Alue Tursolan-Rikun kulttuurimaisema

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 • Kunta:
  Kangasala
  Nimi:
  Tursolan-Rikun kulttuurimaisema
  Alueluokka:
  Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö

Tekstitiedot

 • Kuvaus:
  1. Sorolan kartano

  2. Pynnölän pihapiiri

  3. Pappilan pihapiiri

  4. Verhon huvila

  5. Mäkitupa-asutus

  6. Tavelan pihapiiri

  7. Noormarkun pihapiiri

  8. Karttialan pihapiiri

  [Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi]

  Tursolan-Sorolan kulttuurimaisema. Kirkkoharjun itäpuolella levittäytyy eritätin edustava viljelytasanko, jota Sorolan ja Tavelan kartanoiden koivukujat elävöittävät. Tavelan ja Sorolan karanoiden lisäksi maisemakokonaisuuteen liittyvät kirkkoherran ja kappalaisen pappilat sekä Karttialan ja Saikun rakennusryhmät.

  - Sorolan kartano on muodostunut 1600-luvun keskivaiheilla kahdesta Anders Rundeelille lahjoitetusta tilasta. Kaksikerroksinen päärakennus sijaitsee pitkän puistokujan päässä. Se on rakennettu vuosina 1934-1935 arkkitehti A. Eräsen piirtustusten mukaan. Arkkitehtuurissa on havattavissa sekä klassistisia että funktionalistisia piirteitä. Pihassa on pärepaanuilla vuorattu makasiini.

  - Tavelan vanhan ratsutilan omisti viime vuosisadalla rusthollari Kaarle Tavela, joka edusti Suomen talonpoikia Aleksanteri II:n kruunajaisissa Moskovassa 1856. Tavelan päärakennus on vuodelta 1858. Nykyisen koristeellisemman asunsa se sai 1890-luvulla. Arkkitehtuuriltaan rakennus muistuttaa Liuksialan päärakennusta. Piharakennus Mummula on vuodelta 1903. Pihapiiriin kuuluu lisäksi taousrakennuksia vuosisadan vaihteesta. Rakennusten ympärillä on kaunis puisto.

  - Karttialan vanhan ratsutilan päärakennus on rakennettu vuonna 1918 rakennusmestari Eetu Murroksen piirustusten mukaan.

  - Tursolan Saikussa l. Noormarkussa on päärakennus vuodelta 1850. Tilalla toimi vuosina 1910-1949 kotitalousopisto ja emäntäkoulu.

  - Vuosina 1916-1917 rakennettu kirkkoherranpappilan kivinen päärakennus on Heikki Tiitolan rakennustoimiston suunnittelema. Pihaan johtaa puistokuja.

  - Kappalaispappila Pynnölän puinen päärakennus on 1870-luvulta.

  [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Tutkimushankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa KULTTUURIMAISEMAT 2016: Pirkanmaan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat maatalousalueet, inventointi Hämeenkyrö
  Ikaalinen
  Juupajoki
  Kangasala
  Kihniö
  Lempäälä
  Nokia
  Orivesi
  Parkano
  Pirkkala
  Punkalaidun
  Pälkäne
  Ruovesi
  Tampere
  Urjala
  Valkeakoski
  Vesilahti
  Virrat
  Ylöjärvi
  Akaa
  Mänttä-Vilppula
  Sastamala
   
      01.01.2014 31.12.2016