Tutkimushanke Tampere Veijankuja. Arkeologinen valvonta 2012.

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Tampere Veijankuja. Arkeologinen valvonta 2012.
    Hankkeen tyyppi:
    Valvonta
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija Ulla Lähdesmäki valvoi Tampereen Ristinarkussa Veijanmäenkadun eteläpuolella sijaitsevalla tontilla hirsirakenteisen aitan purkutyötä. Kyseessä oleva rakennus on kuulunut alunperin Kässälän tilaan. Tampereen kaupunki on saanut vuonna 2012 luvan purkaa käyttämättömänä oleva varastokäytössä olleen rakannuksen. Rakennus on oletettavasti 1800-luvun lopulta ja se on kuulunut vanhaan maatilan pihapiiriin. Vuoden 1946 ilmakuvan perusteella rakennus on mahdollisesti ollut osa laajempaa talousrakennuskokonaisuutta, josta valtaosa on purettu. Hirsirakenteessa on merkkejä rakennuksen katkaisemisesta.Rakennus on perustettu muotoilemattomista luonnonkivistä tehdyille nurkkakiville ja avoin alapohja on täytetty puutavaralla ja romulla.

    Purettavan rakennuksen länsipuolella, n. metrin etäisyydellä, sijaitsee Veijanmäenkatu-niminen rautakautinen polttokenttäkalmisto, jota on lisäksi kadun pohjoispuolella, vinosti vastapäätä purkupaikkaa. Kyseessä on 1 ja 2 rauhoitusluokkaan kuuluva kalmist, jonka tarkkaa maanalaista laajuutta ei ole selvitetty riittävästi purkupaikan viereisillä alueilla. Tästä syystä maakuntamuseo edellytti valvonnan. Työ tehtiin virkatyönä ja se aloitettiin 27.9.2012 työmaan katselmuksella, purkutyön ohjeistamisella paikan päällä ja jatkotoimenpiteistä sopimisella. Varsinainen valvonta ajoittui vaiheeseen, jolloin puurakenteet oli poistettu ja nurkkakivien poistaminen oli ajankohtaista, samoin pohjan siistiminen. Purkutyö ei tässä tapauksessa edellyttänyt alimpien nurkkakivien poistamista lukuun ottamatta maapohjan kajoamista.

    Purkamiistyön tekijän kanssa sovittiin, että purkamisessa tarvittava nostolaite sijoitetaan aitan itäpuolella olevalle Kuihamonkujalle, samoin purkutavaran kuljetukseen tarvittavat lavat. Purkamisen yhteydessä ei ollut tarvetta liikkua varsinaisen muinaisjäännösrajauksen alueella.

    Valvontaa jatkettiin 12.10.2012, jolloin nurkkakivet poistettiin ja maapohja tasattiin. Purkutyössä tarvittava nostolaite ja jäötelava sijoitettiin Kuihamonkujalle. Maapohjaa ei varsinaisesti kaivettu syemmälle. Paikalla oli havaittavissa nokista maata ulkorakennuksen aiemman palon jäljiltä.

    Mikäli paikalle suunnitellaan muuttuvaa maankäyttöä, alue tulee tutkia riittävin koetutkimuksin.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Pirkanmaan maakuntamuseo/Ulla Lähdesmäki
    Hankkeen alkupvm:
    27.09.2012

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Veijankuja Ristinarkku/Takahuhti
     
      837010022 hautapaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös rautakautinen