Maakuntamuseon lausunto 196 / Kangasala, Pakkalan kyläyleiskaavaluonnos

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kangasala
    Kylä:
    Pakkala
    Taustiala
    Dnro / vuosi: 196 /
    Otsikko:
    Kangasala, Pakkalan kyläyleiskaavaluonnos
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Kangasalan kunta, Tekninen keskus
    Lausunnon pvm:
    20.08.2014
    Tiivistelmä:
    Pakkalan kaava-alue sijoittuu osittain maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäris-töön, jonka suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä on edistettävä kulttuuriympäris-tön arvojen säilymistä. Näiltä osin kaavoituksessa on kiinnitettävä erityistä huomiota kulttuuriympäristöjen kokonaisuuteen ja ominaislaatuun, ja alueen käyttö ja rakentami-nen tulee sopeuttaa niihin. Maakuntakaavassa Pakkalan kaava-alueen peltoja koskee lisäksi merkintä MY (maatalousalue, jolla on erityisiä ympäristöarvoja). Kyseisen alueen suunnittelussa, käytössä ja rakentamisessa on edistettävä viljelymaiseman ympäristöarvojen säilymistä. Alueen käyttö ja rakentaminen tulee sopeuttaa alueen ominaislaatuun ja edistää maiseman ja rakennusperinteen arvoja. Lisäksi erityistä huomiota tulee kiinnittää niiden elinkeinojen tukemiseen, jotka toimillaan ylläpitävät alueen ominaislaatua ja maisemaa.

    Kulttuuriympäristön osalta kaavan sisällöllisenä tavoitteena on mm. huomioida alueen muinaisjäännökset suoja-alueineen, tehdä kylän muinaishistoriaa ymmärrettäväksi maisemassa, tuoda esille ja huomioida kylän ominaispiirteet ja kulttuuriympäristön kannalta arvokkaat kohteet, huomioida esimerkiksi uusien rakennuspaikkojen sijoittamisessa Pakkalan kylälle ominainen kylärakenne ja maisema sekä antaa tarpeen mukaan suojelumääräyksiä ja suosituksia uusien rakennusten sijoittamiseksi arvokkaiden kohteiden läheisyyteen. Pirkanmaan maakuntamuseo toteaa, että kaavan tavoitteita määriteltäessä kulttuuriympäristö on kiitettävästi nähty myös elämän laatuun ja hyvään ympäristöön merkittävästi vaikuttavana tekijä. Lisäksi tavoitteeksi on tavanomaista voimakkaammin otettu tiedon välittäminen kiinteistöjen omistajille arvokkaista kohteista, arvojen säilyttämisen vaatimista toimenpiteistä sekä arvokkaaseen kulttuuriympäristöön soveltuvasta rakentamisesta.

    Pirkanmaan maakuntamuseo toteaa, että kaavan selvitykset ovat kulttuuriympäristön osalta riittäviä. Lisäksi maakuntamuseo toteaa, että Pakkalan kaavassa on panostettu erinomaisesti alueen kulttuuriympäristöarvojen huomioimiseen ja suojeluun. Suojelun keskiöön on nostettu maaseutumaisema avoimine peltoineen, perinteisine rakentamis-tapoineen, tilakeskuksineen sekä alueen maatalouden jatkumon mahdollistaminen. Osa Sahalahden historiaa on broilerintuotanto, jonka laajeneminen ja kehittyminen saattaa tuottaa myös ristiriitaa esimerkiksi sijoittuessaan tilakeskusten arvokkaisiin pihapiireihin. Kaavaprosessin yhteydessä on kuitenkin kiitettävästi pyritty minimoimaan näitä ongelmia ohjaamalla uuden rakennuskannan suunnittelua. Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että kaavaratkaisu on kulttuuriympäristön arvojen osalta asianmukainen.

    Kaavamerkintöihin liittyen maakuntamuseo tuo esiin seuraavat seikat: Suojelumerkin-tään sr ei suositella yhdistettäväksi purkamisluvan edellyttämiseen liittyvää määräystä ja Museoviraston tai Pirkanmaan maakuntamuseon sijasta olisi parempi käyttää muotoa museoviranomainen. Lisäksi kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden luettelossa kohteen 16.7 otsikko on virheellinen (po. Saksala).

    Pirkanmaan maakuntamuseo esitti viranomaisneuvottelussa Pakkalan kylän yleiskaa-van alueelle arkeologista inventointia. Tämä tehtiin vuonna 2014 (Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto). Selvitystä voidaan pitää suurimmaksi osaksi riittävä. Inventoinnissa tarkastettiin neljä ennestään tunnettua muinaisjäännöstä ja neljä muuta arkeologista kulttuuriperintökohdetta. Lisäksi löydettiin kaksi uutta kiinteää muinaisjäännöstä ja useita irtolöytökohteita.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kangasala
     
    Sahalahti
     
    Pakkala Hallinnollinen alue  
    Avaa Kangasala
     
    Sahalahti
     
    Sahalahti - Sahalahden kirkonkylä Hallinnollinen alue kirkonkylä
    rekisterikylä
     
    Avaa Kangasala
     
    Sahalahti
     
    Taustiala Hallinnollinen alue  
    Avaa Kangasala
     
    Sahalahti
     
    Tursola (Sahalahden) Hallinnollinen alue rekisterikylä
     

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Kangasala
     
    Sahalahti
     
    Kalliomäki Pakkala
     
      730010002 kultti- ja tarinapaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös rautakautinen
     
    Avaa Kangasala
     
    Sahalahti
     
    Pakkala     1000024380 kulkuväylät
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen
     
    Avaa Kangasala
     
      Kirkkosillanoja Paatiala
     
      730010009 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös kivikautinen
     
    Avaa Kangasala
     
    Sahalahti
     
    Rauksamanojan mäki Pakkala
     
      1000002001 kivirakenteet
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen