Rakennetun ympäristön kohde Selkeenkatu 12 B

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Hyhky
    Nimi:
    Selkeenkatu 12 B
    Osoite:
    Selkeenkatu 12 B
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    2
    Inventointipäivämäärä:
    05.05.2004

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Voimakkaasti uudistettu rakennus edustaa alueen 1900-luvun alkupuolen asutusta ja on katumaiseman kannalta arvokas.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Pihapiirissä 1900-luvun alun asuinrakennus ja suurin piirtein samalta ajalta oleva piharakennus.Asuinrakennus on 1 1/2 -kerroksinen, jossa on lisäksi lämmintä tilaa oleva kellarikerros sekä kylmä matala vintti. Perustukset on uusittu kellarikerroksen rakentamisen yhteydessä lecaharkolle. Lecaharkon päällä on ruskea rakennuslevy. Rakennus on suorakaiteen muotoinen ja hirsirunkoinen. Rakennukseen on jälkeenpäin lisätty iso erkkerimäinen lasikuisti.

    Rakennus on vuorattu pystyllä lomalaudalla, toisen kerroksen osuus on vaakalaudoitettu. Vuoraus on uusittu talon peruskorjauksen yhteydessä 1980-90-lukujen vauhteessa. Myös 6-ruutuiset ikkunat on uusittu, alkuperäisiä ikkunoita on osittain käytetty uudessa lasikuistissa. Talossa on harjakatto ja katteena musta palahuopa. Tätä ennen katteena on ollut musta kolmiorimahuopa. Väriltään rakennus on vaaleanpunainen ja listat ovat valkoiset.

    Suorakaiteen muotoinen ulkorakennus on vuorattu asuinrakennuksen tapaan pystyllä lomalaudalla. Vuoraus on toisin sanoen uusittu. Myös väritys on sama kuin päärakennuksessa. Rakennuksen etelälaidalla olevat peiliovet on omistajan kertoman mukaan siirretty asuinrakennuksesta.

    Historia:
    Nykyisen omistajan mukaan rakennus on mahdollisesti rakennettu 1930-luvulla. Rakennuksessa on asunut kauppiaspariskunta, joka piti tontin kulmassa olevaa kauppaa. Nykyisin kaupan paikalla on uudisrakennus (Selkeenkatu 12 A) ja alue on erotettu omaksi tontikseen. Kauppiaspariskunta piti muun muassa ankkoja, jotka majailivat talvisin talon alustassa. Myös uunin perustuksissa on pieni ovellinen tila, jossa ankkoja nykyisen omistajan kertoman mukaan pidettiin.

    Rakennuksessa oli alun perin kaksi keittiön ja kamarin käsittävää asuntoa. Vanha kuisti oli muistitiedon mukaan vaatimaton, vain ovilipan käsittävä sisäänkäynti. Raput kulkivat suoraan pihasta ylös ovelle. Nykyinen omistaja on ostanut kiinteistön vuonna 1985, jonka jälkeen asuinrakennuksessa aloitettiin perusteellinen remontti. Asumaan omistajat muuttivat kohteeseen vasta 1992-93.

    Asuinrakennuksen sisätilat on uusittu. Muun muassa alkuperäinen hella ja kaakeliuuni on purettu. Vanhan puuhellan tilalla on kuitenkin uusi puuhella ja samoin vanhan kaakeliuunin tilalla on uusi uuni. Vanha valkoinen kaakeliuuni korvattiin sen vaurioiduttua (remontin yhteydessä). Alkuperäinen huonejärjestys on esimerkiksi keittiön paikan osalta ennallaan, mutta huonejakoon on tullut muutoksia muun muassa väliseinien purkamisella.

    Ennen 1980-luvun lopun remonttia rakennus oli pystypeiterimalla vuorattu ja väriltään vihreä. Ikkunat olivat 6-ruutuiset, kuten uusitutkin. Kiinteistöön kuuluu myös piharakennus, jonka päädyssä on nykyisin autotalli. Rakennuksessa on ollut alun perin sauna (nykyisen autotallin paikalla) sekä muun muassa kellarimonttu rakennuksen alla.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kohde sijaitsee Selkeenkadulta erkanevan kujan varressa, alueella, jonka rakennuskanta on uudistunut ja uusiutunut voimakkaasti.
    Kaava:
    Asemakaava

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Hyhky (kaupunginosa) Hallinnollinen alue kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampereen Hyhkyn rakennusinventointi 2004 Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2004 31.12.2004

Kartta