Rakennetun ympäristön kohde Hämeenkyrön terveyskeskus

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Hämeenkyrö
    Inventointinumero:
    2020/0004
    Nimi:
    Hämeenkyrön terveyskeskus
    Osoite:
    Härkikuja 10, 39100 Hämeenkyrö
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    21.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Arvot: Sosiaalihistoriallinen, maisemallinen

    Merkittävästi muutettu ja useaan kertaan laajennettu kokonaisuus, jonka ulkoasussa on siellä täällä säilynyt iäkkäämpiä pintoja, mutta kokonaisuus on ajallisesti kerroksellinen sekä tyylillisesti kirjava, jonka seasta ei juurikaan havaitse tässä kontekstissa merkittävää alkuperäistä 1980-luvun alussa toteutettua terveyskeskusta.

    Hämeenkyrön 1930-luvulla valmistuneen sairaalan, alun perin 1970-80-lukujen vaihteessa toteutetun terveysaseman sekä sitä myöhemmin toteutettujen ympäröivien sosiaali- ja terveyspalveluiden laajennusosat muodostavat ajallisesti kerroksellisen, mutta arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti sekavan kokonaisuuden, joka ei edusta 1970-80-lukujen terveyskeskussuunnittelua. Terveyskeskuslaajennus on aikanaan toteutettu lisäksi noudattamaan alkuperäisen kunnansairaalan ulkoilmettä, mutta sen jälkeen toteutetut muutokset ovat käytännössä vesittäneet aikanaan ehkä yhtenäisenkin ulkoasun. Nämä seikat vaikuttavat kokonaisarviointiin.

    Kokonaisuudella on kuitenkin sosiaalihistoriallista merkitystä ilmentämässä Hämeenkyrön terveydenhuollon historiaa ja se erottuu myös kauas länsipuolella avautuvassa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä viljelymaisemassa. Sairaala-alue rajautuu Hämeenkyrön vanhan keskustan valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön (RKY).

    Hämeenkyrön osayleiskaavainventoinnissa vuodelta 2017 (Heiskanen & Niukko) alkuperäisen kunnansairaalan ja terveysaseman muodostama siipi on huomioitu osaksi Hämeenkyrön modernia keskustaa, joka on arvotettu inventoinnissa luokkaan I: "Nämä kohteet edustavat parhaalla mahdollisella tavalla taajaman asutus- ja rakennushistoriaan sekä taajamakuvallisiin ilmiöihin kytkeytyvää kulttuuriperintöä hyvin säilyneine kokonaisuuksineen. Kohteet omaavat suuren intensiteetin. Tämän luokan kohteet tulisi ehdottomasti säilyttää."

    Inventoinnissa kuvataan alueen arvoja seuraavasti: "Sotien jälkeisen asuttamistoiminnan vaikutuksesta syntynyt sekä julkisten palvelujen alueeksi erotettu keskusta, jonka historialliset kerrokset ovat säilyttäneet alkuperäiset piirteensä, julkisen hallinnon aluetta kehystää suunniteltu puisto, osa alueesta Hämeenkyrön vanhan keskustan valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY2009)."

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Nykyinen Hämeenkyrön terveysasema kuuluu sodan jälkeen entisille kirkkoherran pappilan maille syntyneeseen Hämeenkyrön moderniin keskustaan.

    Vuonna 1980 valmistunut arkkitehti Helge Railon suunnittelema pohjakaavaltaan paviljonkimainen terveyskeskus on rakennettu vuonna 1938 valmistuneen kunnansairaalan jatkeeksi. Terveyskeskus toteutettiin siipi/paviljonkiosiltaan vastaamaan alkuperäisen sairaalasiiven mittasuhteita sekä pääosin myös tyyliä. Siipien välinen linkkiosat on toteutettu sen sijaan selkeästi aikakaudelleen tyypillisellä suunnittelulla, jota on korostettu vielä eri värillä. Viuhkamaisen kokonaisuuden pohjakaava perustuu pääosin keskikäytäväratkaisuun. Rakennuskokonaisuutta on laajennettu useaan otteeseen sekä etelään sekä pihan puolelle. Eteläisin siipiosa, joka on vielä toteutettu vastaamaan alkuperäisen kunnansairaalan tyyliä, on suunniteltu vuonna 1981 kunnalliskodin vuodeosastoksi ja tämän eteläpuolelle valmistui 1980-luvun lopulla uusi arkkitehtuuriltaan poikkeava kookas vanhainkotikokonaisuus. Laajennuksia on toteutettu tämän jälkeen useaan otteeseen siten, että 1930-luvulta 2000-luvulle valmistunut rakennusryhmä muodostaa pohjakaavaltaan U:n mallisen arkkitehtuuriltaan ja massoittelultaan sekavan kokonaisuuden. Alkuperäinen tiili- ja betonirakenteinen ja pinnaltaan rapattu, osittain betonipintainen terveyskeskusosa sijoittuu tämän kokonaisuuden pohjoispäähän, mutta erottuu sisäänkäynnin ympäristöä lukuun ottamatta huonosti ajallisesti kirjavan rakennusmassan seasta. Länsisivulla terveyskeskuslaajennuksen alkuperäisilmeestä ei ole mitään jäljellä.

