Arkeologinen kohde Velkala 1

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Urjala
    Nimi:
    Velkala 1
    Muinaisjäännöstunnus:
    1000034285
    (Museoviraston ylläpitämän valtakunnallisen muinaisjäännösrekisterin tunnus)
    Muinaisjäännöstyyppi:
    hautapaikat
    Laji:
    kiinteä muinaisjäännös
    Ajoitus:
    rautakautinen
    Tutkimukset:

    (Inv. = inventointi, tark. = tarkastus, kaiv. = kaivaus, koekaiv. = koekaivaus, valv. = valvonta)
    Aiemmat löydöt:

    (KM = Kansallismuseo, HM = Hämeen museo, SatM = Satakunnan museo)

Sijainti ja laajuus

  •  
    Koordinaatit:
        Keskipiste
    P1 (ETRS-TM35FIN) 6779649 P2 (ETRS-TM35FIN) 6779771 P 
    I1 (ETRS-TM35FIN) 310016 I2 (ETRS-TM35FIN) 310172 I 

Kuvaus, suojelu- ja lisätiedot

  •  
    Kohteen kuvaus:
    Kohde sijaitsee Urjalan Kortejärven länsirannalla olevalla peltoalueella, Halkivahantien ja Taipaleentien risteyskohdasta 340 metriä lounaaseen olevalla kummulla. Paikalta oli metallinetsinnässä löytynyt rikkoutunut tasavartinen solki, ketjunkantaja ja veitsi. Löydöt olivat noin 15 cm syvyydellä. Löytöpaikalta noin 320 metriä luoteeseen sijaitsee Velkala 2, josta on löytynyt samassa metallinetsinnässä (20.8.2016) putkikirves ja rautaveitsiä.

    Löytöpaikka on pellon keskellä kohoava kumpare, jonka yli kulkee historiallisella ajalla tehty kiviaita lounas-koillinen–suunnassa. Mäki on itäpuolelta jyrkempi, mutta länsipuolella se viettää loivasti kohti Kortejärven rantaa. Kiviaidan itäpuolella, mäen korkeimmalla kohdalla on matala, kasvillisuuden peittämä röykkiö, joka saattaa olla viljelyröykkiö. Samanlainen matalan kasvillisuuden peittämä röykkiö on kiviaidan järvenpuoleisella rinteellä.

    Mäen länsirinteessä on kolme kivistä peltosaareketta. Pellolla ei voitu tehdä pintapoimintaa, mutta maanpinta oli useista kohdista rikkoutunut traktorin ajojälkien kohdalta. Mäen korkeimmalle kohdalle kiviaidan länsipuolelle oli myös pystytetty suolakivi kauriita varten ja paalun ympärillä oli rikkoutunutta maanpintaa. Traktorin rikkomissa kohdissa ei havaittu mitään löytöjä, mutta paalun kohdalla oli pala palanutta savea, joka jätettiin paikoilleen. Maaperä tässä kohdassa oli voimakkaan punertavaa ja värjäävää. Mäelle tehtiin myös kairanpistoja. Kairausten perusteella paikalla vaikuttaisi olevan noin 20 cm paksu peltokerros, jonka alapuolella on ainakin paikoin tiivis, punertava hiekkamoreeni. Löytöjen ja topografian perusteella kyseessä on nuoremman rautakauden kalmisto.

    Ehdotus muinaisjäännösalueen rajauksesta perustuu löytöihin, rakenteisiin (kiviaita ja röykkiöt) sekä alueen topografiaan. Pistemäinen koodinaattitieto: N 6779699 E 310138 ETRS-TM35FIN.

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 176 2022 01.04.2022 Urjala, tilan 887-408-1-319 Honkola metsänkäyttöilmoitus UPM-KYMMENE OYJ

Kartta