Maakuntamuseon lausunto 83 / 2013 Tampere, Haukiluoman yleissuunitelma

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Lamminpää
    Dnro / vuosi: 83 / 2013
    Otsikko:
    Tampere, Haukiluoman yleissuunitelma
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Tampereen kaupunki, Kirjaamo
    Lausunnon pvm:
    15.03.2013
    Tiivistelmä:
    Tampereen kaupunki pyytää Pirkanmaan maakuntamuseolta lausuntoa Hauki-luoman yleissuunnitelmasta. Yleissuunnitelman tavoitteena on tutkia täydennysrakentamisen mahdollisuuksia Haukiluomassa. Haukiluoman rakennuskanta on syntynyt vuosina 1978–86, ja alueen rakennetun ympäristön arvoja on selvitetty Tampereen 1960–80-lukujen asuinalueiden selvityksen yhteydessä.

    Pirkanmaan maakuntamuseo on tutustunut yleissuunnitelmaan ja toteaa siitä seuraavaa: Pirkanmaan maakuntamuseo on antanut lausunnon Haukiluoman yleissuunnitelman luonnosvaihtoehdoista (DIAR: 294/2012). Viimeistelyvaiheen pohjana on ollut luonnosvaihtoehto Laajeneva Haukiluoma, jota on liikenneverkon ja korttelirakenteen osalta kehitetty eteenpäin. Lausunnossaan maakuntamuseo totesi, että tässä luonnosvaihtoehdossa Haukiluoman alkuperäinen aluerakenne muuttuu nykyisiä ihanteita noudattavaksi, palveluita pääväylien reunoille sijoittavaksi malliksi. Samalla myös keskusviheralueen luonne muuttuu. Tampereen 1960–80-lukujen asuinalueiden selvityksessä kuvatun aluerakenteen muutoksia ei ole huomioitu yleissuunnitelman vaikutusten arvioinnissa.

    Lausunnossaan Haukiluoman yleissuunnitelman luonnosvaihtoehdoista Pirkanmaan maakuntamuseo huomautti, että Haukiluoman kaupunginosan lisäksi yleissuunnitelma-alueeseen kuuluu myös Lamminpään kaupungin-osaan kuuluva Lintuviidankadun länsipuoli, joka ei sisälly tehtyyn asuinalueselvitykseen. Maakuntamuseo totesi, että aineistoja tulisi täydentää tämän alueen ominaispiirteiden ja kaupunkikuvan kuvauksella ja arvioinnilla. Aluetta ei ole arvioitu tai kuvattu yleissuunnitelmassa. Luonnosvaiheen jälkeen yleissuunnitelma on ulotettu koskemaan myös Haukiluomantien, Ikurintien ja Myllypuronkadun rajaamaa aluetta Haukiluoman kaupunginosan eteläpuolella. Haukiluomantien eteläpuolella sijaitsevan omakotialueen ominaispiirteitä ei ole otettu huomioon suunnittelun lähtökohdissa tai vaikutusten arvioinnissa. Pirkanmaan maakuntamuseo toteaa, että näihin asioihin tulee kiinnittää erityistä huomiota, kun hankkeet etenevät kaavoitusvaiheeseen.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Haukiluoma Hallinnollinen alue lähiö