Alue Puistokadun eteläpää

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  • Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Marttila
    Kaupunginosa:
    I kaupunginosa
    Nimi:
    Puistokadun eteläpää
    Alueluokka:
    Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus
    Arvojen perustelu:
    Puistokadun eteläpään rakennuskanta muodostaa 1950-luvulla rakennetun portin Vammalan kauppalan alkuperäiselle alueelle. Rakennukset ja uusi pääkatu syrjäyttivät tällöin vanhan pääkadun, Marttilankadun. Puistokadun eteläpään rakennuskanta on edustava kokonaisuus Vammalan sodan jälkeistä modernismia. Vaikka rakennukset ovat kooltaan, mittakaavaltaan, väreiltään ja yksityiskohdiltaan erilaisia muodostavat ne yhtenäisen, aikakauden erilaisia rakennustapoja esittelevän kokonaisuuden. Rakennuksissa näkyy hyvin aikansa rakennusvaikutteet, jossa oli pieniä piirteitä sotaa edeltävistä tyyleistä ja tyypeistä, etupäässä funktionalismista ja klassismista. Rakennukset ovat maisemallisesti keskeisellä paikalla nykyisen pääkadun, Puistokadun ja siitä erkanevan vanhan pääkadun, Marttilankadun risteyksessä. Länsipuolella on puisto- ja metsäalueet, joilla sijaitsevat keskussairaalan ja Hopun koulu Kauppalan alkuperäinen raja näkyy myös hyvin julkisten rakennusten ketjuna, joka ulottuu Rautavedeltä Liekoveteen. Puistokadun asuin- ja liikerakennukset ja keskustan pientaloalue voidaan yhdistää yhdeksi historialliseksi kokonaisuudeksi, joka edustaa sotien jälkeistä rakentamista.

Tekstitiedot

  • Kuvaus:
    Puistokatu on nähtävissä jo W.O. Lillen asemakartta ehdotuksessa vuodelta 1908. Varsinaisiin töihin päästiin vasta vuonna 1931, jolloin Puistokatu raivattiin hätäaputöinä. Katujen ja viemäreiden perusraivauksia tehtiin Puistokadun osalta sotavuosina 1940-1945. Eteläpään nykyisestä rakennuskannasta rakennettiin ensimmäisenä piirilääkäri Melartinin talo, joka valmistui vuonna 1942. Muu rakennuskanta on rakennettu 1950-luvulla. Puistokatu on nykyisen Vammalan kaupungin pääkatu. Vanhempi pääkatu oli Marttilankatu, joka noudattaa pääpiirteissään vanhaa yleistä maantietä (postitie), joka tunnettiin jo 1500-luvulla.

    Puistokadun eteläpää muodostaa oman, keskustan pientaloalueeseen rajautuvan kokonaisuutensa. Puistokadun varrella on vierekkäin neljä asuin- ja liikerakennusta, jotka ovat rakennettu 1950-luvun alkupuolella. Lisäksi on 2-kerroksinen asuinrakennus vuodelta 1942. Yhdistävänä piirteenä asuin- ja liikerakennuksissa ovat tiilirunko, joka on rapattu. Kerrosluku on 2-4. Puistokatu on Vammalan nykyinen pääkatu ja sen eteläpää muodostaa keskusta-alueen eteläreunan. Alueeseen voi rajata vielä kiilamaisen pienen puistoalueen, joka jää mm. elokuvateatterin sisältävän liikerakennuksen eteläpuolelle. Puisto muodostettiin 1930-luvulla, jolloin aluetta suunniteltiin. Tielinjaukset ovat muuttaneet hieman puiston muotoa myöhemmin. Puistokadulla on autokaistojen lisäksi leveät jalkakäytävät, jonka varrelle on istutettu lehmuksia. Keskustan puolella Puistokadun varrella 1960- ja 1980-luvulla rakennettuja asuin- ja liiketaloja. Alueen etelä- ja itäpuolella on avointa ja metsäistä maisemaa, jossa on julkisia rakennuksia mm. sairaala ja koulu. Länsipuolella on ns. Keskustan pientaloalue, joka rakentaminen alkoi myös sotien jälkeen.

    Omaksi kokonaisuudeksi voidaan erottaa Puistokadun eteläpää, jossa vanhin rakennus on ns. Melartinin talo, jonka Bertel Strömmer suunnitteli Tyrvään piirilääkäri Kaarlo Melartinille vuonna 1942. Seuraava rakennusvaihe alkaa 1950-luvun alussa, jolloin valmistuivat kerrostalo (1950), elokuvateatteri (1951), aravakerrostalo (1952) ja Tubitalo (1951, arkkitehti Toivo Löyskä)

    1. Melartinin talona –tunnetun rakennuksen suunnitteli arkkitehti Bertel Strömmer 1942. Rakennuksessa on kellari ja kaksi kerrosta. Perustukset ovat betonia. Puurunko on vuorattu vaaleankeltaisella rappauksella. Satulakatto on katettu tiilellä. Ikkunoiden väri on tummanvihreä. Rakennus on säilynyt aikakautensa asussa. Hyviä yksityiskohtia ovat julkisivun kuisti/parveke. Ikkunat ja ovet ovat pääosin säilyneet. Rakennus on näkyvällä paikalla Puistokadun eteläpäässä, vastapäätä sairaala-aluetta, johon se myös historiallisesti liittyy. Kiinteistöön kuuluu vuonna 1945 rakennettu talousrakennus, joka peiterimavuorattu noudattaa samaa väritystä kuin päärakennus. Talousrakennuksen suunnitteli rkm. K. Hj. Kulmala Tontilla on vanhaa puutarhakasvillisuutta.

    2. Tubitalon nimellä kulkevan liike- ja asuinrakennuksen suunnitteli arkkitehti Toivo Löyskä ja se valmistui mahdollisesti vuonna 1951. Rakennuksen rakennutti Satakunnan Tuberkuloosipiirin kuntaliitto ja rakennuksessa on toiminut mm. Vammalan Tuberkuloositoimisto. Rakennuksessa on kellari ja kolme kerrosta, joista ensimmäinen on pääosin liiketiloina. Nykyisin liiketiloissa on mm. kampaamo. Perustukset ovat betonia ja runko on tiilirakenteinen. Sokkelin pintakoristeluna on käytetty liuskekiveä. Rakennus on rapattu vaalean harmaalla rappauksella. Ovet ovat lakattua puuta ja lasia. Rappukäytävään tuo valoa korkea lasitiilinen ikkuna. Satulakatto on katettu tiilellä. Tontin nurmipintainen pihamaa on katutasoa ylempänä. Pihaa tukee ja rajaa betonirakenteinen penkeremuuri, jota koristeltu yksittäisillä liuskekivillä Eteläpäädyssä on terassimainen rakenne, jonka alla on autotalli, jonka ulkopinta on koristettu liuskekivillä. Etupäässä rakennuksen taakse jäävällä tontilla on nurmikkoa ja muutamia koivuja. Rinnetontin alaosassa on pieni puutarha.

    3. Aravakerrostalo rakennettiin vuonna 1952 ja se oli Vammalan ensimmäinen aravakerrostalo (Asunto Oy puistokatu 5). Suunnittelijana oli SATO. Rakennuksessa on kellari ja 3 kerrosta. Kerrokset ovat asuinkäytössä lukuun ottamatta ensimmäisen kerroksen eteläkulmaa, jossa on liiketila. Rakennus on tehty loivaan rinteeseen ja rakennuksen eteläpää on aavistuksen korkeampi. Molemmilla osilla on oma katto. Rakennuksen perustukset ovat betonia, runko on tiilirakenteinen. Sokkelin koristeena on kivipintaisia laattoja. Rungon pintamateriaalina on käytetty vaalean keltaista rappausta, jossa näkyy muutamia vaakarajoja. Satulakatto on katettu tiilellä. Päädyissä olevat vintinikkuna on molemmista päistä kiilattu. Ulko-ovet lakattua puuta ja lasia. Tontilla on rakennuksen lisäksi vähän nurmikkoa, jota rajaa kadun puolella orapihlaja-aita. Muutamia pihakasveja, itäpuolella on kookas sembramänty.

    4. Asuinrakennus on rakennettu vuonna 1950 ja sen suunnitteli rkm E.H. Jämsä Oulusta. Rakennuksessa on kellari ja 2,5 asuinkerrosta. Nykyisin asuntojen lisäksi rakennuksessa toimii valokuvaamo Studio 86, jonka huomattavan kookkaat valomainokset ovat talon kahdella seinällä. Lisäksi julkisivun puolelle on kiinnitetty valokuvaamon esittelyvitriini. Rakennuksessa on betonista tehty perustus, runko on tiilirakenteinen, joka on vuorattu harmaalla jalorappauksella. Satulakatto on katettu punaisella aaltopellillä. Rakennuksen eteläpäässä on pieni pulpettikattoinen kuisti ja sen päällä rautakaiteinen parveke, ovet vaihdettu tyylillisesti epäsopiviin.

