Tutkimushanke Toijala, Rakennetun ympäristön selvitys, Vanhan terveyskeskuksen ja Nahkialan koulun alue

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Vanha kunta:
    Toijala
    Nimi:
    Toijala, Rakennetun ympäristön selvitys, Vanhan terveyskeskuksen ja Nahkialan koulun alue
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Selvitys esittelee Akaan kaupungissa Pirkanmaalla sijaitsevan Toijalan vanhan terveyskeskuksen

    ja Nahkialan koulun alueen rakennetun kulttuuriympäristön. Selvitys on tehty Akaan kaupungin tilauksesta asemakaavan muutosta varten. Selvitystyötä on ohjannut Akaan kaupungin kaavoitustoimi. Lähtökohtina selvitykselle ovat tarve uuden alakoulun rakentamiselle, aikaisemmin tehdyt inventoinnit ja selvitykset sekä rakennushistoriallisten arvojen tarkastelu niiden taustailmiöitä vasten.

    Selvityksen tavoitteena on ollut tuottaa tietoa kaavoitukselle ja muodostaa ajantasainen kokonaiskuva selvitysalueen rakennuskulttuurista, lähimaisemasta ja historiallisista ominaispiirteistä. Selvitys kuvaa rakennettuun ympäristöön vaikuttaneita ilmiötä ja niitä edustavia rakennuksia ympäristöineen. Kulttuuriympäristön selvittämistä asemakaavoituksen yhteydessä edellyttää maankäyttö- ja rakennuslaki.

    Tämä raportti esittelee aluekokonaisuuden ja sen rakennetun ympäristön asemakaavatason mukaisesti valokuvilla, kartoilla ja tekstikuvauksilla. Niillä kuvataan kohteen ominaispiirteet ja kulttuurihistorialliset arvot sekä paikallisen maiseman perusrakenne Toijalan taajaman pohjoisosassa. Aineistoina olivat kirjallisuus, historialliset kartat ja Akaan kaupungin rakennusvalvonnan arkistoaineistot. Rakennukset inventoitiin ulkoa, sisätilat huomioitiin

    selvityksessä yleispiirteisellä tasolla.

    Selvityksen on tuottanut Heilu Oy:n rakennustutkija, FM Kristian Tuomainen. Maastotyöt ja raportti on toteutettu loka-marraskuussa 2022. Työ on tehty arkistolähteitä ja kirjallisuutta tutkien, rakennukset on inventoitu paikan päällä. Työmenetelmä perustuu rakennetun kulttuuriympäristön selvitysohjeisiin, yhteispohjoismaiseen kulttuuriympäristöjen selvittämisen DIVE-menetelmään, Museoviraston Talon tarinat -oppaaseen sekä Suomen ympäristökeskuksen oppaaseen Kulttuuriympäristö vaikutusten arvioinnissa 2013.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Heilu Oy / Kristian Tuomainen
    Hankkeen alkupvm:
    01.01.2023
    Hankkeen loppupvm:
    17.11.2022

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Akaa
     
    Toijalan terveysasema   Nahkiala
     
    Akaantie 2, 37800 Akaa hoito
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Akaa
     
    Kulkutautisairaala / Huvikumpu     Hakanperäntie 2 c hallinto
    hoito
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Akaa
     
    Nahkialan koulu Nahkiala
     
      Mäntysalontie 3 opetus