Rakennetun ympäristön kohde Pälkäneen terveysasema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pälkäne
    Inventointinumero:
    2020/0013
    Nimi:
    Pälkäneen terveysasema
    Osoite:
    Keskustie 3, 36600 Pälkäne
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    10.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    arkkitehtoninen
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemakokonaisuus
    Arvojen perustelu:
    ARVOT: Sosiaalihistoriallinen, rakennustaiteellinen, rakennushistoriallinen ja maisemallinen.

    Terveysasema edustaa inventoiduista kookkaammista kohteista ainoana 1980-luvun lopun postmodernia suunnittelua. Ulkoisesti autenttisena säilynyt rakennus edustaa rakennusajankohtansa tunnistettavaa ja laadukasta sekä yksilöllistä terveysasemasuunnittelua. Rakennus on säilynyt erittäin hyvin myös sisätiloiltaan.

    Terveysasema sijoittuu Pälkäneen pitäjänkeskuksen valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön ja muodostaa viereisten modernia arkkitehtuuria edustavien kohteiden kanssa maisemallisen kokonaisuuden, joka ilmentää Pälkäneen keskusta-alueen 1970-1990-lukujen voimakasta muutosta.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Pälkäneen postmodernia arkkitehtuuria edustava rankorakenteinen ja tiilivuorattu yksikerroksen terveysasema valmistui joko vuonna 1990 tai 1991. Satulakattoisen rakennuksen suunnitteli mm. Kaustisten kansanmusiikkikeskuksen suunnitellut arkkitehti Rainer Mahlamäen Arkkitehtitoimisto 8 Studio Oy vuonna 1989. Kohde edustaa ajankohtansa postmodernia suunnittelua ja Pirkanmaan vuosina 1970–1990 rakennetuista terveysasemista ainoana tätä tyylisuuntaa edustavana kokonaisuutena. Viereisen kunnantalon sekä liikerakennusten kanssa rakennus ilmentää Pälkäneen keskusta alueen voimakasta 1980–90-lukujen muutosta.

    Terveysasema on säilynyt ulkoasultaan käytännössä autenttisena. Rakennus on vuorattu puhtaaksimuuratulla punatiilellä sekä vaaleanpunaiseksi maalatuilla kuitusementtilevyillä. Betoniharkkoperustuksessa on valkoinen sileä rappaus. Julkisivuilla on alkuperäiset suorakaiteen malliset teräsritilät koristeaiheina. Myös sisätiloissa tilajärjestys ja pinnat ovat alkuperäiset. Rungoltaan kapean ja matalahkon rakennuksen pihasivua hallitsee muuhun runkoon nähden vinossa oleva tasakattoinen poikkipääty, jonka koillissivulla on terveysaseman pääsisäänkäynti. Sisäänkäyntiä korostaa postmodernille suunnittelulle tyypillisesti kattolinjaa korkeammalle nouseva tasakattoinen avokatos, jossa on teräspylväät. Sisäänkäynnissä on alkuperäiset metallikehikkoiset lasiovet, joiden vieressä on lasitiiliseinät.

    Rakennuksen pulpettikattoinen koillispääty kohoaa muuta rakennusta korkeammaksi. Rakennuksen takasivulla hallitsevana elementtinä on odotustilan kookas ulosvedetty ja yläosastaan katonlappeen yli kattolyhdyksi kohoava tasakattoinen lasiseinä, jonka sivut on vuorattu kuitusementtilevyillä. Ryhmätilan pihan puoleisella sivulla rakennuksen koillispäässä on puolestaan sisäänvedetyssä nurkassa muuta runkoa matalampi ulosvedetty pulpettikattoinen erkkeri, jossa on kookkaat kahdeksanruutuiset lasiseinät. Takasivulla ryhmätilan seinässä on pienet lasitiiliruudut. Rakennuksen ikkunat ovat alkuperäiset. Pääosin yksiruutuisten ikkunoiden puitekoko vaihtelee. Ikkunoiden päällä on takasivulla mitä ilmeisimmin alkuperäiset markiisit.

    Hyvin säilyneissä sisätiloissa pohjakaava perustuu keskikäytäväratkaisuun.

    Hyvin alkuperäisasussaan säilynyt rakennus on päässyt hieman rapistumaan ja on paikoin hoitamattoman näköinen. Esimerkiksi Betoniharkkoperustuksen rappaus on rapissut, teräsritiläkoristeet ovat ruostuneet ja osa takasivun markiiseista on repeytynyt.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Pälkäneen terveysasema sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä Pälkäneen pitäjänkeskuksen rakennetussa kulttuuriympäristössä.

    Rakennus sijoittuu kunnan hallinnolliseen keskukseen ja samassa pihapiirissä sijaitsevat myös modernia arkkitehtuuria edustavat kunnantalo sekä terveysaseman ohella postmodernia suunnittelua edustava apteekki- ja liikerakennus. Ympäristön moderni rakennuskanta ilmentää Pälkäneen keskusta 1980–90-lukujen voimakasta muutosta. Terveysasema rajautuu kaakossa urheilukenttään.

    Ympäristö on melko tiiviisti rakennettu ja tämän seurauksena terveysaseman piha-alue on melko ahdas. Takasivulla terveysaseman ja urheilukentän aidan väliin jää vain kapea nurmikaistale. Kunnantalon edustalla oleva avoin torimainen aukea on käytännössä kokonaisuudessaan paikoitusalueena. Terveyskeskusta ympäröivät viheralueet sijoittuvat pääosin rakennuksen seinustoille ja laajemmalta kokonaisuudelta terveysaseman ja kunnantalon väliselle alueelle.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Pälkäneen terveysasema Keskustie 3 36600 Pälkäne hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta