Rakennetun ympäristön kohde Suvantola (Salmela), vanha matkustajakoti

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Tapiala
    Nimi:
    Suvantola (Salmela), vanha matkustajakoti
    Osoite:
    Toritie 4, Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Inventointipäivämäärä:
    19.12.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallisesti arvokas.

    Suvantola eli Salmela inventointiin vuonna 1989 sen ollessa tuolloin kunnan omistama kiinteistö. Rakennuksessa on myös toiminut matkustajakoti 1920-luvulta 1950-luvulle. Myös rakennuksen ulkoasu on säilynyt hyvin alkuperäisenä. Kohde arvotettiin rakennushistoriallisesti ja historiallisesti merkittäväksi.

    Suvantolalla on historiallisten ja rakennushistoriallisten arvojen lisäksi maisemallista merkitystä, koska se sijaitsee aivan valtatie 24 läheisyydessä, risteysalueella.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Suvantola (Salmela) on liikemies Albert Pietiläisen matkustajakodiksi 1920-luvun alussa rakennuttama asuinrakennus. Kuhmoisten kunta osti rakennuksen vuonna 1964, jonka jälkeen se on toiminut kunnan vuokratalona ja kutomona. Urakoitsija Osmo Virtanen säilytti purettavaksi aiotun rakennuksen 1990-luvulla. Nykyään asemakaavalla suojeltu rakennus on säilyttänyt hyvin 1920-luvun muotokielensä ja ulkomuotonsa, jossa on havaittavissa jugendpiirteitä.

    Asuinrakennuksen lisäksi pihamaalla sijaitsee 1970-luvun alussa rakennettu ulkorakennus, jossa on varastotiloja ja sauna.

    Suvantola on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan. Rakennuksen maalipinta uusittiin kesällä 2012. Myös sisätiloissa ont tehty remonttia 2000-luvulla, mutta vanhaa kunnioittaen.

    Historia:
    Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan Suvantola on kuulunut alunperin Sillan-Teppolalle, myöhemmin Niemelälle. Liikemies Albert Pietiläinen rakennutti nykyisen rakennuksen 1920-luvulla. Tehtyään konkurssin 1926-1927 Pietiläinen myi rakennuksen padasjokelaiselle Salmelalle. Salmela piti rakennuksessa matkustajakotia 1920-luvulta aina 1950-luvulle. Kuhmoisten kunta osti rakennuksen vuonna 1964, jonka jälkeen siinä tehtiin peruskorjaus vuonna 1978. Rakennus toimi vuonna 1989 kunnan vuokratalona ja tylväenopiston kudontapiirin kutomotiloina.

    Vuoden 1994 Keskisuomalaisen artikkelin mukaan Suvantolan osti maanrakennusurakoitsija Osmo Virtanen kyseisen vuoden talvella ja aloitti purku-uhanalaisen rakennuksen ja sen pihapiirin kunnostuksen. Rakennuksen kunnostukseen hän palkkasi paikallisia yrittäjiä. Virtanen muutti talon yläkertaan asumaan, ja alakerrasta hän pintaremontoi kirkonkylän viihtyisimmäksi ja tyylikkäimmäksi kuvaillun kahvilan Cafe Suvantolan. Suunnitelmissa oli tuolloin rakentaa uusi huoltamorakennus viereen vanhan paikalle.

    Nykyisen omistajan, Biong Anmarin mukaan Suvantolan rakennus olisi rakennettu vuosina 1916-1917. Yläkerta oli asuinkäytössä, ja matkustajakoti toimi alakerrassa. Hänen mukaansa talossa olisi toiminut myös sotasairaala. Nykyiset omistajat muuttivat taloon vuonna 2006, jonka jälkeen taloa on remontoitu paljon ulkoa ja sisältä. Rakennuksessa pidettiin hetken myös kahvilaa vuosina 2007-2008. Biongin mukaan ulkorakennuksessa oleva sauna on toiminut yleisenä saunana.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Asuinrakennus (matkustajakoti, kahvila) Toritie 4, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Ulkorakennus, sauna Toritie 4, Kuhmoinen piharakennus
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012