    5. Liikerakennus valmistui vuonna 1951 vanhan ja uuden pääkadun risteykseen vuonna 1951. Rakennuksen perusta on betonirakenteinen ja runko tiilirakenteinen. Vuorauksena on kellertävä rappaus. Rakennuksen luoteispää on 2-kerroksinen ja siinä on ajalle tyypillinen epäsymmetrinen satulakatto. Sen eteläpuolinen katto-osa on pitempi ja se on katkaistu matalalla seinäosalla. Kolmikerroksinen kaakkoispää on poikittain muuhun rakennukseen nähden ja siinä on aumakatto. Ikkunajaotuksessa voidaan nähdä funktionalismin piirteitä. Toisen kerroksen ikkunat ovat pääosin pieniaukkoisia ja 1-ruutuisia, eteläosassa myös nurkkaikkunoita. Ensimmäisessä kerroksessa on pääosin näyteikkunoita. Pohjoispäädyssä on ylhäällä pyöreä koristeikkuna. Ajalleen tyypillisen katoksen suojaama pääovi on kaakkoispäädyssä. Katoksen yläpuolella on vanha valomainos ”Bio”. Rakennuksessa toimii elokuvateatterin lisäksi mm. ravintola Ja-Ni, ompelimo Tiina, Lähivakuutus, hiusstudio Klips ja Teippimesta. Rakennuksen ikkunat ovat uusittu ja pohjoispuolelle on tehty katoksia viime vuosina.

    Toimenpidesuositukset:
    Kokonaisuus tulisi säilyttää. Rakennuskanta olisi hyvä inventoida ja alueelle pitäisi laatia rakennustapaohjeet.
    Valokuvat:
    Vammala 2004.
    Liitteet:
    Hankkeen Vammala. Keskustan osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöinventointi 2004 liitteet:

    - Alueinventointikortti

Media

  • Kohteen kuva

    Aravakerrostalo.jpg

    • Kuvaaja: Pirkanmaan maakuntamuseo
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Puistokadun aravakerrostalo idästä. 2004.
    • Kuvausaika: 21.10.2004
    Kohteen kuva

    asuin- ja liikerak. 1962.jpg

    • Kuvaaja: Pirkanmaan maakuntamuseo
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Puistokadun asuin- ja liikerakennus. 2004.
    • Kuvausaika: 21.10.2004
    Kohteen kuva

    asuinrakennus pohjoisesta.jpg

    • Kuvaaja: Pirkanmaan maakuntamuseo
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Puistokadun asuinrakennus pohjoisesta. 2004.
    • Kuvausaika: 21.10.2004
    Kohteen kuva

    Elokuvateatteri eteläp..jpg

    • Kuvaaja: Pirkanmaan maakuntamuseo
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Puistokadun elokuvateatterin eteläpää. 2004.
    • Kuvausaika: 21.10.2004
    Kohteen kuva

    Elokuvateatteri koillinen.jpg

    • Kuvaaja: Pirkanmaan maakuntamuseo
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Puistokadun elokuvateatteri koillisesta. 2004.
    • Kuvausaika: 21.10.2004
    Kohteen kuva

    Marttilank. ja Puistok. rist..jpg

    • Kuvaaja: Pirkanmaan maakuntamuseo
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Marttilankadun ja Puistokadun risteys. 2004.
    • Kuvausaika: 21.10.2004
    Kohteen kuva

    Melartin, Tubi ja Arava.jpg

    • Kuvaaja: Pirkanmaan maakuntamuseo
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Puistokatu: Melartin, Tubi- ja Aravatalot. 2004.
    • Kuvausaika: 21.10.2004
    Kohteen kuva

    Melartinin talo pohjoisp..jpg

    • Kuvaaja: Pirkanmaan maakuntamuseo
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Puistokatu: Melartinin talon pohjoispuoli. 2004.
    • Kuvausaika: 21.10.2004
    Kohteen kuva

    puistokatu yleisk. luode.jpg

    • Kuvaaja: Pirkanmaan maakuntamuseo
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Puistokadun yleiskuva, luode. 2004.
    • Kuvausaika: 21.10.2004
    Kohteen kuva

    Puistokatu, eteläp. talot.jpg

    • Kuvaaja: Pirkanmaan maakuntamuseo
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Puistokadun eteläpään talot. 2004.
    • Kuvausaika: 21.10.2004
    Kohteen kuva

    Tubitalo pohj..jpg

    • Kuvaaja: Pirkanmaan maakuntamuseo
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Puistokatu, Tubitalo pohjoisesta. 2004.
    • Kuvausaika: 21.10.2004
    Kohteen kuva

    Puistokadun rajaus.jpg

    • Kuvaaja: Pirkanmaan maakuntamuseo
    • Kuvatyyppi: Karttaote
    • Kuvaus: Puistokadun arvoalueen rajaus. 2004.
    • Kuvausaika:
    Kohteen kuva

    1920-l pitäjänkartta, eteläp..jpg

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Keskustan eteläpuolen pitäjäkartta 1920-l.
    • Kuvausaika:

Tutkimushankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Vammala. Keskustan osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöinventointi 2004 Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
     
    01.01.2004 31.12.2004

Kartta