Maakuntamuseon lausunto 41 / 2013 Tampere, Vehmainen, Pysäkkikatu 5, rakennuslupahakemus kahden omakotitalon rakentamiselle sekä vanhan asuinrakennuksen ja autokatoksen purkamiselle

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Vehmainen
    Dnro / vuosi: 41 / 2013
    Otsikko:
    Tampere, Vehmainen, Pysäkkikatu 5, rakennuslupahakemus kahden omakotitalon rakentamiselle sekä vanhan asuinrakennuksen ja autokatoksen purkamiselle
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Tampereen kaupunki, rakennusvalvonta
    Lausunnon pvm:
    25.02.2013
    Tiivistelmä:
    Pirkanmaan maakuntamuseolta on pyydetty lausuntoa Tampereen Vehmaisissa, osoitteessa Pysäkkikatu 5, sijaitsevan tontin rakennuslupa- ja purkuasiassa. Kyseisellä tontilla sijaitsee 1927 valmistunut omakotitalo sekä suuri, 1994 rakennettu autotalli. Tontilla on voimassa 1989 vahvistettu asemakaava, joka sallii nykyisen rakennuksen purkamisen. Tontilla on rakennusoikeutta asuinrakennukselle 240 k-m², joka havainnepiirroksen mukaisesti voidaan jakaa kahdeksi asuinrakennukseksi tai käyttää esimerkiksi nykyisen rakennuksen laajentamiseen. Lausunnolla olevan hankkeen tavoitteena on purkaa nykyinen rakennus ja rakentaa tontille kaavan mukaisesti kaksi asuinrakennusta. Pirkanmaan maakuntamuseo on vuonna 2009 antanut lausunnon (diar. 461/2009) tontille haetusta rakennusluvasta, jonka päätavoitteet vastasivat tätä hakemusta. Maakuntamuseo toistaa edellisessä lausunnossaan esiin tuomansa asiat:

    Messukylän kunta kaavoitti Vehmaisten alueelta 1910–20-luvuilla hankituille maille laajan omakotialueen, jonka asuttivat nopeasti Tampereen tehtaiden työntekijöiden perheet. Pysäkkikatu 5 on syntynyt tämän toiminnan tuloksena. Pysäkkikadun eteläpää samoin kuin tontin pohjoisreunaa kulkevan Soinilankadun itäpää ovat muuttuneet voimakkaasti 70- ja 80-luvuilla, ja tänä päivänä ympäristö on hyvin heterogeeninen. Pysäkkikadun maisemallinen arvo liittyy sen asemaan alueen varhaisimman kaavoitusvaiheen edustajana sekä vehreän puutarhatontin säilymiseen.

    Tontilla sijaitseva asuinrakennus on kokenut muutoksia, mm. ikkunat ja katon katemateriaali on vaihdettu 1985–86 tehdyssä remontissa ja Pysäkkikadun puolelle on rakennettu toinen, vanhan mallia mukaileva kuisti 1994. Rakennus edustaa kuitenkin yhä tyypiltään 1920-luvun klassismia, ja sen yksityiskohdat kuten kuisti pylväsaiheineen ja jyrkän harjakaton kissanpenkit tekevät rakennuksesta rakennushistoriallisesti arvokkaan esimerkin alueensa keskeisen historiallisen jakson edustajana. Kiinteistön alueella ei ole aiemmin tunnettuja kiinteitä muinaisjäännöksiä eikä tämän hankkeen yhteydessä ole tarpeen tehdä niihin liittyvää selvitystä.

    Maakuntamuseo toteaa, että Pysäkkikatu 5:llä on muutoksista huolimatta rakennushistoriallista arvoa, eikä sen purkamista voida pitää toivottavana Vehmaisten alueen historiallisten piirteiden säilymisen kannalta. Maakuntamuseo ei lähtökohtaisesti puolla rakennuksen purkamista. Lisäksi maakuntamuseo huomauttaa, että Tampereen kaupungin selvitysaineistot eivät ole pientaloalueiden ja niiden kulttuuriympäristöarvojen osalta ajan tasalla.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Pysäkkikatu 5 Vehmainen
     
    Vehmainen
     
    Pysäkkikatu 5 asuinkiinteistö