Rakennetun ympäristön kohde Ansiokatu 5

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Tahmela
    Nimi:
    Ansiokatu 5
    Osoite:
    Ansiokatu 5
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    0
    Inventointipäivämäärä:
    02.06.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Kiinteistön vanhat rakennukset on purettu ja tontti uudisrakennettu 2005

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    KOHDE ON PURETTU.

    Pispalan rakennusinventointi 2003: kohdenumero 302.

    Ansionkallion laen tuntumassa, Ansionkadun ja Töyräskadun eteläkulmauksessa on suorakaiteen muotoinen puiden varjostama rakentamaton alue. Ansionkatu 5 on tällä hetkellä tyhjillään oleva tontti, jossa on kuitenkin selkeästi jäljellä rakenteita ja kasvillisuutta tontilla sijainneesta pihapiiristä ja rakennuksista. Tontilla on muun muassa marjapensaita ja vaahterarivistö eikä kasvillisuus ole päässyt varsinaisesti vielä villiintymään. Tontin koillislaidalla on jonkin verran erotettavissa vanhan asuinrakennuksen perustuksia, mutta selkeämmin erottuvat tontin luoteispäädyssä sijainneen pienen piharakennuksen perustukset. Lisäksi naapurikiinteistön piharakennuksen takaseinää vasten on jäljellä vielä puurakenteita. Tontti on muuten suhteellisen tasainen, mutta aivan etelälaidaltaan se nousee melko jyrkästi muutaman metrin ylöspäin. Kallio jatkuu naapurikiinteistön puolelle.

    Historia:
    Inventointivuonna 2003 kaupungin kiinteistörekisterissä oli vielä tiedot vanhasta päärakennuksesta, joka on sijainnut pitkittäin aivan Ansionkadun reunassa, sen suuntaisesti. Rakennus oli yhden asunnon yksikerroksinen asuintalo ja kerrosalaa siinä oli vain 60 neliömetriä. Yllä olevat koordinaatit on ilmoitettu tämän rakennuksen paikalle.

    Rakennuksen valmistumisajankohdaksi on rekisteriin merkitty 1920, mutta mahdollisesti rakennus on rakennettu muutama vuosi tämän jälkeen, jolloin Ansionkalliolta ylipäänsä alettiin enemmän lohkoa tontteja Provastin maista.

    Vanha asuinrakennus on purettu vuonna 2001. Pirkanmaan maakuntamuseolta pyydetyssä lausunnossa, rakennuksen purkua koskien, todettiin rakennuksen olleen tyypillinen työväestön hirsirunkoinen asuinrakennus. Rakennuksessa on ollut keittiö ja kamari, ja talon on todettu valmistuneen tiettävästi noin 1904, mikä on hiukan ristiriidassa yllä mainitun tonttien lohkomisajankohdan kanssa. Taloa laajennettiin 1900-luvun puolivälissä kuistin ja huoneen käsittävältä osalta. Rakennuksen purkulupa lopulta myönnettiin, koska esimerkiksi rakennuksen alapohjassa oli jo pahoja lahovaurioita.

    Tontille on haettu vuonna 2002 lupa yhden perheen omakotitalon rakentamiseen, mutta inventointiajankohtana tontilla ei ollut merkkejä rakennustöiden aloittamisesta. Rakennus on suunniteltu rakennettavaksi tontin Töyräskadun puoleiseen osaan, missä tällä hetkellä ovat vanhat piharakennuksen perustukset.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Tontti sijaitsee aivan Ansionkallion huipun tuntumassa, missä on säilynyt jonkin verran alkuperäistä rakennuskantaa. Kiinteistö rajautuu inventoinnissa määriteltyyn Ansionkallion laen arvoalueeseen. Tunnelma alueella onkin alkuperäisen oloinen ja rauhallinen - muun muassa juuri muutamien rakentamattomien tonttien vuoksi. Inventointikohteen pohjoispuolella rakennuskanta on kerroksellisempaa ja massiivisempaa.
    Kirjalliset lähteet:
    Tampereen kaupungin Ympäristö- ja Tekninen toimi, rakennus- ja huoneistorekisteri

    Maarekisterikirja ja isojakokartat (Hämeen maanmittaustoimiston arkisto, Hämeenlinna)

    Lausunto diar. 67/5423/2001, Pirkanmaan maakuntamuseo, kulttuuriympäristöyksikkö

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Tahmela Hallinnollinen alue omakotialue
    kaupunginosa