Rakennetun ympäristön kohde Annikinkatu katu- ja puistoaluetta

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Tammela XV keskiosa
    Nimi:
    Annikinkatu katu- ja puistoaluetta
    Osoite:
    Annikinkatu 1
    Kohdetyyppi:
    muu
    Rakennusten lukumäärä:
    1

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Annikin kivikioski sijaitsee Salhojankadun ja Annikinkadun risteyksessä. Kioski aloitti toimintansa 1920-luvulla ja oli toiminnassa 1980-luvulle asti. Nykyisin kioski on toiminut taidekioskina Annikin Tähti ry:n toimesta.
    Historia:
    Annikin kivikioskissa aloitti 1920-luvulla toimintansa Santran kioski. Kioski tunnettiinkin 1950-luvulle asti nimellä Santran tai Mamman kioski. Kioskitoiminta jatkui eri omistajien kautta aina 1980-luvulle asti kunnes kioski lopetti toimintansa. Kioskin viimeinen omistaja oli Antti Tammilehto, joka isännöi kioskia kaksitoista vuotta.

    Santran kioskista kävivät lapset ostamassa salmiakkia, poltettua lakritsia, omenan paloja ja kuivattuja porkkanoita. Vaikka kioski oli pieni kooltaan, niin sinne mahtui jopa kaksitoista juomakoria. Kioskin loput juomakorit sijaitsivat Hirvelän talon rankujalla, josta Santra kävi hakemassa ne lapsien avustuksella. Myytiin Santran kioskissa muutakin. Muun muassa sota-aikaan kioskissa myytiin saksalaista tupakkaa.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Annikin kivikioski sijaitsee Salhojankadun ja Annikinkadun kulmauksessa Puu-Tammelan alueella. Kivimuurin päätyyn sijoittuva kioski rajaa kiviaidan kanssa pysäköintialueen Annikin korttelin viheralueesta. Kioskin ympäristössä kohtaavatkin vanhan ajan puutalot ja modernit kerrostalot.

    Kioskin eteläpuolelle sijoittuvat Annikinkatu ja alueen pysäköintipaikat. Pysäköintialueen eteläpuolella on Puu-Tammelan rakennuksia ja lounaispuolella on uudempi kerrostaloalue. Annikin umpikorttelin talo sijoittuu Salhojankadun vastakkaiselle puolelle eli kivikioskin länsipuolelle.

    Kioskin koillispuolella on myös Annikinkadun vasta remontoituja puutaloja. Puutalot sijaitsevat korkeammalla kuin kivikioski. Puutalot on rajattu Salhojankadusta ja samalla Salhojankadun kulmauksesta sijaitsevasta kivikioskista valkoisella puuaidalla.

    Kirjalliset lähteet:
    Wacklin, Matti, Tammela : tarinoita torin kulmilta.Tammer-paino, 2008, Tampere

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    010 Annikin kivikioski Annikinkatu 1 (Annikinkatu 6 / Salhojankatu 14 ?) kioski
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Adoptoi monumentti -toiminta Tampere
     
      Muu
     
    01.01.2009  

Kartta