Tutkimushanke Väritutkimus - Puukonttori, Nuutajärven Lasikylä

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Urjala
    Nimi:
    Väritutkimus - Puukonttori, Nuutajärven Lasikylä
    Hankkeen tyyppi:
    Muu
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennusrestauroinnin osaston 2. vuosikurssin oppilaat Anne Helander-Vettenranta, Piia Filpus, Riitta Jousmäki, Anna Juurikka tekivät oppilastyönään kevyen väritutkimuksen Nuutajärven Lasikylässä sijaitsevaan Puukonttoriin 12.5.2016.

    Puukonttori on rakennettu 1875 ja sen on suunnitellut arkkitehti G. Th. Chiewitz. Rakennus on osittain kaksikerroksinen. Keskellä on leveä, telttakattoinen kaksikerroksinen osuus. Päädyt ovat yksikerroksiset, loivan satulakaton kattamat. Ulkoseinien ja ikkunoiden vuorilautojen alkuperäisestä värityksestä ei ole varmaa tietoa. Vanhan valokuvan perusteella seinäpinnat vaikuttavat sveitsiläistyylisesti maalaamattomilta, tai mahdollisesti keltamullatuilta – pinta näyttää haalistuneelta. Ikkunanpuitteet ovat olleet tummat. Chiewitzin sanotaan olleen ensimmäisiä uutta väriskaalaa (tummat, ruskeat puitteet ja listat sekä voimakkaan keltainen seinä) noudattaneita arkkitehtejä. Nykyinen klassistinen kelta-valkoinen alkuperäisestä sveitsiläistyylin ideasta poikkeava asu on jo ainakin kymmeniä vuosia vanha.

    Puukonttori on ollut tehtaan toimeenpanovallan keskus – ja ulkoisesti sen asema on keskeinen Lasikylän raitin hierarkiassa.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, rakennusrestauroinnin opiskelijatyö
    Hankkeen loppupvm:
    12.05.2016

Media

  • Kohteen kuva

    kansi1.JPG

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Urjala
     
    Nuutajärven lasitehdas Nuutajärvi
     
      Pruukinraitti 15 kulttuuri
    liike-elämä
    teollisuus