Rakennetun ympäristön kohde Puolamäki

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Tapiala
    Nimi:
    Puolamäki
    Osoite:
    Orivedentie 63 , Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    maatalous
    Inventointipäivämäärä:
    27.11.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Puolamäen pihapiiri on inventoitu, sillä se on maakunnallisesti merkittävä maalaistalon pihapiiri, jossa on runsaasti talousrakennuksia osittain neliöpihan ympärillä, osittain pihapiirin ulkopuolella.

    Pihapiiri on arvotettu rakennushistoriallisesti, historiallisesti sekä maisemallisesti merkittäväksi.

    Puolamäki on arvoettu Keski-Suomen maakuntakaavassa (2009) maakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi yhdessä torppiensa kanssa.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuoden 1986 inventointitietojen mukaan rakennukset sijaitsevat Oriveden tien varrella noin kilometrin 4-tien risteyksestä länteen. Aivan lähinaapurissa ei ole kuin yksi uusi matala yhdenperheen asuintalo. Hieman kauempana lännessä on Puolamäen kaksi entistä torppaa. Muuten tilan pellot ympäröivät taloa.

    Puolamäen pihapiiristä on inventoitu kolme asuinrakennus 1800-luvun alkupuolelta, aitta 1800-luvulta sekä navetta vuodelta 1905/1906.

    Vuoden 1986 inventointitietojen mukaan tila kuuluu rakennuskaavan ulkopuolelle. Rakennukset olivat verrattain hyvässä kunnossa. Navetan seinässä oli kosteusvaurioita, mutta uuden katon katsottiin hidastavan rappeutumista. Vanhan pirtin arvo oli omistajien tiedossa.

    Historia:
    Isojaon järjestelyissä kirkonkylässä vuonna 1800 päätettiin, että Samuel Teppola siirtyisi Asilammin pelloille Puolamäkeen. Myöhemmin talo on jaettu kolmeen. Nykyisen asuinrakennuksen pirtti on 1800-luvun alusta, muu osa on hieman myöhempi, 1800-luvun lopulta. Pirtti on säilyttänyt hyvin vanhan asunsa, mm. suuri uuni on hyvin säilynyt. Mikko Niskanen kuvasi "Nuoruuteni savotat" elokuvaa Puolamäen pirtissä vuonna 1988. Koko rakennus on noin 20 metriä pitkä ja yhdenksän metriä leveä. Rakennus on laudoitettu vaakasuuntaisella leveällä laudalla. Talon pärekatto peitettiin 1940-luvulla huovalla, peltikatto laitettiin ilmeisesti vuosien 1965 ja 1966 aikana. Vuonna 1967 taloon tuli sähkö. Talossa asui vuonna 1989 Erkki Puolamäki. Karjasto luovuttiin noin vuonna 1980.

    Päärakennus, aitta ja navetta muodostavat etelästä Oriveden tiehen rajautuvan neliömäisen pihan. Tien toiselle puolelle jää sauna. Pihasta pohjoiseenpäin tulee kolmen ladon, aitan ja riihen rakennusryhmä hieman ylemmäs mäelle. Asilammen rannalla hieman muista erillään on vielä savusauna. Navetta on rakennettu 1905/1906 savesta ja tiileistä ja se on varsin erikoisen näköinen tiilireunaisine ikkuna- ja oviaukkoineen sekä aumakattoineen. Talliosa rakennuksesta on puuta, mutta myös siinä on aumakatto. Rakennus on katettu aaltopellillä 1970-luvun alku puolella. Myös aitta (1960-luvun lopulla), sauna ja riihi ovat saaneet peltikatteen. Muissa rakennuksissa oli vielä pärekatto

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      II aitta/Puolamäki Orivedentie 63, Kuhmoinen aitta
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
      I asuinrakennus/Puolamäki Orivedentie 63, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
      III navetta/Puolamäki Orivedentie 63, Kuhmoinen navetta
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistus 2016 Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2016 31.12.2016
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta