Rakennetun ympäristön kohde Ansiokatu 9

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Tahmela
    Nimi:
    Ansiokatu 9
    Osoite:
    Ansiokatu 9
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    0
    Inventointipäivämäärä:
    02.06.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Kiinteistön rakennukset on purettu ja tontti uudisrakennettu 2005

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    KOHDE ON PURETTU.

    Pispalan rakennusinventointi 2003: kohdenumero 304.

    Ansionkadun päässä, Yrjö Jylhän katuun rajautuen on luoteeseen viettävä rinnetontti, joka inventointiajankohtana oli maanrakennustöiden vallassa.

    Vanha asuinrakennus löytyi purettuna lautakasana tontin luoteiskulmasta (Kuva 2) ja piha oli muutenkin totaalisen työstämisen kohteena. Vanhaa piharakennetta ei ole enää jäljellä.

    Historia:
    "VÄLIMÄEN TONTTI"

    Tontilta purettiin pieni viehättävä asuinrakennus huhtikuussa 2003, juuri ennen rakennusinventoinnin alkua. Kaupungin kiinteistörekisterin mukaan purettu rakennus olisi ollut vuodelta 1920. Rakennuksen pohja-ala oli vain 25 m2 ja kerrosalaa mökin 1,5 kerroksessa oli yhteensä 45 neliömetriä. Yllä olevat koordinaatit on merkitty vanhan asuinrakennuksen paikalle tontin eteläiseen alakulmaan. Purkulupahakemusta varten annetussa lausunnossa Pirkanmaan maakuntamuseo toteaa rakennuksesta seuraavasti: "Kohde on todennäköisesti 1900-luvun alkupuolella rakennettu ja 1950- ja 1960-luvuilla uudistettu asuinrakennus." Kohteesta on lausunnon yhteydessä kuva, josta näkyy että talo oli peiterimavuorattu, harjakattoinen ja sen ikkunat oli muutettu. Puretussa rakennuksessa oli havaittu muun muassa kosteus- ja homevaurioita.

    Naapureiden mukaan mökissä asui pitkään naisihminen, joka oli innokas puutarhatöiden tekijä. Hän saattoi olla pihatöissä kesäisin jo aamuneljän jälkeen. Piha oli kuulemma yksi Tahmelan kauneimpia ja kauniissa luonnonkukassa. Talon viimeisiksi asukkaiksi mainittiin myös ns. "Välimäen neidit".

    Alun perin tontti on lohkottu Provastin maista ja kiinteistön nykyisen tonttijaon (v.2001) mukainen tunnus on -215-1400-0002. Tällä hetkellä tontilla ei ole jäljellä enää mitään vanhoja rakennuksia ja paikalle rakennetaan ilmeisesti omakotitalo Ansionkadun suuntaisesti sekä autotalli.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Ansionkatu päättyy jyrkkään, kohti Tahmelaa laskevaan rinteeseen ja sen päässä olevaan Yrjö Jylhän katuun, joka on yksi Tampereen lyhimpiä katuja. Päättyvän kadun varsi on hiljainen ja paikalta on mahtavat näkymät alas Tahmelaan, Hyhkyyn ja Pyhäjärvelle. Maisemien houkuttelemana tontin lähiympäristössä onkin isoja asuinkiinteistöjä 1980- ja 90-luvulta. Luoteen puolella on tosin myös pienempi vanha asuinrakennus, joka edelleen muistuttaa alueen alkuperäisten rakennusten tyylistä ja mittakaavasta.
    Kirjalliset lähteet:
    Tampereen kaupungin Ympäristö- ja Tekninen toimi, rakennus- ja huoneistorekisteri

    Lupa 02-1042

    Lausunto diar. 47/5423/2002, Pirkanmaan maakuntamuseo, kulttuuriympäristöyksikkö

    Suulliset lähteet:
    Lea Haavisto 2.6.2003, Seija Orava 2.6.2003

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Tahmela Hallinnollinen alue omakotialue
    kaupunginosa