Maakuntamuseon lausunto 365 / 2013 Kangasala, Vääksy, Ylä-Lahtelan tila, Teerimäentie 109, rakennuslupahakemus kasvihuoneen laajentamiseksi

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kangasala
    Kylä:
    Vääksy
    Dnro / vuosi: 365 / 2013
    Otsikko:
    Kangasala, Vääksy, Ylä-Lahtelan tila, Teerimäentie 109, rakennuslupahakemus kasvihuoneen laajentamiseksi
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Kangasalan kunta
    Lausunnon pvm:
    11.10.2013
    Tiivistelmä:
    Suunniteltu laajennus sijaitsee tässä tapauksessa riittävän etäällä kiinteästä muinaisjäännöksestä. Muinaishaudan läheisyydessä on kuitenkin voinut olla rautakautista asutusta tai muuta toimintaa. Mikäli maata kaivettaessa kyntökerroksen alapuolelta tulee esille voimakasta nokimaata, palaneita kiviä, rautaesineitä tai palanutta luuta on asiasta viipymättä otettava yhteyttä Pirkanmaan maakuntamuseoon (MML 14 §). Jos laajennuksen paikkaa siirretään lähemmäs muinaisjäännöstä tai muinaisjäännöksen ympäristöön suunnitellaan muuta maankäyttöä, hanketta koskeva suunnitelma tulee lähettää hyvissä ajoin Pirkanmaan maakuntamuseoon lausuntoa varten.

    Hankealue on osa Kangasalan kulttuuriympäristöohjelmassa arvotettua Vääksy-Kerppolan kulttuurimaisemaa. Selvityksen mukaan alue on maisemallisesti merkittävä, mutta siellä on mahdollista rakentaa hienovaraisesti. Selvitys on laadittu ennen nykyisen kasvihuoneen rakentamista. Kasvihuone sijaitsee peltoalueen eteläpäässä, hiukan metsäsaarekkeen suojaamana, eikä se asetu alueen tärkeimpien, avoinna pidettävien näkymien tielle. Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että kasvihuoneen laajentaminen etelään ei vaikuta maiseman nykyisiin arvoihin niin merkittävästi, että rakentaminen ei olisi mahdollista.

Sisältö

  •  

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Kangasala
     
      Torkkeli Vääksy
     
      211010032 hautapaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös rautakautinen
     

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Avaa Kangasala
     
    Ylä-Lahtela Vääksy
     
      Teerimäentie 109 maatalous