Rakennetun ympäristön kohde Kuhmoisten osuusmeijeri

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Tapiala
    Nimi:
    Kuhmoisten osuusmeijeri
    Osoite:
    Myllykuja 2, Kuhmoinen
    Inventointipäivämäärä:
    26.11.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallisesti arvokas.

    Vuonna 1989 rakennusinventointiin, koska rakennuksessa aloitti toimintansa Kuhmoisten osuusmeijeri ja se on siten kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoinen. Vanhaa rakennusosaa ei kuitenkaan ole enää paljoa nähtävillä, joskin sisätiloissa on nähtävissä vanha ulkoseinä kaari-ikkunoineen. Osuusmeijeri arvotettiin historiallisesti merkittäväksi.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan Kuhmoisten osuusmeijeri sijaitsee Papinsaarentien ja Myllykujan risteyksessä noin 200 metrin päässä Päijänteen rannasta. Rakennuksen lähistöllä on omakoti- ja rivitaloasutusta sekä asuinkerrostalo. Inventointitietojen mukaan vuonna 1905 rakennettu meijerirakennus oli liike- ja asuinrakennus. Kaksikerroksisen rakennuksen perustus oli betonista/porakivestä. Satulakaton katteena oli pelti. Tiilipintaisen rakennuksen kunto oli vuonna 1989 hyvä. Rakennusta oli laajennettu ja uusittu moneen kertaan. Rakennuksen eteläsivustalla oli vielä jäljellä osa vanhaa porakiviperustaa ja tiiliseinää. Rakennuksen sisätilat oli muutettu liiketiloille sopivimmiksi ja ne olivat verrattain avarat. Ulkoapäin kiinteistö muistutti vuonna 1989 edelleen meijeriä, mutta suunnitelmissa oli ulkoasun muuttaminen. Korkea savupiippua pidettiin tarpeettomana ja sen purkamista suunniteltiin. Myös huonokuntoisen ja suuren varastorakennuksen purkaminen oli ajankohtaista. Vuonna 1972 vahvistetussa kaavassa rakennus on merkitty kuuluvaksi teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeseen.

    Kuhmoisten vanhaa Osuusmeijeri on muutettu ja laajennttu useaan otteeseen, joten se on menettänyt osittain kulttuurihistoriallisia arvojaan. Rakennuksen omistus muutettiin vuonna 1990 kiinteistöosakeyhtiöksi, jolloin rakennus myös saneerattiin perusteellisesti. Yläkerran asunnot uusittiin, ja sinne tuli yhteensä 8 asuntoa. Vanhat meijerin tilat alakerrassa kunnostettiin eri yrittäjien toimitiloiksi. Ne ovat nykyään osittain käytössä ja osittain varastona.

    Historia:
    Hanke osuusmeijeristä lähti liikkeelle 1900-luvun alussa Pellervo-lehden tunnetuksi tekemänä. Hankkeen varsinaisena alullepanijana voidaan pitää kappalainen K.A. Sahlbergia (vuodesta 1906 Warmavuori), joka oli mm. Kuhmoisten isäntäyhdistyksen puheenjohtaja. Joulukuussa vuonna 1904 alettiin meijerin perustamista varten kerätä ennakkojäsenilmoituksia. Osuusmeijerin perustava kokous pidettiin 20.2.1905 Kaukolan talossa. Halla OY myi uudelle yritykselle tontin Pörvälän maasta, melkoisen läheltä rantaa. Rakennustöihin päästiin vielä samana keväänä ja niinpä maitoa voitiin ottaa vastaan jo 22.1.1906. Osuusmeijerin juhlalliset vihkiäiset olivat 7.2.1906.

    Vuoden 1989 aikaisessa osuusmeijerin rakennuksessa ei ole enää paljon vanhaa meijeriä jäljellä. Meijeri siirtyi 1970-luvun alussa Lahden Seudun meijeriosuuskunnalle, joka lopetti meijeritoiminnan Kuhmoisissa. Meijerin kiinteistö siirtyi kaupassa kunnan omistukseen. Kunta myi rakennuksen Finnmaiyrei Oy:lle, jolta se siirtyi Arja Tex Oy:n haltuun. Kutomoalan yritys meni kuitenkin pian vararikkoon ja kiinteistö siirtyi suurimman päävelkojan KOP:n haltuun. Vuonna 1989 rakennuksen osti Länsipäijänteen Kiinteistötoimisto Oy, joka perusti Kiinteistö Oy Meijerinrinne-nimisen kiinteistöyhtiön. Vuonna 1989 yritys myi ja vuokrasi tiloja yritys- ja asuinkäyttöön. Vuonna 1989 tiloissa toimi mm. huonekaluliike Kalustokeidas Oy.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Osuusmeijeri Myllykuja 2, Kuhmoinen meijeri
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012