Maakuntamuseon lausunto 14 / 2013 TAMPERE, XIX – KALEVANRINNE, SAMMONKATU 62-66B, AUTOHALLINKATU 7, SARVIJAAKONKATU 23 JA 27, ASEMAKAAVAN 8477 OSALLISTUMIS- JA ARVIOIN-TISUUNNITELMA

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    XIX - Kalevanrinne
    Dnro / vuosi: 14 / 2013
    Otsikko:
    TAMPERE, XIX – KALEVANRINNE, SAMMONKATU 62-66B, AUTOHALLINKATU 7, SARVIJAAKONKATU 23 JA 27, ASEMAKAAVAN 8477 OSALLISTUMIS- JA ARVIOIN-TISUUNNITELMA
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön suunnittelu / Maankäytön suunnittelu
    Lausunnon pvm:
    31.01.2013
    Tiivistelmä:
    Tampereen kaupunki pyytää Pirkanmaan maakuntamuseolta lausuntoa otsikossa mainitusta hankkeesta. Kaava-alue on 1900-luvun puolivälin jälkeen syntynyttä pienteollisuuden ja kaupan ympäristöä, jota ollaan kehittämässä uudeksi asuin-, liike- ja toimitila-alueeksi. Alueella on tuore yleiskaava ja sinne on laadittu yleissuunnitelma, joka on nähtävillä yhtä aikaa tämän hankkeen kanssa. Pirkanmaan maakuntamuseo on osallisena hankkeessa ja toteaa, että hankkeen selvitysaineistot ovat riittäviä.

    Alueelta laadittu rakennetun kulttuuriympäristön selvitys toteaa kaava-alueella sijaitsevan Sammonkatu 64:n omaavan arvoa hyvänä oman aikansa rakennustavan edustajana ja suosittelee rakennuksen säilyttämistä. Alueen tuoreessa osayleiskaavassa kohteen kulttuurihistoriallisia arvoja ei ole huomioitu ja yleissuunnitelmassa Sammonkatu 64 osoitetaan purettavaksi. Pirkanmaan maakuntamuseo esittää, että rakennuksen säilyttämismahdollisuudet selvitetään asemakaavoituksen yhteydessä.

    Kaava-alueella on erityistä arvoa osana Sammonkadun kaupunkikuvaa, mikä tulee huomioida hankkeen vaikutusten havainnollistamisessa ja arvioinnissa. Lisäksi kaava-alue sijoittuu maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävän Kalevanharjun kylkeen ja alueen rakentamisen vaikutukset ulottuvat harjualueelle. Kaavaa suunniteltaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota harjun ja Kalevanrinteen alueen maisemalliseen yhteyteen ja kaavan harjualueeseen kohdistuvien vaikutusten arviointiin.

    Suunnittelualueen lähiympäristön kuvauksessa on mainittava välittömästi kaava-alueen lounaispuolella sijaitseva Kalevankankaan muinaisjäännösalue (mj.tunnus 1000020982), joka on merkitty Kalevanrinteen osayleiskaavaan sm-1 –rajauksena.

    Kaavaluonnos tulee toimittaa lausunnolle Pirkanmaan maakuntamuseoon.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      XIX Kalevanrinne , Sammonkadun eteläpuoli Hallinnollinen alue kaupunkikortteli
    kaupunginosa