    Terveysaseman ja vanhainkodin muodostama kokonaisuus rajautuu etelässä Hämeenkyrön vanhan keskustan RKY-alueeseen, jossa sijaitsevat myös kunnanlääkärille ja kunnan eläinlääkärille rakennetut asuinrakennukset sekä entinen apteekki, jotka yhdessä läheisen terveyskeskuskokonaisuuden sekä sen viereisen terveystalon kanssa ilmentävät Hämeenkyrön terveydenhuollon historiaa.

    Kokonaisuus erottuu pitkälle länsipuolella avautuvassa viljelymaisemassa.

    Historia:
    Nykyisen Terveyskeskuksen alkuperäinen osa, eli Hämeenkyrön kunnansairaala valmistui vuonna 1938 seurakunnalta ostetulle maa-alueelle lääninarkkitehti R. Wessmanin suunnittelemana. Alkuperäinen osa käsitti nykyisen terveyskeskuksen sisäänkäynnin eteläpuolella olevan matalamman siiven sekä siinä kiinni olevan kolmekerroksisen osan.

    Kansanterveyslain seurauksena Hämeenkyrö ja Viljakkala perustivat vuonna 1973 kansanterveystyön kuntainliiton, joka oli toiminnassa vuoteen 1995 asti. Hämeenkyrön kunnansairaala muutettiin vuonna 1980 terveyskeskuksen vuodeosastoksi, joka samalla laajennettiin 40-paikkaiseksi. Uusi terveyskeskus toteutettiin vanhan kunnansairaalan laajennukseksi ja käsitti alkuperäisen sairaalasiiven molemmin puolin kaksi uutta siipiosaa sekä ne yhdistävät linkkiosat. Etelänpuoleinen siipi toteutettiin viistosti alkuperäiseen runkoon nähden.

    Rakennusta on sittemmin laajennettu etelään Suunnittelukeskus Oy:n vuonna 1981 alun perin kunnalliskodin vuodeosastoksi suunnittelemalla laajennuksella, joka valmistui samansuuntaiseksi kuin edellä mainittu viistosti toteutettu siipi. Samassa yhteydessä nykyinen terveyskeskuksen sisäpihan puoli muutettiin paikoitusalueeksi. Kokonaisuus oli tämän jälkeen pohjakaavaltaan hieman viuhkamainen ja paviljonkityyppinen.1980-luvun lopulla eteläpuolelle valmistui terveyskeskuksesta arkkitehtonisesti poikkeava vanhainkotilaajennus. Vanhainkodin länsipuolelle valmistui 1990-2000-lukujen vaihteessa jälleen arkkitehtonisesti erilainen veteraanitalo ja viimeisenä pihapiirin länsilaidalle päiväkeskus Aurinkorinne sekä terveysaseman pohjoispään siiven laajennus, joka valmistui vuonna 2005.

    Terveysasemassa on toteuttu muutoksia sisätiloissa ja ulkoasussa vuonna 1989, jolloin toteutettiin mielenterveystoimiston vastaanottotilat vuodeosasto 2:n kellarikerrokseen. Vuonna 2002 toteutettiin terveyskeskuksen välinehuoltotilojen laajennus ja saneeraus, vuodeosastojen 1 ja 2 välisen tilan laajennus ja saneeraus sekä laajennukset parvekkeille. Muutoksen suunnitteli JRD-arkkitehdit. Vuonna 2005 toteutettiin pohjoispäässä olevan siiven laajennus ja 2011 terveyskeskuksen peruskorjaus sekä sisäpihan puolelle toteutetut laajennukset, josta vastasi A-insinöörit Oy. Vuonna 2016 kaikki ulkopinnat korjattiin ja maalattiin.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Hämeenkyrön terveyskeskuksesta sekä sitä ympäröiviä sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuus sijaitsee maisemallisesti näkyvällä paikalla länsipuolella avautuvan kulttuurihistoriallisesti merkittävän viljelymaiseman laidalla ja rajautuu itäpuolella Hämeenkyrön vanhan keskustan RKY-alueeseen. Lähistöllä sijaitsee mm. kirkko, kunnantalo vanha kunnanlääkärin asunto sekä hyvin säilynyt entinen terveystalo 1940-luvulta.

    Terveyskeskusaluetta ympäröi puistomaiset kaistaleet. Pääjulkisivulla ehkäpä merkittävimmät ja viihtyisämmät, puistomaiset kokonaisuudet muodostuvat vanhan sairaalasiiven sekä sen ympärille viuhkamaisesti laajennettujen siipien välisille piha-alueille. Yhdessä Härkikujan varren puita kasvavien nurmikaistaleiden kanssa ne muodostavat melko vehreän kokonaisuuden.

    Kokonaisuudessaan piha-alue on muokkaantunut moneen otteeseen laajennusten ja uudisrakentamisen seurauksena ja alkuperäisen sairaalan tai terveyskeskuksen aikaisesta pihasuunnittelusta ei ole säilynyt mitään. Terveyskeskuksen sekä sitä ympäröivien rakennusten välissä oleva sisäpiha on asfaltoitu ja laitosmainen.

    Kirjalliset lähteet:
    Nallinmaa-Luoto, Terhi & Agge, Marja: Hämeenkyrön historia III - Vuodesta 1966 vuoteen 2000. Hämeenkyrö 2003.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Terveysasema Härkikuja 10, 39100 Hämeenkyrö hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta