Rakennetun ympäristön kohde Marjamäki

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Vanha kunta:
    Viiala
    Kylä:
    Heinusuo
    Nimi:
    Marjamäki
    Osoite:
    Lepolantie 10
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Rakennusten lukumäärä:
    4

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Marjamäen tontilla ovat: 1. vanha asuinrakennus, 2. uudempi vapaa-ajan asunto, 3. ulkorakennus ja 4. ulkorakennus. Marjamäen asuinrakennus edustaa mäkitupatyyppistä asutusta, jota syntyi kylien lähistölle 1800- ja 1900-luvun alkupuolella. Tontti on peltoaukean yhteydessä olevassa metsäsaarekkeessa. Erityisesti vanha asuinrakennus on säilynyt varsin hyvin. Eteläpuolella on rinteen alla entinen Narvanmatkantie, joka raivattiin maantieksi jo 1700-luvun lopulla. Marjamäki liittyy myös maantien varteen syntyneeseen asutukseen. Pihapiirissä on muutamia kookkaita kuusia ja koivuja. Nurmipintaisella tontilla on runsaasti koristepensaita, marjapensaita ja omenapuita. Eteläpuolella on rinteessä marjapensaita ym. Koillispuolella on Paavolan tilakeskus 1930-luvulta. Luoteispuolella on omakotitalo 1900-luvun loppupuolelta.

    1. Vanhempi asuinrakennus on rakennettu karkeasti lohkotuista kivistä tehdylle saumaamattomalle kivijalalle. Lohkottujen kivien välissä on pienempää kiveä ja tiiliä. Hirsirunko on vuorattu punaiseksi maalatulla peiterimavuorauksella, pohjalaudan levys vaihtelee. Nurkkalistat ja ikkunat ovat valkoiset. Ikkunat ovat pienet, länsipäädyssä T-karmilliset ja itäpäässä ristikarmilliset. Ikkunoiden kulmaraudat ja saranat sekalaiset, 1900-luvun vaihteesta, ei tippanokkaa. Satulakatto on katettu huovalla. Pohjoispuolella on rakennuksen levyinen kuisti, joka ei erotu rungosta. Kuistissa kaksi ulko-ovea, peiliovet lasilla.

    Historia:
    Marjamäen tontti on erotettu Oinaan tilasta vuonna 1921. Tontin koko oli n. 0,5 hehaaria. Omistajaksi merkittiin Oskari Marjamäki.

    Marjamäen omisti muistitiedon mukaan 1900-luvun alkupuolella Kallioinen, joka toimi Viialan alueella kivimiehenä. Hänen töitään ovat lähiseudun kivinavetat ja lukuisat asuinrakennusten kivijalat sekä kaivot. Oinaan ja Hyrkkään navetan tekijäsi on mainittu juuri Kallionen. Nykyisin rakennus on vapaa-ajan käytössä.

    1850-luvun kartan mukaan Marjamäen paikkeilla on ollut asutusta 1850-luvulla. Kartan mukaan paikalla olisi ollut Mikkeli -niminen torppa. Tarkkaa sijaintia ei voi määrittää.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Marjamäen tontti on laajan Heinäsuon peltoaukean eteläreunalla olevan metsäsaarekkeen eteläreunalla. Pihapiirissä on muutamia kookkaita kuusia ja koivuja. Nurmipintaisella tontilla on runsaasti koristepensaita, marjapensaita ja omenapuita. Eteläpuolella on rinteessä marjapensaita ym. Koillispuolella on Paavolan tilakeskus 1930-luvulta. Luoteispuolella on omakotitalo 1900-luvun loppupuolelta.
    Kirjalliset lähteet:
    Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Akaa
     
    Viiala
     
    Heinälahden itäpuolen agraarimaisema Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
     
    Viiala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
    Muu
     
    01.01.2005 31.12.2006

Kartta