksi 1950-luvulla rakennettua 2- ja 3-kerroksista kerrostaloa. Toisella puolella tietä on Haihunkosken kaksi kansakoulua (1912 ja 1929) ja urheilukenttä. Länsipuolelle on rakennettu 2000-luvulla omakotitalo. Toistaiseksi maisema on säilynyt suhteellisen avoimena.
    Kirjalliset lähteet:
    Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
     
    Viiala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
    Muu
     
    01.01.2005 31.12.2006

Kartta