Maakuntamuseon lausunto 395 / 2016 Pälkäne, Maakaapeliverkko Pälkäneen keskustan alueelle

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pälkäne
    Dnro / vuosi: 395 / 2016
    Otsikko:
    Pälkäne, Maakaapeliverkko Pälkäneen keskustan alueelle
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon pvm:
    01.11.2016
    Tiivistelmä:
    Hankealue sijoittuu osin Pälkäneen pitäjänkeskuksen valtakunnallisesti mer-kittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön (aluerajaus ja lisätietoa: www.rky.fi). Kyseistä aluetta koskevat valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, joiden mu-kaan alueen käytössä on varmistettava, että valtakunnallisesti merkittävät raken-netun ympäristön arvot säilyvät. Valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kult-tuuriympäristöä koskeva inventointi tulee ottaa huomioon alueiden käytön suun-nittelun lähtökohtana.

    Suunnitelmissa kaapelilinjat ja uusien muuntajien paikat on esitetty kiitettävän selkeästi. Muuntajista valtakunnalliselle arvoalueelle sijoittuvat Muuntamontien, Peltisepänkujan, Sahantien ja Aitoontien muuntamot. Näistä ympäristöltään her-kimpiä ovat Peltisepänkujan ja Aitoontien rakennuspaikat, joilla muuntajien sovit-tamiseen ympäristöönsä tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kyseiset paikat sijoit-tuvat pientaloalueille, ja muuntamot ovat sovitettavissa ympäristöönsä esim. kasvillisuuden avulla. Maisemallista vaikutusta on myös Hiissantien muuntajalla, joka sijoittuu Pälkäneen kulttuurimaiseman maakunnallisesti arvokkaan maise-ma-alueen rajalle, avoimen peltoaukean ja metsäsaarekkeen rajapintaan. Myös tällä paikalla on syytä huolehtia muuntamon sovittamisesta ympäristöönsä niin että se yhtyy luontevasti peitteiseen tai rakennettuun ympäristöön. Muut suunni-tellut muuntamon paikat eivät ole ympäristöltään poikkeuksellisen herkkiä.

    Muuntajien lisäksi myös muiden maanpäälle sijoittuvien rakenteiden sovittami-seen ympäristöönsä tulee kiinnittää valtakunnallisella arvoalueella erityistä huo-miota. Mikäli maakaapeleita on tarkoitus kiinnittää esim. rakennusten seinille suo-jakoteloiden alle, koteloinnit tulee sopeuttaa rakennuksen seinäpintaan.

    Suunnitelluilta maakaapelilinjoilta tunnetaan kaksi muinaismuistolailla rauhoitettua kiinteää muinaisjäännöstä Kostianvirran taistelupaikka (mj. rek. tunnus 635000001) ja Ristiänmäen rautakautinen kalmisto (mj. rek. tunnus 635010011). Kostianvirran muinaisjäännöksen alueella on juoksuhautoja ja muita rakenteita, jotka ovat erittäin herkkiä tuhoutumaan. Molempien alueiden kohdalla linja tulee siirtää muinaisjäännösten rajojen ulkopuolelle. Kaivaminen molempien muinais-muistoalueiden läheisyydessä tulee tehdä arkeologin valvonnassa. Kostianvirran muinaisjäännöksen läheisyydessä liikuttaessa, työtä valvovan arkeologin tulee varmistaa, ettei kaapelilinjaa rakennettaessa rikota muinaisjäännöksen rakentei-ta. Niiden lähellä ei saa liikkua esim. koneilla. Mikäli valvonnan aika tulee merkke-jä rakenteista, haudoista tai esineitä, työt tulee keskeyttää kyseisiltä kohdalta ja ilmoittaa siitä museolle, joka ottaa tulosten perusteella vielä kantaa suunnitelman toteuttamiseen. Raportti valvonnasta tulee toimittaa museoon. Valvottavat alueet on merkitty liitekarttaan punaisella.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pälkäne
     
      Kostianvirta     635000001 tapahtumapaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen
     
    Avaa Pälkäne
     
      Ristiänmäki Onkkaala
     
      635010011 hautapaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös rautakautinen