Rakennetun ympäristön kohde Sahalahden Terveyskeskus

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kangasala
    Vanha kunta:
    Sahalahti
    Kylä:
    Paatiala
    Inventointinumero:
    2020/0007
    Nimi:
    Sahalahden Terveyskeskus
    Osoite:
    Kurvis-Höllin tie 8, 36420 Sahalahti
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    2
    Inventointipäivämäärä:
    15.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Arvot: Sosiaalihistoriallinen, rakennushistoriallinen ja kaupunkikuvallinen

    1980–90-lukuken vaihteen postmodernia suunnittelua edustava pieni terveysasema on säilynyt ulkoisesti erittäin hyvin. Rakennus sekä sen vieressä oleva erillinen veistoksellinen pergolaseinämä edustavat rakennusajankohdalle tunnistettavaa yksilöllisempää arkkitehtuuria. Terveysasema muistuttaa ulkoasultaan miltei aikansa omakotitalosuunnittelua, joka korostuu varsinkin sisäpihan puolella. Käyttötarkoitus ei ole ulkoisesti helposti havaittavissa. Pääjulkisivu on myös arkkitehtonisesti huomattavasti vaatimattomampi ja arkisempi kuin rakennuksen sisäpihan puoleinen sivu pergolaseinämineen.

    Rakennus sijaitsee kaupunkikuvallisesti näkyvällä paikalla avoimella tontilla.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Rungoltaan vinkkelin mallinen rankorakenteinen terveysasema rakennettiin paikalla. Rakennus edustaa pienempää maaseutukeskusten terveysasemarakentamista ja muistuttaa ulkoisesti verrattain kookasta iv-konehuonetta lukuun ottamatta periaatteessa kookkaampaa omakotitaloa. Lähtökohdiltaan melko tavanomaista arkkitehtuuria edustavassa rakennuksessa on kuitenkin havaittavissa myös mielenkiintoisia, yksilöllisiä piirteitä.

    Rakennus on vuorattu puhtaaksimuuratulla kalkkihiekkatiilellä ja sisäpihan puolelta sekä päädyistä pystyponttilaudoituksella. Kattomalli on kaksilappeinen pulpettikatto, jossa eteläinen ja toisessa siivessä lännenpuoleinen lape nousee korkeammalle. Lappeiden välinen porrastus on vuorattu profiilipellillä. Rakennuksen ja vesikatteena on profiilipeltikate.

    Rakennuksen pääjulkisivu sisäänkäynteineen on hyvinkin arkinen ja sen toista päätä hallitsee melko kookas muuta rakennusta korkeammalle kohoava pulpettikattoinen iv-konehuone. Sisäänkäynnissä on pulpettikattoinen kaksiosaisen teräspylvään tukema avokatos. Ulko-ovet ovat alkuperäiset. Sisäänkäyntiä rajaa pohjoiseen ulkoneva pystylauta-aita Päädyissä sekä sisäpihan puolella on enemmän yksilöllisiä piirteitä ja esimerkiksi kookkaampien kolmeosaisten ikkunoiden pieniä matalaprofiilisia tai neliön mallisia tuuletusikkunoita on korostettu keltaisella värillä. Rakennuksen ikkunamalli vaihtelee koostuen pääosin eri kokoisista kolmeosaisista ikkunoista, joissa on edellä mainittu matala erillinen tuuletusikkuna. Ikkunat ovat mitä ilmeisimmin säilyneet suurelta osin alkuperäisinä. Rakennuksen sisäpihan puolella on sisäänvedetty avokuistiosa, jonka kohdalla kattoa tukee kaksiosainen katonlappeen yli nouseva teräspylväs.

    Sisäpihan puolelle yksilöllisempää ilmettä luo myös postmodernille suunnittelulle tyypillinen erillinen veistosmainen pergolaseinämä, jonka yhteydessä on pieni rankorakenteinen ja pulpettikattoinen varasto. Pergolaseinämä on vuorattu terveysaseman sisäpihan puoleisen seinän tavoin pystyponttilaudoituksella ja siinä on pyöreä lisäksi koristeaukkoa sekä lisäksi kaksiosaiset teräspylväät. Pergolaseinämä rajaa pihapiiriä eteläpuolella olevaan Puinoistenpuistoon.

    Historia:
    Sahalahden pienen yksikerroksisen terveysaseman suunnitteli arkkitehti Timo Veijonsuo / Arkkitehtitoimisto 8 studio Oy vuonna 1988. Rakennus valmistui vuonna 1990. Kokonaisuus käsitti lisäksi kaksi pientä erillistä varastoa, joista etelänpuoleisen yhteydessä oli erillinen puurakenteinen pyöreällä koristeaukolla varustettu pergolaseinämä.

    Rakennus käsitti valmistuttuaan länsi-itäsuuntaisessa kookkaammassa siivessä erilliset lasten ja aikuisten odotustilat sekä käytävän, jonka varrelle oli merkitty länsipäähän kolme vastaanottohuonetta neuvolalle sekä kotisairaanhoidon huoneen sekä huoneet työterveydenhuoltoa ja laboratoriota varten. Pohjois- eteläsuuntainen siipi käsitti puolestaan eteläpäässä hammaslääkärin huoneen, kuntoutushuoneen, henkilökunnan taukotilat ja etupihan puolella kaksi vastaanottohuonetta.

    Terveysasema on avoinna asiakkaille ainoastaan klo 8-13 ja oli inventointihetkellä suljettu, mutta tilajärjestys on säilynyt hyvin suurella todennäköisyydellä alkuperäisenä. Rakennuksesta ei ole muutospiirustuksia.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Sahalahden terveysasema sijaitsee Kurvis-Höllintien varrella lähellä Sahalahden vanhaa hallinnollista keskustaa ja sitä ympäröi ajallisesti kerroksellinen pieni asuinalue, joka koostuu pohjois- ja itäpuolella pääasiassa omakotitaloista ja länsipuolella kolmesta kaksikerroksisesta 1970-luvun alkupuolella valmistuneesta elementtirunkoisesta pienkerrostalosta. Eteläpuolella avautuu puistomainen avoin nurmikenttä Kuhmalahdentien suuntaan.

    Pihapiiri on siisti ja hyvin hoidettu. Pohjoissivulla on asfaltoitu piha- ja paikoitusalue. Muilta osin piha-aluetta peittää nurmi. Ympäristö jatkuu melko avoimena ja puistomaisena myös terveysaseman länsipuolella.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Pergolaseinämä/varasto Kurvis-Höllin tie 8, 36420 Sahalahti piharakennus
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Sahalahden Terveyskeskus Kurvis-Höllin tie 8, 36420 Sahalahti hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta