Tutkimushanke Akaa, Toijala, viiden korttelin arkeologinen inventointi 2021

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Vanha kunta:
    Toijala
    Nimi:
    Akaa, Toijala, viiden korttelin arkeologinen inventointi 2021
    Hankkeen tyyppi:
    Arkeologinen inventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Alueiden maankäytön historia selvitettiin vanhoilta kartoilta. Alueiden liepeillä on tunnettuja rautakautisia löytöpaikkoja, muinaisjäännöksiä ja historiallisen ajan muita arkeologisia kohteita. Kaikki alueet ovat olleet varsin rakennettuja ja niiden aikaisempi maankäyttö on arkeologin näkökulmasta sekoittanut ja tärvellyt useimmat alueet lähes kokonaan. Millään alueella ei havaittu merkkejä muinaisjäännöksistä tai muista, suojeltavaksi katsottavista arkeologisista jäännöksistä.

    Alueen 1 etelä- ja pohjoispuolelta on saatu rautakautisia löytöjä. Alue on nyt suurimmaksi osaksi rakennettua ja käsiteltyä, eikä vähäisillä täysin sekoitetuilla alueilla ole havaittu nyt eikä aiemmin mitään esihistoriaan viittaavaa.

    Alueelle 2 on muinaisjäännösrekisterissä merkitty pistekohteena mahdollinen muinaisjäännös Pätsinnimen kylätontti (1000019476). Karttaselvitys osoitti, että kylätontti on sijainnut enemmän luoteessa, heti nyt tutkitun alueen luoteispuolella. Alue on ollut varsin rakennettua, osin kallioista sekä vanhaa peltoa. Alueella ei havaittu mitään esihistoriaan viittaavaa.

    Alueella 3 on kalmistoon viittaava rautakautinen löytöpaikka, joka saattaa olla ympäristöltään arkeologisessa mielessä tuhoutunut. Sen itäpuolella, missä nyt on rakentamatonta niittyä (entistä peltoa, talonpaikka ja pihamaata) ei havaittu mitään arkeologisesti merkittävää olevan jäljellä. Koneellisessa koekuopituksessa havaittiin purkujätettä ja sen alla ohut peltomulta ja puhdas pohjamaa.

    Alue 4 joen itärannalla on täysin myllättyä ja sekoitettua, osin rinnettä ja vanhaa joen tulvatasannetta ja siellä on ollut runsaasti rakennuksia 1900-luvulla. Toijalan vanhat kylätontit sijaitsevat alueen ulkopuolella.

    Alue 5 joen itäpuolella on vanhaa peltoa ja osin 1900 luvulla rakennettua tasaista aluetta. Toijalan kylän vanhat tonttimaat jäävät alueen etelä- ja itäpuolella. Alueella ei havaittu mitään esihistoriaan viittaavaa.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Mikroliitti Oy/Timo Jussila, Timo Sepänmaa, Janne Soisalo
    Hankkeen alkupvm:
    01.04.2021
    Hankkeen loppupvm:
    08.11.2021

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Akaa
     
      Toijala     1000019478 asuinpaikat
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen
     
    Avaa Akaa
     
      Pätsinniemi (Pätsinniemi)     1000019476 asuinpaikat
     
    mahdollinen muinaisjäännös historiallinen
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Akaa
     
    Toijala
     
    Toijala Hallinnollinen alue  

Kartta