Rakennetun ympäristön kohde Tiilimäki (Nirha oy)

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Vanha kunta:
    Viiala
    Kylä:
    Viiala
    Nimi:
    Tiilimäki (Nirha oy)
    Osoite:
    Rautatienkatu 36
    Kohdetyyppi:
    teollisuus
    Rakennusten lukumäärä:
    1

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Nirhan teollisuusrakennus edustaa pienteollisuutta, joka jäi varsin vähäiseksi kolmen vahvan piipun taajamassa. Teollisuusrakennus rakennettiin 1940/50-luvulla ja on säilynyt kohtalaisen hyvin. Rakennus on näkyvällä paikalla entisen rautatieaseman tuntumassa. Tehdasrakennuksesta on laajennuksen jälkeen tullut U-kirjaimen muotoinen. Vanha osa on 1-kerroksinen ja siinä on betonisokkeli ja 1,5 tiilen vahvuinen punatiilirunko, joka on maalattu valkoiseksi. Kantavana rakenteena on lisäksi pilarit, jotka kannattavat betonirakenteista välikattoa. Rakennuksessa ovat vanhat ruutuikkunat, väri ruskea, kittilista. Ikkunoita on yhdistetty suuremmiksi, lisäksi ikkunoiden välisiä tiilipilareita on maalattu ruskeaksi, joka antaa kuvaa nauhaikkunasta. Satulakatto on katettu profiilipellillä. Laajennusosa, joka jää kadulta katsottuna rakennuksen taakse on vanhaa osaa hiukan matalampi ja rankorakenteinen. Pihamaa on hiekkapintainen ja nurmikkoa on vain vähän Rautatienkadun varrella. Katuvarressa kasvaa muutama koivu. Rakennus on Viialan entisen rautatieaseman itäpuolella, maisema on varsin avoin. Rakennuksen koillispuolella nousee vähäinen mäki, jonka ympäristössä on kaksi vanhaa asuinrakennusta ja kuusiaitaa 1900-luvun alkupuolelta. Maisemaa hallitsevat mäen tuntumassa olevat 1900-luvun lopun teollisuushallit. Eteläpuolella on läheisen puunjalostustehtaan pistoraide ja koivumetsää.
    Historia:
    Tiilimäki -niminen tontti on lohkottu kiinteistörekisterin mukaan Vainion tilasta vuonna 1927. Tontin koko oli 0,65 hehtaaria ja ensimmäiseksi omistajaksi merkittiin Toivo Mäkinen.

    Viialassa toimi vuosina 1939-59 viiloja valmistanut Nirha oy. Sen perustivat viilatehtaan entiset työntekijät vuonna 1938. Tiilimäen tontilla oleva tehdasrakennus on rakennettu Nirhan tuotantotiloiksi 1930-luvun lopulla. Viilatehtaan jälkeen tiloissa toimi jääkiekkomailatehdas Montreal 1970-luvun vaihteeseen. Nykyisin tiloissa on yritystoimintaa mm. autokorjaamo ja Ekovilla yritys.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Pihamaa on hiekkapintainen ja nurmikkoa on vain vähän Rautatienkadun varrella, jossa kasvaa myös muutama koivu. Rakennus on Viialan entisen rautatieaseman itäpuolella, maisema on varsin avoin. Rakennuksen koillispuolella nousee vähäinen mäki, jonka ympäristössä on kaksi vanhaa asuinrakennusta ja kuusiaitaa 1900-luvun alkupuolelta. Pääosan maisemasta ottavat mäen tuntumassa olevat 1900-luvun lopun teollisuushallit. Eteläpuolella on läheisen puunjalostustehtaan pistoraide ja koivumetsää
    Kirjalliset lähteet:
    Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
     
    Viiala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
    Muu
     
    01.01.2005 31.12.2006

Kartta