Maakuntamuseon lausunto 91 / 2015 Kangasala, Moltsian kylä, Keljontie, Sahalahti, asuin- ja talousrakennuksen rakentaminen

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kangasala
    Vanha kunta:
    Sahalahti
    Kylä:
    Moltsia
    Dnro / vuosi: 91 / 2015
    Otsikko:
    Kangasala, Moltsian kylä, Keljontie, Sahalahti, asuin- ja talousrakennuksen rakentaminen
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon pvm:
    31.03.2015
    Tiivistelmä:
    Rakennusalueen itälaidalla sijaitsee Iso-Arra -niminen muinaismuistolain suojaama kiviaita (mj-rekisteritunnus 1000007525). Se sijaitsee noin 60 m pääs-sä suunnitelluista rakennuksista ja noin 40 m päässä maalämmön keruuputkis-tosta. Tämä on muinaisjäännöksen suojelun kannalta riittävä etäisyys, jota lä-hemmäksi rakentamisen ei ole syytä ulottua Tutkija Ulla Moilanen tarkasti alueen vuonna 2014 Sahalahti-Kuhmalahti siirtoviemärilinjan inventoinnin yhteydessä eikä havainnut alueella kiviaidan lisäksi muuta arkeologista kulttuuriperintöä. Si-ten arkeologisen kulttuuriperinnön osalta museolla ei ole hankkeesta huomautet-tavaa.

    Suunniteltu rakennuspaikka sijaitsee Korpiniemen – Moltsian – Pakkalanjärven maakunnallisesti merkittävässä kulttuurimaisemassa, jossa uudisrakentamis-paikkoihin ja -tapaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Pirkanmaan maakunta-museo katsoo, että suunniteltu rakennuspaikka on paikan maisemallisten arvojen osalta lähtökohtaisesti mahdollinen. Rakennuspaikka sijoittuu laajan peltoaukean reunaan perinteiseen maalaismaisemaan, joten uudisrakennukset ja pihasuunnit-telu tulee sopeuttaa ympäröivään maisemaan.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Kangasala
     
    Sahalahti
     
    Iso-Arra     1000007525 kivirakenteet
     
    mahdollinen muinaisjäännös historiallinen