Rakennetun ympäristön kohde Kilpinokka

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Varila
    Nimi:
    Kilpinokka
    Osoite:
    Rautavedenkatu
    Kohdetyyppi:
    vapaa-aika
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    3
    Inventointipäivämäärä:
    07.09.2004

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Arvojen perustelu:
    Hyvin alkuperäisessä tai vanhassa asussa säilynyt huvilarakennus ja sauna muodostavat huvilakokonaisuuden 1900-luvun alkupuolelta.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Rautaveteen pistävällä Kilpinokan niemellä olevalla tontilla ovat 1. huvila (1910/20), 2. saunarakennus (ennen sotia) ja 3. ulkohuone.

    Asuinrakennus on rakennettu lohkotujen nurkkakivien varaan. Hirsirunko n. 5x8 m on vuorattu punamullalla maalatulla peiterimavuorauksella. Nurkkalistat, ikkunoiden ja ovien vuorilaudat ovat maalattu valkoiseksi. Ikkunat ovat vanhat (1900-l alkup.) 4-ruutuiset postipuulla. Vintin ikkunan saranat ovat 1800-luvun loppupuolelta. Mansardikatto on katettu huovalla ja kolmiorimalla. Etelänpuolelta katto on uusittu vastaavalla materiaalilla hiljakkoin. Rakennuksen molemmilla sivuilla on pulpettikattoin kuisti, joiden katot ovat vanhaa aaltolevyä (eterniitti?) Eteläpuolella on lasikuisti ja pohjoispuolella avo/umpikuisti. Ulko-ovet ovat vanhoja peiliovia.

    (2) Hirsirakenteinen sauna on vuorattu punaisella peiterimavuorauksella, listat valkoisella. Katto huopaa kolmiorimalla. Ruutuikkunat. Rakennusaika mahdollisesti 1935.

    Historia:
    Kilpinokka on lohkottu Iisan tilasta.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Tontti käsittää Rautaveteen pistävän Kilpinokka- nimisen niemenkärjen. Eteläpuolella on Sylväänlahti ja Vammalan kaupunki. Niemi on pääosin luonnontilainen ja sillä kasvaa sekametsää, mm. leppää ja mäntyjä. Rakennukset ovat niemen eteläreunalla olevalla matalalla harjanteella, jota on hiukan pengerretty huvilan etelä- ja pohjoispuolelta kivillä. Rannassa on kaksi laituria. Rakennuksen eteläpuolella on muutama vanha ruusupuska. Niemen kaakkoispuolella on rannassa uudempaa kesämökkiasutusta. Etelässä on Sylväänlahden eteläpuolella Vammalan kaupunki.
    Toimenpidesuositukset:
    Vanha rakennuskanta tulisi säilyttää kokonaisuutena.. Erityisesti pitäisi huolehtia, että huvilarakennus säilyy. Rakennusten mahdollisissa korjaustoimenpiteissä tulisi käyttää perinteisiä materiaaleja ja työtapoja. Huvilan alkuperäiset ja vanhat rakennusosat tulisi pyrkiä säilyttämään. Mahdollisessa uudisrakentamisessa tulee huomioida vanha rakennuskanta, kuten esim. materiaalit, mittakaava ja rakennusten sijainti.
    Kirjalliset lähteet:
    1920-luvun pitäjänkartat ja 1950-luvun peruskartat.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Varila Hallinnollinen alue  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Vammala. Keskustan osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöinventointi 2004 Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
     
    01.01.2004 31.12.2004

Kartta