Tutkimushanke Hatanpään koulun rakennushistoriaselvitys

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Hatanpään koulun rakennushistoriaselvitys
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennushistoriaselvitys
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Tämä rakennushistoriaselvitys koskee Hatanpään koulua, joka tunnettiin ensimmäiset vuosikymmenet Pirkanmaan yhteiskouluna. Koulu sijaitsee Hatanpään valtatien ja Nuolialantien risteyksessä, osoitteessa Haapakuja 2.

    Rakennus on osa Pirkanmaan maakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä ja edustaa aikansa tyypillistä koulurakentamista. Alkuperäinen koulu rakennettiin kustannussyistä neljässä vaiheessa vuosien 1959-1963 aikana. Koulun suunnitteli Tampereen kaupunginarkkitehti Jaakko Ilveskoski. Ilveskoski toimi kaupunginarkkitehtina Bertel Strömmerin jälkeen vuosina 1953-1972, ja hänet tunnetaan erityisesti lukuisten koulujen suunnittelijana Tampereella.

    Koulu siirtyi kaupungin omistukseen vuonna 1975. Vuotta myöhemmin peruskoulu-uudistuksen myötä entisen Pirkanmaan yhteiskoulun toiminta päättyi, ja tiloissa aloittivat erillisinä kouluina Hatanpään yläaste ja Hatanpään lukio. Nykyään Hatanpään koulu on noin 920 oppilaan yhtenäiskoulu ja toimii kolmessa yksikössä. Kyseisessä Hatanpään koulun koulurakennuksessa on vuosiluokat 0-6 ja oppilaita on noin 380. Hatanpään lukio vastaavasti toimii viereissä rakennuksessa, entisen Rantaperkiön kansakoulun tiloissa.

    Koulurakennusta on laajennettu 1990- ja 2000-luvuilla. 1990-luvun alussa rakennukseen tehtiin laaja peruskorjaus, ja muina vuosikymmeninä on tehty useampia yksittäisiä muutos- ja korjaustöitä.

    Tässä rakennushistoriaselvityksessä on perehdytty koulun alkuperäiseen arkkitehtuuriin ja siihen tehtyihin muutostöihin. Lukemisen avuksi on laadittu ajoituskaaviot kertomaan rakennusosien ajallisista kerrostumista. Selvityksen liitteeseen on koottu täydentäviä rakennuspiirroksia sekä valokuvia rakennuksen nykytilasta. Rakennushistoriaselvitys toimii lähtötitetona kohteen suunnittelussa.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Arkkitehdit MY / Ella Kylä-Kause, Ella Salminen, Mirjami Myllymäki, tark. Antti Moisala
    Hankkeen loppupvm:
    31.12.2022

Media

  • Kohteen kuva

    Hatanpään koulun rhs kansi.jpg

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi: Muu kuva
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Tampere
     
      Rantaperkiö, maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Haapakujan koulutalo / Hatanpään koulu   Rantaperkiö
     
    Haapakuja 2 , 33900 Tampere opetus
     

Kartta