Rakennetun ympäristön kohde Silvontila (Perttula) - Pereentie 36

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pirkkala
    Kylä:
    Nuoliala
    Nimi:
    Silvontila (Perttula) - Pereentie 36
    Osoite:
    Pereentie 36
    Kohdetyyppi:
    maatalous
    Historiallinen tilatyyppi:
    kantatalo
    Nykyinen tilatyyppi:
    asutustila
    Rakennusten lukumäärä:
    6
    Inventointipäivämäärä:
    18.07.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    asutushistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Ala-Perttulan tiivis pihapiiri 1800-luvulta peräisin olevine rakennuksineen on hyvin säilynyt ja kunnostettu vanhaa kunnioittaen. Perttulan pihapiiri kuuluu Silvontilaan.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Entisen Ala-Perttulan tilan päärakennukset kuuluvat nykyään Silvontilaan. Pereentien eteläpuolella olevaan pihapiiriin kuuluu punaiseksi maalattu päärakennus, pakari/asuinrakennus, kaksi aittaa ja kivestä ja tiilistä kallionhalkeamaan rakennettu kellarirakennus. Rakennukset ovat 1800-luvulta.

    Silvontilan rakennuskanta on etupäässä 1900-luvun alkupuolelta. Päärakennus on 1940-luvulta. Rakennusryhmä muodostaa maisemallisesti keskeisen ja hyvän kokonaisuuden.

    Päärakennus ja pakari ovat alun perin rakennettu nurkkakiville, jotka on korvattu myöhemmin betonipilareilla. Pitkänurkkaiset hirsirakennukset ovat peiterimavuorauksella vuoratut. Ikkunat ovat 6-ruutuiset ja otsalaudassa on sahamaista leikkauskoristelua. Rakennuksissa on molemmissa avo- ja umpikuisti. Ulko-ovien yläpuolella on vinoristi-ikkunat. Umpikuistissa on koristeikkuna. Lähellä olevassa Eerolassa on samanlainen. Kokonaisuus on hyvässä kunnossa ja rakennukset ovat asumis- ja arkkitehtitoimiston käytössä.

    Historia:
    Perttula on Nuolialalan kylän vanhimpia tiloja. 1500-luvun lopulla Isäntänä oli Antti Nuolia. Tila jakautui Ala-Perttulaan ja Perttulaan v. 1758. Haikan kartanon isäntä Carl Wilhelm Spåre osti Ala-Perttulan ja Nikkilän tilat 1800-l loppupuolella. Entinen omistaja Kristiina Perttula jäi syytingille taloon. Carl Spåren poika Axel hankki v. 1901 vielä Yli-Perttulan tilan kartanon maihin. Hänen kuolemansa jälkeen poika, Verner Spåre sai perinnönjaossa pidetyssä arvonnassa Ala- ja Ylä-Perttulan tilat. Ne yhdistettiin Silvon tilaksi. Uusi päärakennus rakennettiin Pereentien pohjoispuolelle.

    Perttulan vanhoja päärakennuksia käytettiin Silvon tilan perustamisen jälkeen työväen asuntoina.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Perttula sijaitsee vanhalla kylätontilla vanhan raitin varrella. Perttulan pihapiiri on säilynyt 1800-luvun asussa. Ainoastaan päärakennusta vastapäätä ollut talli on purettu pois. Piha on tasainen ja avoin sora- ja nurmipeitteinen. Kasvillisuus on pääasiassa rakennusten takana ja tien varressa. Toisella puolella Pereentietä on Silvon tilan talousrakennukset, jonka vanhimmat osat navetta ja puimala ovat 1920/30-luvulta.

    Ympäristössä on säilynyt vanha viljelty peltomaisema. Peltojen takana näkyy Loukonlahden kerrostaloja ja uusia omakotitaloja. Koillispuolelle on noussut kaksi uutta omakotitaloa.

    Toimenpidesuositukset:
    Kohteen lähiympäristön maisemalliset ominaispiirteet tulee pyrkiä säilyttämään pihapiirin historiallisten ominaisuuksien ymmärrettävyyden säilyttämiseksi. Alueen vanha rakennuskanta tulisi säilyttää. Alueen tarkempi, tätä inventointia täydentävä rakennusinventointi tulee tehdä mahdollisten tulevien maankäyttöhankkeiden yhteydessä (asemakaavoitus)
    Kirjalliset lähteet:
    Pitkin poikin Pirkkalaa, Jyväskylä 1997. Rautela Eevaliisa, Pirkkala, rakennushistoriallinen tutkielma, moniste 1975. Pirkkalan paikannimikokoelma, Pirkkalan kirjasto.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Pirkkala
     
      Nuoliala Hallinnollinen alue rekisterikylä
     
    Avaa Pirkkala
     
      Pereen-Nuolialan kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkala
     
      Pirjolantie ja vanhat tilakeskukset Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus haja-asutusalue
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
    Tampere
     
    Aitolahti
    Teisko
     
    Muu
     
    11.03.2014 31.12.2014
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkkalan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2002 Pirkkala
     
      Rakennusinventointi
     
    01.06.2002 31.12.2002

Kartta