Rakennetun ympäristön kohde Ilolan talo

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Tapiala
    Nimi:
    Ilolan talo
    Osoite:
    Toritie 16 , Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Inventointipäivämäärä:
    19.12.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallisesti arvokas.

    Ilolan pihapiiri inventointiin vuonna 1989, koska se kuuluu kolmen talon ryhmään, joka on muodostanut aikoinaan yhden keskeisen kauppapaikan Kuhmoisten kirkonkylässä. Kohde arvotettiin historiallisesti merkittäväksi.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuoden 1989 inventointiaineiston mukaan Ilolan talo kuuluu Kuhmoisten vanhaan, keskeiseen kauppapaikkaan Kuhmoisten kirkonkylässä yhdessä Rauhalan kanssa. Pihapiirissä on kaksi 1900-luvun asuinrakennusta, joissa sijaitsi liiketoimintaa. Väinö Wirman, Niilo Heikkinen ja A. I. Ijäs pitivät rakennuksissa kauppaa 1920-luvulta aina 1970-luvulle saakka. Rakennuksen vieressä sijaitsee Kuhmoisten kirkonkylän vanhimpiin asuintaloihin kuuluva Rauhala, joka on rakennettu 1800-lluvun alkupuolella.

    Ilolan talot muodostavat yhdessä naapuritalon Rauhalan kanssa niin sanotun Heikkisen mutkan. Kokonaisuus on muuttunut huomattavasti kaupan palon jälkeen, jolloin se muutettiin yksikerroksiseksi.

    Vuonna 1989 rakennuksen omistaja halusi säilyttää rakennuksen ja kunnostaa sen pikku hiljaa asuinkuntoon. Suunnitelmissa oli talon vuoraaminen uudelleen ja sisäänkäynnin muuttaminen pihan puolelle. Vuonna 1972 vahvistetussa kaavassa tontti on merkitty kuuluvaksi kytkettyjen tai erillisten pientalojen korttelialueeseen. Rakennus II jäisi osittain levennettävän Toritien alle.

    Asuinrakennusten lisäksi pihapiirissä sijaitsi vuonna 1989 piharakennuksia pihan Rauhalan vastaisella sivustalla ja kioski lähellä Lukkarinpolkua.

    Ilolan rakennukset ovat vielä olemassa. Sisäänkäynti on muutettu sisäpihan puolelle. Ilolan talo sijaitsee AL-merkityllä tontilla.

    Historia:
    Vuoden 1989 inventointitiedot kertovat seuraavaa:

    Ilolan asuinrakennus on valmistunut 1920-luvun alussa Paajan tilasta 1900-luvun alussa erotetulle tontille. Asuinrakennuksessa I sijaitsi 1920-luvulla kauppias Väinö Wirmanin sekatavarakauppa, sen jälkeen Niilo Heikkinen piti talossa kauppaa yli 40 vuotta. Vielä 1970-luvulla talossa toimi A. Ijäksen kauppa. Rakennus tuhoutui pahoin tulipalossa, jonka jälkeen sen toinen kerros purettiin. Rakennus kunnostettiin omakotitaloksi.

    Viereinen, asuinrakennus II oli vuonna 1989 tyhjillään, mutta se oli tarkoistus kunnostaa asuttavaan kuntoon. Tällöin talon vanha ulkoasu pyrittiin säilyttämään, mutta sisäänkäynti suunniteltiin siirrettäväksi tien puolelta pihan puolelle. Tien viereen rakennettava kevyenliikenteen väylä tulee kulkemaan aivan talon etupuolelta.

    Ilolan rakennukset muodostavat suojaisan sisäpihan yhdessä piharakennusten kanssa. Omistaja halusi vuonna 1989 säilyttää vanhat rakennukset, koska rakennuskaavan mukaaan uutta taloa ei voitaisi rakentaa niin lähelle tietä kuin nykyiset rakennukset, jolloinka suojaisa pihapiiri olisi hävinnyt.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Asuinrakennus I Toritie 16, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     
    Avaa   Asuinrakennus II Toritie 16, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta