Alue Saarikylien kulttuurimaisema

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 • Kunta:
  Kangasala
  Nimi:
  Saarikylien kulttuurimaisema
  Alueluokka:
  Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö

Tekstitiedot

 • Kuvaus:
  1. Laarulan kylä

  2. Tarkeelan kylä

  3. Haaviston pihapiiri

  4. Koulu

  5. Tuholan pihapiiri

  6. Seurantalo

  7. Hyökönsalon kylä

  [Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, inventointi]

  Saarikylien kulttuurimaisema. Saarikylien kulttuurimaisema on voimakkaasti vesistöjen leimaamaa. Vanhan tien varrella sijaitsee 1935 rakennettu nuorisoseurantalo Kumpula, joka on entinen Liuksialan työväentalo. Sen vieressä on Tuholan tasapainoinen rakennusryhmä. Saarikylien kansakoulu on perustettu 1903 ja koulurakennus valmistui 1912. Koulun lähellä sijaitsee Haaviston mamsellityyppinen tuulimylly, joka on tuotu nykyiselle paikalleen 1902 Heponiemen Huikkolasta. Tarkeelan kylä muodostaa kolmen talon tiiviin kyläkskuksen. Kinnarin Konilan ja Tynskän tilat ovat ainakin keskiaikaista perua. Kaikki kylän rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1901 raivonneen tulipalon jälkeisenä vuotena, joten yleisilme on erittäin yhtenäinen.

  Hykönsalon kylä ja kulttuurimaisema. Hykönsalon Mattilasta löydetty rautakautinen kalmisto osoittaa pysyvän asutuksen täällä olevan vanhaa. Mattilan, Jaakkolan ja Heikkilän rakennukset muodostavat kiinteän kyläkeskuksen, jota vesistöt saartavat joka puolelta.

  - Mattilan päärakennus on vuodelta 1905. Tilalla on myös kaksi vanhaa aittaa.

  - Jaakkolan päärakennus on tehty vanhasta pakarista 1926. Neliömäisen pihapiirin ympärillä on vanha piha-aitta, hirsinavetta ja riihi, jonka vanhimmat osat ovat 1700-luvun alusta. Tien toisella puolen on pytinki sekä kolme aittaa.

  - Heikkilän pytinki on vuodelta 1900.

  [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Tutkimushankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa KULTTUURIMAISEMAT 2016: Pirkanmaan maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat maatalousalueet, inventointi Hämeenkyrö
  Ikaalinen
  Juupajoki
  Kangasala
  Kihniö
  Lempäälä
  Nokia
  Orivesi
  Parkano
  Pirkkala
  Punkalaidun
  Pälkäne
  Ruovesi
  Tampere
  Urjala
  Valkeakoski
  Vesilahti
  Virrat
  Ylöjärvi
  Akaa
  Mänttä-Vilppula
  Sastamala
   
      01.01.2014 31.12.2016