Rakennetun ympäristön kohde Entinen kunnanlääkärin talo

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Tapiala
    Nimi:
    Entinen kunnanlääkärin talo
    Osoite:
    Toritie 14, Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Inventointipäivämäärä:
    18.12.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallisesti arvokas.

    Entinen kunnanlääkärin virkatalo inventointiin vuonna 1989 historiallisen merkityksensä vuoksi. Se arvotettiin rakennushistoriallisesti, historiallisesti ja maisemallisesti merkittäväksi.

    Kunnanlääkärin asuintalo on säilyttänyt hyvin kulttuurihistorialliset arvonsa. Ainoastaan kohteen maisemalliset arvot ovat hieman heikentyneet ympärille kasvaneen kasvillisuuden vuoksi.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan Kunnanlääkärin taloksi vuonna 1934 rakennettu nykyinen Asunto Oy Kuhmoisten Toritie 14 on asuintalo, jossa oli vastaanottotilat uuden kunnansairaalan valmistumiseen saakka 1960-luvulla. Pihapiirissä sijaitsee asuinrakennuksen lisäksi piharakennus. Kohde sijaitsee harjun päällä kapean ja jyrkästi nousevan Lukkarinpolun varerlla. Luonnonkauniilla alueella naapurustossa on 1940- ja 1950-luvulla rakennettuja taloa. Tontti kuului vuonna 1972 vahvistussa kaavassa enintään kaksiasuntoisten asuinrakennusten korttelialueeseen. Rakennuksessa oli tehty peruskorjaus 1980-luvulla, joten se oli inventointi hetkellä hyvässä kunnossa.

    Entinen kunnanlääkärin talo on säilynyt hyvin vuoden 1989 asussaan. Se on nykyisin Asunto-osakeyhtiömuotoinen rakennus, jossa on kolme asuntoa. Nykyisen omistajan mukaan talo on remontoitu sisältä täysin. Myös ulkoseinät on maalattu

    Historia:
    Vuoden 1989 inventointitiedot kertovat seuraavaa:

    Vuonna 1927 Padasjoki sanoutui irti yhteisen kunnanlääkärin viran ylläpitämisestä Kuhmoisten kanssa. Vuodesta 1929 lähtien Kuhmoisissa oli oma kunnanlääkäri, joka asui Harmoisissa. Vuonna 1931 sairaala muutettiin Harmoisista kirkonkylään, minne lääkärikin asettui asumaan. Uusi kunnanlääkärin virkatalo valmistui vuonna 1934 harjun rinteeseen lähelle kirkkoa. Kunnanlääkäreinä on vuodesta 1931 toimineen lääk.lisensiaatit Pauli Tuorinen, V. I. Vehkalahti ja Olavi Pirilä. Rakennukseen tehtiin vuonna 1980 peruskorjaus. Se oli vuonna 1989 kunnan vuokratalona, jossa asui useampi perhe.

    Valokuvan perusteella rakennuksessa on ollut aikaisemmin vaakaponttilaudoitus nykyisen pystypontin sijasta. Rakennuksen nurkat eivät myöskään ole kuvan perusteella olleet samalla tavoi korostetut leveällä vaakasuoraan jaotellulla listalla kuin nykyisin. Myös vanha kahdeksanruutuiset ikkunat on uusittu.

    Tontilla sijaitsee lisäksi autotalli-saunarakennus. Siinä oli vuonna 1989 säilynyt vanhat pieniruutuiset ikkunat.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Asuinrakennus Toritie 14, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     
    Avaa   Ulkorakennus, autotalli ja sauna Toritie 14, Kuhmoinen piharakennus
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta