Rakennetun ympäristön kohde SOK:n varastot

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Vanha kunta:
  Tampere
  Kaupunginosa:
  XVII Tullin alue ja Sorsapuisto
  Nimi:
  SOK:n varastot
  Osoite:
  Tullikatu 6
  Kohdetyyppi:
  liike-elämä
  Inventointipäivämäärä:
  16.10.2011

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  arkkitehtoninen
  Historiallinen arvo:
  taloushistoria
  Ympäristöarvo:
  maisemakokonaisuus
  Arvojen perustelu:
  Rakennus ei ilmeisesti ole ollut kovin keskeinen SOK:n arkkitehtuurin joukossa, sillä rakennus esiintyy lähteissä harvakseltaan. Sen sijaan esimerkiksi Viipurin mylly (1931) ja Oulun konttori (1938) mainitaan lähes aina, kun puhutaan Erkki Huttusen merkkitöistä ja SOK:n arkkitehtuurista. (Ks. tekstitiedot - historia.) Rakennuksella on kuitenkin alueellista arvoa ja sen käytännöllinen merkitys omana aikanaan on ollut suuri. Rakennuksen arvoa SOK:n arkkitehtuurin yhteydessä vähentää vuoden 1952 laajennus ja mahdolliset muut muutokset, jotka on tehty SOK:n omistuksen aikana.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Kiinteistö on rakennettu vuonna 1936 SOK:n varastoksi ja toimistotiloiksi. Sitä on laajennettu ja remontoitu vuonna 1952 sekä 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Vuonna 1992 paikalle avattiin kauppakeskus Tullintori.
  Historia:
  Tampereelle perustettiin Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan (SOK) sivukonttori vuonna 1906, Konttori aloitti toimintansa Kyttälässä osoitteessa Kyttälänkatu 5, mutta konttorin sijainti vaihteli 1900-luvun alkuvuosikymmeninä useasti. Se sijaitsi muun muassa osoitteissa Tuomiokirkonkatu 21 (v. 1907), Kaivokatu 46 (v. 1912) ja Hämeenkatu 26 (v. 1919). Konttorin ja varastojen sijainti erillään koettiin ongelmalliseksi ja 1936 rakennettiin uudet toimitilat Tullin alueelle Sumeliuksenkadulle. SOK:lla oli jo vuodesta 1912 alkaen ollut Sumeliuksenkadulla tiilinen varastorakennus ja se oli vähitellen hankkinut alueelta omistukseensa kuusi tonttia.

  Uuden rakennuksen suunnitteli ja piirsi arkkitehti Erkki Huttunen, joka työskenteli SOK:n rakennusosastolla 1928-1941. Huttusen töissä korostui funktionalistinen arkkitehtuuri, jossa johtavana ajatuksena oli tilojen käytännöllisyys. Huttusen vaikutus SOK:n rakennusten arkkitehtuurille oli merkittävä ja hänen ansiostaan funktionalismi levisi myös maaseudulle osuuskaupparakennusten myötä.

  Tampereella vuonna 1936 käyttöön vihityissä uusissa toimitiloissa varasto- ja konttoritilat sijaitsivat samassa rakennuksessa. Vuonna 1952 valmistui arkkitehti Paavo Riihimäen suunnittelema uusi rakennus Sumeliuksenkadun ja Hammareninkadun väliin, ja Sumeliuksenkadun yli rakennettiin kaksikerroksinen yhdyskäytävä yhdistämään vanha ja uusi rakennus toisiinsa. Toimistotilat siirtyivät uuteen rakennukseen ja vanha rakennus jäi kokonaan varastokäyttöön.

  Vuonna 1973 SOK osti Sarankulmasta tontin uutta keskusvarastoa varten, sillä Tullin alueen tilat olivat käyneet epäkäytännöllisiksi ja liikenneyhteyksien kannalta hankalasti tavoitettaviksi. SOK:n toiminta siirtyi pois Tullinalueelta 1980-luvulla ja vuonna 1992 tiloissa avattiin Kauppakeskus Tullintori.

  Kaava:
  Kaavassa rakennus on suojeltu sr-18 -merkinnällä, jonka mukaan rakennus on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas sekä kaupunkikuvan säilymisen kannalta tärkeä rakennus. Rakennusta ei saa purkaa ja rakennuksessa suoritettavilla korjaus- ja muutostöillä ei saa turmella rakennuksen rakennustaiteellisia arvoja.

  Kirjalliset lähteet:
  Tammerkoski-lehti, 4/1954 s. 115

  Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998. Tampereen kaupungin ympäristötoimi kaavoitusyksikkö julkaisuja 2/98 s. 187-188.

Kuvat ja media

 • Kohteen kuva

  Linkitetty KuvaSiiri-kuva

  • Diaarinumero: AL
  • Alanumero: 2109:12
  • Kuvaus:
  • Kuvaaja: K.O Lumme
  • Kuvausaika:
  Avaa
  Kohteen kuva

  Linkitetty KuvaSiiri-kuva

  • Diaarinumero: HM Staf
  • Alanumero: 2:13
  • Kuvaus:
  • Kuvaaja: E. M. Staf
  • Kuvausaika:
  Avaa

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
    XVII Tullin alue ja Sorsapuisto Hallinnollinen alue kaupunkikortteli
  kaupunginosa
   

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014

Kartta