Tutkimushanke Herttualan osayleiskaava-alueen ja Herttualantien asemakaava-alueen arkeologinen inventointi 2013

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kangasala
    Nimi:
    Herttualan osayleiskaava-alueen ja Herttualantien asemakaava-alueen arkeologinen inventointi 2013
    Hankkeen tyyppi:
    Arkeologinen inventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy suoritti arkeologisen inventoinnin Herttualan osayleiskaava-alueella ja Herttualantien asemakaava-alueella. Inventoitavalta alueelta ei tunnettu ennestään kiinteitä muinaisjäännöksiä, joten inventoinnissa keskityttiin etsimään niitä arkeologisesti potentiaaleilta alueilta. Selvityksessä huomioitiin niin esihistorialliset kuin historiallisenkin ajan muinaisjäännökset. Inventoinnissa ei havaittu merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä. Inventoinnissa dokumentoitiin kaksi uutta nk. muuta kulttuuriperintökohdetta: Herttualan (Herttula) ja Jokioisten (Jokiois) kylätontit. Lisäksi tarkastettiin kolme irtolöytökohdetta.
    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy
    Hankkeen alkupvm:
    07.06.2013
    Hankkeen loppupvm:
    19.08.2013

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy suoritti kesällä 2013 arkeologisen inventoinnin Herttualan osayleiskaavaa-alueella ja Herttualantien asemakaava-alueella. Inventointi tehtiin yleiskaavan ja asemakaavan laatimisen taustaselvityksenä. Kenttätyöt tehtiin 1-10.6.2013, minkä lisäksi tarkastettiin vielä erikseen inventoijan tietoon kenttätöiden päätyttyä tullut irtolöytöpaikka. Inventoinnin kenttätöistä vastasi arkeologi (FM) Kirsi Luoto. Inventoitavalta alueelta ei tunnettu ennestään kiinteitä muinaisjäännöksiä, joten inventoinnissa keskityttiin etsimään niitä arkeologisesti potentiaalisilta alueilta. Selvityksessä huomioitiin niin esihistorialliset kuin historiallisenkin ajan muinaisjäännökset.
    Hankealue:
    Inventointialue sijaitsee Kangasalan keskustan kaakksoipuolla, valtatie 12:n eteläpuolella olevan Kirkkojärven itärannalla. Herttualan osayleiskaava rajautuu pohjoisessa Lahdentiehen ja lännessä Kirkkojärveen. Idässä suurpiirteisenä rajana on Ala-Mattilan tilakeskus peltoineen. Etelässä kaava-alue rajautuu puolestaan Säkkölänjärveen ja Taivallammiin sekä näitä ja Kirkkojärveä yhdistäviin pieniin jokiin. Herttualantien ja Aukeentien väliselle alueelle. Asemakaavoitettavan alueen halki virtaa pohjoisesta pieni, Taivallammiin päättyvä ojamainen joki.

    Inventointialueella sijaitsee omakotitaloja sekä pieniä tilakeskuksia. Maisema on pääasiassa aukinaista viljelymaisemaa ja osa on maakunnallisesti arvokasta Liuksialan-Tiihalan kulttuurimaisema-aluetta. Suurin osa pelloista on yhä viljeltyä. Puustoa kasvaa Kirkkojärven rannalla sekä valtatien viereisellä maapereltään kostealla alueella ja Yli-Mattilan talon vieressä. Alueen maaperä on pääasiassa savea, hiekkaperäisiä maalajeja on pääasiassa vain Eerolan ja entisen Lauvalan tilakeskuksen alueella, sekä ohuella kaistalla kirkkojärven rannassa. Osayleiskaava-alue sijaitsee korkeuskäyrien 85-110 m mpy alueella, Herttualantien asemakaava-alue puolestaan Korkeuskäyrien 87,5-90m mpy välillä.

    Aikaisemmat hankkeet:
    Ville Luho 1939 inentointi,

    Teija Nurminen 1993 inventointi

    Menetelmät:
    Silmämääräinen havainnointi ja koekuoppien kaivaminen arkeologisesti mielenkiintoisille alueille.
    Tulokset:
    Herttualan osayleiskaava-alueen ja Herttualanniemen arkeologisessa inventoinnissa ei havaittu merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä. Inventoinnissa tarkastettiin kuitenkin kaksi uutta muuta kulttuuriperintökohdetta: 1.)Herttualan ja 2.) Jokioisten kylätontit. Herttualantien asemakaava-alueella sijainnut irtolöytökohde, Eerola, tarkastettiin, mutta siihen liittyen ei tehty uusia havaintoja. Taivallammiin laskevan joen penkereeltä tehtiin inventoinnissa yksittäinen kvartsilöytö. Lisäksi inventointialueelta tehtiin inventoinnin ollessa käynnissä metallinpaljastinharrastuksen yhteydessä uusi irtolöytö, viikinkiaikainen tasavarsisolki, jonka löytöpaikka niin ikään tarkastettiin. Tarkastuksessa ei löytynyt merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä.

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Kangasala
     
      Jokioinen (Jokiois) Jokioinen
     
      1000049582 asuinpaikat
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen
     
    Avaa Kangasala
     
      Herttuala (Herttula) Herttuala
     
      1000029216 asuinpaikat
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen
     
    Avaa Kangasala
     
      Lauvala Herttuala
     
      1000023818 löytöpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös rautakautinen
     
    Avaa Kangasala
     
      Lauvala 3     1000049630 löytöpaikat
     
    löytöpaikka rautakautinen
     
    Avaa Kangasala
     
      Taivallammi Herttuala
     
      1000049596 löytöpaikat
     
    löytöpaikka kivikautinen
     
    Avaa Kangasala
     
      Eerola 2 Herttuala
     
      1000049594 löytöpaikat
     
    löytöpaikka kivikautinen
     

Kartta