Rakennetun ympäristön kohde Runsaan kartano

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Ylöjärvi
    Nimi:
    Runsaan kartano
    Osoite:
    Runsaantie
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    kantatalo
    Nykyinen tilatyyppi:
    muu tila

Tekstitiedot

  •  
    Historia:
    Runsaan kylän talot ovat Liimolan maiden itäpuolella Lempiäniemen eteläosassa. Näsijärven ranta-alueet ovat kauniita ja jotkut tamperelaiset tehtailijat ostivat sieltä maatiloja, joita he viljelivät lyhemmän tai pitemmän aikaa. Vahannan koulupiirin alueella on kolme esimerkkiä tällaisesta ( Hiekka, Theodor Vilhelm Sommers/Kaiharin Ylisen tila ja vuorineuvos Gösta Sumelius / Antaverkan entisen torpan ja teki siitä maanviljelystilan)

    Hiekka osti Runsaan ratsutilan 23.10.1899 90.000 markalla Kaarle Runsaalta ( 23.10.1899 päivätty kauppakirja). Tilan koko 400 hehtaaria, kauppahinta sisälsi kaiken irtaimen ja karjan.Hiekka viljeli tilaa vuoteen 1904.

    Ensimmäiseksi Hiekka uudisti päärakennuksen, jota laajennettiin ja korotettiin. Uudet koristeelliset kaakeliuunit muurattiin korkeisiin juhlahuoneisiin, lattioille vaihdettiin uudet korkkimatot ja ikkunoita suurennettiin. Rannan puolella olevan avaran aurinkoparvekkeen kohdalle tehtiin näköalatorni. Hiekka oli kiinnostunut myös talousrakennuksista ja tilalle rakennettiin iso (475m2 ) tiilinavetta, 40 lehmälle. Navetan rakentamisessa huomioon otettin myös tallitilat ja sikala. Navetan piirustukset teki Berndt Blom, joka otti työstään 75 markkaa. Kustannusarvion rakentamisesta teki rakennusmestari A. Haga, arvio oli 12.882 markkaa.

    Rantaan laivalaiturin lähelle tehtiin iso holvattu kivikellari. Oven yläkamanan kiveen hakattiin vuosiluku 1900 ja välioven kiveen “Gust. Lindell”.

    Hiekka oli kiinnostunut puutarhanhoidosta ja koristepuiden ja -pensaiden istuttamisesta. Talon ympärille istutettiin laaja omenapuutarha, länsipuolelle, laivalaiturilta päärakennukseen, istutettiin kuusiaita ja taloon johtavan maantien varteen kaksi riviä koivuja.

    Hiekan Tampereen kodin kellariin, Mustanlahdenkadun puolelle, avattiin maitokauppa, jossa myytiin Runsaan maitoa, joka tuotiin laivalla kaupunkiin. 1900 Hiekka hankki Pyhärannasta rotukanoja Runsaaseen.

    Vuonna 1900-01 Runsaalle ostettiin erilaisia tarvikkeita 35.000 markalla,yhteensä ensimmäisenä 2 vuotena Hiekalla kului noin 60.000 tilan kunnostamiseen, tästä puuttui palkat, ruokamenot, kuljetukset, ostetut kotieläimet). Hiekka ei myynyt Runsaan metsistä puita koko aikana. Helander Rich.:lta Hiekka maksoi lokakuussa 1900 1872,35 markkaa navetan ja tallin lattian asfaltoimisesta ja mm. 18 metriä pitkästä ruokapöydästä

    Hiekka möi 10.9.1904 Siston ja Runsaan yhdysviljelyksessä olevan yhden manttaalin rustitilan merikapteeni Axel Backmanille 127.000 markalla (10.9.1904 päivätty kauppakirja). Vuonna 1951 tilalla oli ollut jo kymmenisen omistajaa Hiekan jälkeen.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 330 2014 08.12.2014 Ylöjärvi, purkulupahakemus Runsaan tilalle Lempiänniemeen Runsaantie 64, maatilan asuinrakennuksen purkaminen Ylöjärven kaupunki